Dodaj do ulubionych

groch z kapustą

IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.11, 16:01
Pierwszy raz będę robiła, więc...
- kapustę kiszoną ugotować (będzie z dodatkiem kminku), groch namoczyć i ugotować- rozumiem, że połączyć wszystko zasmażką? albo ziemniakami tłuczonymi? A co z cebulą? I czym doprawić?
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: groch z kapustą 22.12.11, 16:09
      Dodać jeszcze podsmażony boczek z cebulą i podawać z ziemniakami tłuczonymi. Jako domieszka do kapusty ziemniaki stanowczo - nie. Możesz oczywiście zrezygnować z boczku ale nie warto.
      • Gość: bea Re: groch z kapustą IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.11, 16:24
        Dziękuję.
        Na wigilię będę musiała jednak z boczku zrezygnować.
      • frida_a Re: groch z kapustą 22.12.11, 16:24
        hm..u mnie w domu , kapusta z grochem jest daniem wigilijnym a więc jałowym , ja jednak wczoraj robiłam i podsmażyłam cebulkę na maśle - wyszła pycha !
        • Gość: bea Re: groch z kapustą IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.11, 16:37
          A przyprawy jakieś do tego? Ziele angielskie, liście laurowe, cukier?
          • beata_ Re: groch z kapustą 22.12.11, 20:36
            Ziele i listek, jak najbardziej mogą być - byle nie za dużo :-) No i pieprz mielony na koniec.
            I jako spoiwo właśnie ziemniaki - pokrojone w kostkę i ugotowane z odrobiną masła na paćkę w małej ilości wody. Po ugotowaniu paćkę jeszcze poraktować tłuczkiem do ziemniaków, żeby grudek nie było.
            Okrasa jednakowoż się przyda - czyli cebula w kosteczkę przesmażona na maśle albo na oleju może?
            U mnie kapusta z grochem w postaci postnej nie funkcjonuje, więc okrasa to wędzonka + cebulka albo skwarki z surowego boczku + cebulka. A na bogato, to trochę takiego i takiego boczku + cebulka :-) Kapusta "lubi" tłuszcz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka