Dodaj do ulubionych

nadzienie do pierogów

IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 04.11.02, 14:46
Poproszę o ciekawe, nietuzinkowe przepisy na nadzienie do pierogów.
Może z fasoli, soji lub inne..
Obserwuj wątek
    • Gość: halina Re: nadzienie do pierogów IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.11.02, 14:58
      Z soczewicy - plucze, gotuje pod przykryciem w podwojnej ilosci wody (tj. 2
      razy tyle wody co soczewicy, jak sie wygotuje, to mozna spokojnie dodac zimnej,
      bo i tak ma sie rozciapciac). Po jakiejs polgodzinie, jak juz jest miekka,
      odkrywam, zeby woda odparowala, mieszajac dosc czesto, tak, ze robi sie taka
      prawie pasta. Na tluszczu podsmazam drobno pokrojona cebule, lekko studze,
      wrzucal kolendre, curry i slodka papryke w proszku (mniej wiecej tyle samo) i
      znowu smaze z minutke (trzeba najpierw przestudzic, bo curry i papryka wrzucone
      na goracy tluszcz skarmelizuja sie i zrobia gorzkie), wrzucam do soczewicy i
      mieszam.
      Z kasza gryczana - byly juz chyba kiedys na forum, + podsmazona cebula i grzyby
      • roseanne Halino!!! chwala Ci 04.11.02, 15:21
        Niechaj imie Twe bedzie wykrzyczne pod niebiosa !!!

od ponad roku szukalam przepisu na pierozki z soczewica :))
        • Gość: halina Re: Halino!!! chwala Ci IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.11.02, 17:46
          Bardzo sie ciesze :)
          Aha, oryginalny przepis byl bez cebuli, te przyprawy podsmazalo sie po prostu
          na masle, ale mnie jakos lepiej tak smakuje. A jak mi zostanie resztka farszu,
          to to ustrojstwo calkiem niezle jest tez jako pasta na chleb.
      • Gość: mysza Re: nadzienie do pierogów IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 05.11.02, 09:19
        Gość portalu: halina napisał(a):

> wrzucal kolendre, curry i slodka papryke w proszku (mniej wiecej tyle samo)

halino napisz proszę tak dokładnie jakie ilości tych przypraw i na ile
        soczewicy??
        • Gość: halina Re: nadzienie do pierogów IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.11.02, 14:55
          Ja robie ze szklanki soczewicy (suchej) i gdzies tak po lyzeczce kazdej z
          przypraw. To wtedy tak chyba na 4 osoby wyjdzie (nas jest dwoje i pol ;),
          dlatego farsz mi zawsze zostaje).
    • hania_76 Re: nadzienie do pierogów 04.11.02, 15:33
      Gość portalu: mysza napisał(a):

> Poproszę o ciekawe, nietuzinkowe przepisy na nadzienie do pierogów.
      > Może z fasoli, soji lub inne..

Nie wiem, czy to nietuzinkowe, ale latem bardzo lubie pierogi z jagodami albo z
      truskawkami. Zima od biedy mozna sie posilkowac mrozonkami albo owocami z
      kompotu. Pierogi po prostu nadziewa sie owocami i gotuje. Polane smietana z
      cukrem i z wanilia - mniam!
      • felicia z kaszą gryczaną 04.11.02, 15:52
        Uwielbiam pierogi wszystkie. A farsz z kaszy jest taki:
        Szklankę kaszy gryczanej ugotować na sypko; drobno posiekać cebulę, podsmażyć
        na maśle lub oleju, wymieszać z kaszą, posolić, popieprzyć. I już. Z dodatkiem
        ok.l 10 deka startego białego sera są jeszcze lepsze. Podaje się z tłuszczem
        (skwarki lub masło) i/lub śmietaną (gęstą i kwaśną).
        Robiłam też kiedyś pierożki (wloskie raviolki) z nadzieniem serowo-szpinakowym.
        Ale z nimi sporo zachodu, bo są malutkie. Przzepis gdzieś tam mam, na życzenie
        mogę poszukać.
    • pan_pndzelek Moje nadzienie do pierogów 04.11.02, 21:44
      Nazwałem to...
      ..."Pierogi Przyjaźń Polsko-Węgierska"
      Trzeba przyrządzić coś co Polacy nazywają gulaszem (niesłusznie bo gulyas to
      rodzaj gęstej zupy) a co na Węgrzech zwie się PORKOLT (obydwa o są z dwoma
      kropkami u góry ale nie wiem jak je wstawić).
      Mianowicie:
      mięso wieprzowe bądź wołowe ilość wedle uznania ok. 500-800 gr
      smalec 2 łyżki albo lepiej kawał słoniny
      papryka czerwona świeża 4-5 szt.
      papryka czerwona sproszkowana ŁAGODNA 6-7 kopiastych łyżek
      papryka sproszkowana OSTRA 1-2 łyżeczki od herbaty
      cebule dorodne 5-6 szt
      czosnek świeży 4-5 ząbków
      pomidor 1-2 szt.

Cebulę siekamy w dużym garnku (na Węgrzech gotujemy na ognisku w specjalnym
      kociołku) i szklimy na smalcu bądź na słoninie, mięso w kostkę i dorzucamy
      (ABSOLUTNIE ZERO
      MĄKI, gęstość daje sproszkowana papryka), dosypujemy suszone papryki obie,
      potem pokrojona papryka świeża i pomidory w całości. Można również pokroić
      boczek. Dusi to się razem ok. 2 godzin (dotąd aż mięso będzie dobre).
      Następnie schładzamy i do lodówki, potrawa zgęstnieje tak, że stanie w niej nóż.
      I teraz nabieramy łyżką tak żeby za każdym razem schwycić kosteczkę mięsa i W
      PIEROGA GO!
      Podajemy (po ugotowaniu ;-) ) z gęstą kwaśną śmietaną.
      Mam jeszcze parę innych patentów, ale na razie to chyba wystarczy.
      To naprawdę mój Trade Mark.

• pan_pndzelek Olaboga! errata 04.11.02, 21:54
        Kiedyś podawałem ten przepis gdzie indziej i znowu zapomniałem o ważnej sprawie.
        PODCZAS DUSZENIA DODAJEMY PORCJAMI WODĘ razem ok
        0,5 litra, tak żeby na koniec duszenia konsystencja była (nie wiem do czego
        porównać) może podobna do sosu bolońskiego (przy wszystkich różnicach
        oczywiście). No i sól albo jeszcze lepiej wegetka. Nie zaszkodzi także
        kieliszek czerwonego wina wytrawnego albo semi-dry.

• default Re: nadzienie do pierogów 05.11.02, 10:22
      Z gotowanych ziemniaków - dodaje się do nich podsmażoną cebulkę i boczek oraz
      bardzo dużo majeranku. Właśnie majeranek daje taki specyficzny smak, bez tego
      nadzionko byłoby trochę mdłe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka