Dodaj do ulubionych

Phuket czy Samui? H E L P !!!!!

IP: *.acn.waw.pl 11.01.04, 17:00
Cześć,
Poruszę temat który juz przerabialismy na forum tylko w węższym ujęciu.Nie
możemy się z mężem zdecydować którą wyspę Tajlandii wybrać: Phuket czy
Samui? Wiem że to raczej śmieszny problem...ale może ktoś z Was był, widział
i może coś podpowiedzieć...a może nawet ktoś był tu i tu i może porównać....
Bardzo proszę o jkieś opinie, dodam tylko że inne rejony Tajlandii nie
wchodzą w grę.

Pozdraiwm,
Monique
Obserwuj wątek
    • trilo Re: Phuket czy Samui? H E L P !!!!! 11.01.04, 21:11
      Ja polecam Koh Samui, ale to kwestia gustu i oczekiwan. Jezeli szukacie
      spokoju to lepszym rozwiazaniem jest Koh Samui. Jezeli nastawiacie sie
      na "rozrywke" to Phuket. Widoki, plaze i wode, jak to w Tajlandii znajdziecie
      w obu miejscach. Phuket to juz niestety totalna komercja, a na Samui mozna
      jeszcze znalezc spokojne miejsca. Bylismy na Samui w 2002 i wrocilismy
      ponownie w 2003. Mieszkalismy na plazy Bhoput. Cicho, spokojnie i
      sympatycznie. Polecam.
      • Gość: Monique Re: Phuket czy Samui? H E L P !!!!! IP: *.acn.waw.pl 11.01.04, 22:05
        Dzięki za informacje. Może jeszcze możesz mi podpowiedzieć w sprawie wycieczek
        fakultatywnych. Jakie opcje są z Samui? Bardzo nam zależy żeby zobaczyć
        wysepki Phi Phi...a z tego co wiemy to jest to opcja tylko z Phuket.

Pozdrawiam,
        Mo
        • trilo Re: Phuket czy Samui? H E L P !!!!! 11.01.04, 22:47
          Na Phi Phi jest blizej z Phuket, ale z Koh Samui tez sie dostaniecie. Zarowno
          pociag, jak i autobus z Bangkoku jada do Surathani. Nastepnie trzeba sie
          przesiasc na prom, statek lub autobus. Nawet autobusy na Pkhuket jezdza przez
          Surathani. To jest taki wezel komunikacyjny. My za pierwszym razem
          pojechalismy z Surathani na Koh Samui i wrocilismy do Bangkoku. Za drugim
          jechalismy z Bangkoku do Surathani, pozniej na Krabi, a z Krabi na Phi Phi. Z
          Phi Phi stateczkiem na Krabi, do Surathani i Na Koh Samui.
          Jezeli wyjedziecie z Samui ok. 12.00, to wieczorem bedziecie na Phi Phi.
          Wycieczki zobaczcie na www.kohsamui.net oraz www.krabi.sawadee.com
          Juz kiedys o tym pisalem, ale moze sie Wam przydac.
          Z Bangkoku na Koh Samui najtaniej jest autobusem. Bilet kosztowal w lipcu 180
          Bht . Autobus jedzie do Surathani, a stamtąd nastepny do przystani i dalej
          stateczkiem lub szybka lodzia na Koh Samui. W cenie 180 Bht bilety na cala
          trase.. Pociąg z kuszetka (również do Surathani)+ autobus+stateczek to około
          700 Bht (zalezy od klasy w pociągu). Samolot (Thai Airways) do Surathani i
          dalej, jak w przypadku autobusu i pociągu. Samolot (Bangkok Airways) lata
          wprost na Koh Samui. Na Koh Samui jest kilka rejonow z plazami: najspokojniej
          jest na Bhoput ( tam byłem dwa razy)i Maenam. Najglosniejsza (dyskoteki, bary,
          Mc Donald’s, Pizza Hut itd.) to Chaweng. Sama wysepka jest urokliwa i warta
          zwiedzenia. Proponuje objazd wyspy na skuterach. Cena wynajęcia na caly dzien
          to od 120 Bht do 150 Bht. Benzyna prawie za darmo w przeliczeniu ok. 1,4o zl.
          litr. Pamiętajcie, ze w Tajlandii jezdzi się lewa strona. Przypominaja o tym
          również duze tablice przy drogach.
          • Gość: Monique Re: Phuket czy Samui? H E L P !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.04, 09:44
            Wielkie dzięki za informacje, bardzo się nam przydadzą bo zamierzamy jak
            najwięcej zobaczyć na własną rękę. Napisz mi jeszcze, jeśli oczywiście możesz,
            ile godzin w sumie trwa podróż z Samui do punktu z którego płynie się na Phi
            Phi? a jesli chcielibyśmy na wlasną rękę np. mieszkając na Samui jechać na ki 2-
            3 dni na Phuket lub odwrotnie to czy hotele są drogie?..i jak z wyżywieniem
            tzn.chodzi o ceny.

Będę wdzięczna za info,
            Pozdrawiam,
            Mo
    • Gość: Saba Re: Phuket czy Samui? H E L P !!!!! IP: *.dsl.hccnet.nl 12.01.04, 13:06
      Sorry, ze sie wtracam, ale zastanawiam sie nad wycieczka po Tajlandii, ktora
      chce zakonczyc kilkoma dniami na jakiejs spokojnej plazy. Mozecie mi cos
      polecic? Jedziemy w czerwcu, podobno to pora deszczowa?
      • Gość: Mo Re: Phuket czy Samui? H E L P !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.04, 13:15
        ja też jadę pierwszy raz ale z tego co kolega pisze wynika że spokojna jest
        wyspa Samui.

Pozdrawiam,
        Mo
        • trilo Re: Phuket czy Samui? H E L P !!!!! 12.01.04, 19:49
          Z Koh Samui do Suratthani, okolo 2 - 2,5 godziny. Prom, statek lub szybka lodz
          moze plynac z glownego portu - Nathon, ale moze plynac z przystani promowej
          polozonej na poludnie od Nathon. Wtedy zawsze plynie do Donsak i stamtad
          autobus zawozi do Suratthani. Jezeli poplyniecie z Nathon to moze plynac
          rowniez do Donsak, ale moze tez plynac prosto do Suratthani. W tym drugim
          wypadku tylko statek. Prom zawsze plynie do Donsak. Nastepnie w zaleznosci od
          przewoznika, albo wprost z przystani wsiadacie do autobusu jadacego na Krabi,
          albo zawoza Was do punktu przesiadkowego w Suratthani i tam po o oczekiwaniu
          (czasem dluzszym, czasem krotszym) wsiadacie do autobusu jadacego na Krabi.
          Autobus jedzie okolo 4 godziny. Na Krabi dojezdza wprost na przystan, na
          ktorej wsiadacie na statek na Phi Phi i po okolo 2 godzinach (w zaleznosci od
          trasy, a konkretnie zaplanowanych postojow na wysepkach, czyli mozliwosci
          poplywania)doplywacie na Phi Phi. Bilety na cala trase zalatwicie u kazdego
          agenta na Koh Samui. Jezeli bedzie to Bophut to polecam Ruda Travel na glownej
          ulicy (nie wewnetrznej w Fisherman Village) wlascicielka jest bardzo
          sympatyczna. Cala trase najlepiej pokonac w drodze powrotnej do Bangkoku,
          zachaczajac jeszcze o Phuket (taki macie chyba zamiar). Jezeli macie , jakies
          inne pytania wyslijcie maila, postaram sie pomoc. Na Phi Phi bylismy pol roku
          temu, wiec mamy jeszcze swieze informacje. Odpowiadajac na inne pytanie,
          dotyczace pogody w czerwcu to istotnie pada, ale to nie jest taki deszcz, jak
          w Polsce. Rzadko pada caly dzien, zazwyczaj kilka godzin i znowu swieci
          slonce. Nie jest to uciazliwe, a wrecz zbawienne. Pozdrawiam
          • Gość: Mo Re: Phuket czy Samui? H E L P !!!!! IP: *.acn.waw.pl 12.01.04, 21:05
            Raz jeszcze wielkie dzięki za informacje, w razie czego będę Cię jeszcze
            podpytywać.
            Pozdrawiam,
            Mo

Ps...a jak ogólne wrażenia z Tajlandii?
            • trilo Re: Phuket czy Samui? H E L P !!!!! 12.01.04, 21:25
              Jezeli moge to chetnie pomagam. Wrazenia jednoznacznie pozytywne. Mialem to
              szczescie i bylem w Tajlandii kilkadziesiat razy. Czasami kilka dni, a czasami
              dwa miesiace. Tajlandia jest na mojej ulubionej liscie wraz z moja pierwsza
              miloscia Indiami oraz rownie ukochanym Nepalem. Pozdrawiam i pisz smialo.
              • Gość: Saba Re: Phuket czy Samui? H E L P !!!!! IP: *.adsl.wanadoo.nl 12.01.04, 21:44
                Trilo,
                Dzieki za wzmianke o pogodzie w czerwcu ;-)
                Indie i Nepal mam za soba, wiec zdecydowanie moge przylaczyc sie do "ochow i
                achow" nt tych krajow, ale w Tajlandii jeszcze mnie nie bylo, bardzo
                chcialabym jechac, skoro piszesz, ze codziennie krotki prysznic nie rujnuje
                pobytu. Nie przeszkadza mi odrobina deszczu, oby nie wygladalo to tak, ze caly
                czas trzeba siedziec w hotelu, wzglednie chowac sie pod pokladem w lodce.. A
                jak warunki do nurkowania w tym okresie?
                Pozdrawiam!
                • trilo Re: Phuket czy Samui? H E L P !!!!! 12.01.04, 21:53
                  Z pogoda bywa roznie, ale ja nigdy nie spotkalem sie z kilkudniowymi ulewami.
                  Bylismy na Samui na przelomie lipca i sierpnia oraz w ubieglym roku w sierpniu
                  i padalo kilka razy po godzine. To nie deszcze z Nepalu czy Indii. Takie
                  krotkie ulewy pamietam z Singapuru 20 - 30 minut deszczu i zaraz zar z nieba.
                  Do nurkowanie niestety dopiero sie przymierzam. Troche "ponurkowalismy" z
                  fajka, ale i tak bylo super. Zobacz na www.sawadee.com/diving/
    • edithi Re: Phuket czy Samui? H E L P !!!!! 12.01.04, 23:43
      Puket
    • edithi Re: Phuket czy Samui? H E L P !!!!! 12.01.04, 23:44
      Phuket - zdecydowanie :)
    • Gość: miasto aniołów Re: Phuket czy Samui? H E L P !!!!! IP: *.anhmca.adelphia.net 15.01.04, 06:37
      oczywiście Koh Samui, jak powiedział mój kolego trilo (musimy się znać bo za
      dużo zbierzności w naszych życiorysach) :). Phuket to zbieranina hoteli taka
      jak w każdym miejscu gdzie pełno turystów. Na Samui jest ciągle jeszcze
      spokojnie. Okres wakacyjny odradzam chyba ,że lubisz przebywać z tłumami
      niemców.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka