Dodaj do ulubionych

Nie kuchennie ale info o temperaturach za oknem?

20.01.06, 14:45
W Gdyni (centrum) -13
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn 20.01.06, 14:50
      Łódź:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=35297632
      Warszawa:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=35285060
      • ba_nita Nie pasuje Ci to kliknij na kosz.W czym problem?nt 20.01.06, 14:57

• yavorius nie rozumiem o co Ci chodzi 20.01.06, 15:18
          Podałem Ci dwa linki do termometrów, żebyś mogła sobie popatrzeć jak to wygląda
          w Łodzi i w Warszawie, a Ty narzekasz...
          • ba_nita Re:Widocznie dlatego, że nie jestem ONA. 20.01.06, 15:24
            Gdyby chodziło mi o taką informację to zwyczajnie na przykład na Onecie
            zmieniałbym sobie miasta lub wszedł na stronę IMiGW. Posługuję się dość
            sprawnie kompem i jeśli zadałem konkretne pytanie oczekuję takiej samej
            odpowiedzi a nie linków. Bez urazy.))
            • yavorius no nic 20.01.06, 15:27
              chciałem pomóc, przepraszam.
              • ba_nita Re:Nie ma za co. Lepiej sobie wyjaśnić niż się 20.01.06, 15:30
                podgryzać nie wiadomo po co.;-D
        • Gość: Nigella Gryzie Re: Nie pasuje Ci to kliknij na kosz.W czym probl IP: *.earth.pl / 81.219.245.* 20.01.06, 15:23
          paranoja cię dopadła? tabletek dziś nie wziąłeś? ktoś ma problem?
          (przy okazji gratuluję udanego nowego konterfektu)

kraków: od strony podwórka -8, od strony ulicy -10

na mrozy polecam tosty z szynką, serem, porem i cienkimi plasterkami ogórków
          kiszonych (ser na wierzchu), a jak się akurat pałęta po domu puszka z owocami,
          to zamiast ogórka - morele albo brzoskwinie. rewelacja.
          • ba_nita Re: Zaloguj się to pogadamy. Boisz się?n/t 20.01.06, 15:26

• nigella.gryzie Re: Zaloguj się to pogadamy. Boisz się?n/t 20.01.06, 15:33
              już. specjalnie dla ciebie. od tej pory zawsze będę się logować na tym forum,
              które zaczęłam zgłębiać szczegółowo dopiero jakiś tydzień temu. urzekłeś mnie
              swoją wszechwiedzą, albo raczej manierą nieomylności z jaką się wypowiadasz,
              więc tak się złożyło że moje pierwsze wypowiedzi są raczej personalne aniżeli
              kulinarne. ale myślę że będzie inaczej.

za krakowskim oknem do minusdziesięciu dołączył jeszcze śnieg.
              na taką pogodę najlepszy będzie grzaniec piwny bądź winny, z miodem, imbirem i
              cynamonem. ponieważ ja lubię baaardzo słodko, dodam jeszcze soku malinowego (do
              piwa, nie do wina)
              • plucha Re: Do Nigelli 20.01.06, 16:31
                Banita faktycznie struga wszechwiedzacego, masz racje. Mam mieszane uczucia, bo
                z jednej strony faktycznie duzo wie o kuchni, ale z drugiej - trudno pogodzic
                sie z jego arbitralnoscia i gaszeniem wszystkich, ktorzy smia miec inne poglady
                na codzienne i niecodzienne gotowanie.
                A zeby bylo na temat - Bialoleka - minus 19 na chwile obecna ;)
                • Gość: ono Re:Podaj przykład. IP: *.CirPub / *.pool82189.interbusiness.it 20.01.06, 16:44
                  • mafutek Re:Podaj przykład. 20.01.06, 17:18
                    Ba_nita by odpowiedziel - uzyj wyszukiwarki :)
    • patyska Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn 20.01.06, 15:03
      wawa mysle z minus 20, strrrrrrrasznie! ;) ba_nito, dawaj przepis na cos smakujacego wlasnie w -20 ;)
      to ja dam con carne mojego malza - jedyne co umie upichcic, ale za to wysmienite na zimowe wieczory:
      Chilli con carne;)

4 puszki czerwonej fasoli
      3 duże puszki pomidorów w zalewie
      3 duże cebule
      60-70 dkg mielonej wołowiny
      5 ząbków czosnku
      sól, pieprz, chilli, curry, oreagno, i jeszcze jakies ziolo, ale nie pamietam jakie...
      sok z połowy cytryny

Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać mięso, usmażyć. Odsączoną fasolę i pomidory włożyć do garnka,
      podgrzać, dołożyć mięso, przeciśnięty czosnek, przyprawy, sok z cytryny i wszystko razem dusić ok 10
      minut. Podawać z chlebem, ewentualnie posypane tartym żółtym serem lub z serowymi grzankami.

mysle, ze to chilli jest takie jakies fajne z powodu dodatku w postaci curry. a ta paciaja odgrzana
      nastepnego dnia to juz czysta poezja ;)

a! ja wiem - puszki sa niekorektne ideologicznie, ale do con carne Jula nie mam prawa sie wtracac.
      • ba_nita Re:Patysko - wieprzowa pieczeń po prowansalsku 20.01.06, 15:16
        1 kg łopatki wieprzowej bez kosci, 80 dag ziemniaków, 2 czerwone! papryki, 1
        łyżka masła, 3 łyzki oliwy, 1 łyżka czerwonej ostrej papryki!, 1 łyżeczka ziół
        prowansalskich, 1 łyżeczka estragonu, 5 ząbków czosnku lub więcej!, 10
        zielonych i tyle samo czarnych oliwek!, szklanka bulionu (w tym wypadku i z
        kostki nie zaszkodzi...), sól i pieprz.

Mięso po umyciu i wysuszeniu nacinamy. Obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki,
        paprykę w grubą kostkę. Oliwę mieszamy z masłem dodajemy sól, pieprz i paprykę
        (mieloną) i smarujemy mięso tą mazią. W naczyniu do zapiekania rozkładamy
        paprykę i ziemniaki, czosnek i oliwki, potem mięso. Całość oprószamy ziołami i
        pieczemy w temp. 180'C około półtorej godziny. Po kwadransie pieczenia dolewamy
        bulion.
        Rozgrzeje nawet:
        www.swiatpodrozy.pl/i.php?g=140&n=4 ;-D
    • wedrowiec2 Upalny Szczecin - tylko minus 5 n/t 20.01.06, 15:23
      • patyska wedrowiec2 - przepis obowiazkowy! ;) n/t 20.01.06, 15:30

• ba_nita Re: Dobre Patysko! 20.01.06, 15:31
          W ten sposób wątek zrobi się jak najbardziej kulinarny.)))
          • patyska kulinarny i rozgrzewajacy ;) n/t 20.01.06, 15:34

• jacek1f Buraki! 20.01.06, 15:54
              podam na rozgrzewke, bo od dwoch dni znow sie wspomagam zwiazkiem zdrowego
              naszego warzywai obcego cytrusa - polecam:
              Buraki/buraczki wumyte i wytarte pieczesz w piekarniku 30-40 minut tak po
              prostu;
              Mozesz zlac je potem zimna woda - bedzie szybciej. Obierasz, tniesz na 8 lub
              grube plastry;
              Na masle przesmazasz je dodajac cząstki obrane ładnie z jednej pomarańczy;
              Zalewasz dodatkowo sokiem z drugiej pomaranczy, dodajesz albo miod albo cukru
              troche i smażysz mieszajać. Doprawiasz jeszcze pieprzem, solą (jak lubisz
              imbir, to czemu nie?).
              Powinny byc takie oglazurowane, i sos zgestnaily. Podajesz na cieplo.
              Pyszne! :-)
              ////////////////////////////////////////////////////////////////
              • Gość: chwileczka Re: Buraki! IP: 205.193.50.* 20.01.06, 17:46
                Myslalam ze nas nazwales burakami :)))
                A przepis elegancki, jutro kupuje buraki i do pieca ;))
                • jacek1f :-) n/t 20.01.06, 17:52
      • Gość: lonia Re: Rybnik cieplejszy IP: *.kat.3s.pl 20.01.06, 15:31
        W południe lekka odwilż, teraz -2
        • ba_nita Re: No i już widzę, że rzeczywistość nijak nie 20.01.06, 15:33
          ma przełożenia na oficjalne komunikaty.
      • wedrowiec2 Re: Upalny Szczecin - tylko minus 5 n/t 20.01.06, 16:01
        Na upały najlepszy jest chłodnik;)
        2 pęczki botwinki
        1 ogórek
        3 jajka ugotowane na twardo
        1/2 pęczka koperku
        pęczek rzodkiewek
        1/3 - 1/2 pęczka szczypiorku
        200 ml śmietany 22% (najczęściej Dannona)
        Młodą botwinkę dokładnie myję i kroję w kawałki (leżące liście kroję co ok. 1,5
        cm:)). Wkładam do wody (ok.1 litra) i gotuję kilkanaście minut. Jeśli botwina
        jest starsza, to najpierw gotuję pokrojone w kostkę buraczki (kilka minut) a
        potem dokładam pokrojone liście. Po ugotowaniu studzę całość. Połowę porcji
        kopru i cały szczypior rozcieram z 1 łyżeczką soli. Dodaję pokrojone
        rzodkiewki, jajka i ogórek, zalewam smietaną i dokładnie mieszam. Gdy wywar
        botwinkowy ostygnie wlewam do jarzyn ze śmietaną. Najpierw dodaję
        część "gęstą" - ugotowane liście i buraczki, a potem dolewam wywar. Doprawiam
        solą i octem. Czasami, gdy w botwince jest mało buraków, dodaję trochę
        koncentratu burakowego. Podaję z gotowanymi ziemniakami polanymi tłuszczem ze
        stopionej słoniny z podsmażona cebulką i posypanymi pozostały koperkiem.
        • shilla01 toruń -18 20.01.06, 16:09
          :((((( zimno
        • wedrowiec2 Re: Upalny Szczecin - tylko minus 5 n/t 20.01.06, 16:15
          Tym, którym po zjedzeniu chłodnika zrobiło sie zimno polecam makaron primavera.
          Przpis z Gazety Wyborczej, w lekkiej modyfikacji. Wypróbowany wielokrotnie.
          Ciągle smaczne:)

Składniki:
          - 500 g spaghetti
          - 1 szklanka mrożonego groszku
          - 1 szklanka mrożonego bobu
          - 1/2 opakowania mrożonych brokułów
          - 3 łyżki masła
          - 2 szkl. śmietany (ja daję jedno opakowanie 30% Danona, pojemniczek w
          niebieską kratkę)
          - 1 szkl. świeżo tartego parmezanu (u mnie dowolny żółty ser, dzis był
          podlaski)
          - świeżo mielony pieprz

Sposób przyrządzania:
          Zagotować 2 litry wody, dodaj 1 łyżeczkę soli. Wrzucić do gotującego się
          wrzątku mrożony bób, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut i wyciągnąć
          cedzakową łyżką. Przepukać bób w zimnej wodzie, ostudzić i wyłuskać. Do tej
          samej wody wrzuć groszek. Gdy woda zawrze, gotować ok. 1 minuty. Równocześnie
          w innym naczyniu osolić i zagotować wodę, wrzucić brokuły, gotować 7-9 minut.
          Na patelni rozgrzać masło, dodać śmietanę i cały czas mieszając, gotować na
          wolnym ogniu, aż się połączą, nie doprowadzając do wrzenia. Wsypać 3/4 sera i
          mieszać, aż się rozpuści. Posolić i popieprzyć sos do smaku. Gorące spaghetti
          wymieszać z warzywami, każdą porcję polać sosem i posypać pozostałym serem.
          W mojej wersji sos mieszam razem z makronem i warzywami.
    • Gość: PolskiCukier Grudziądz IP: 80.68.236.* 20.01.06, 16:53
      -15, godzina 16.50.
      W innym wątku napisałem o kapuśniaku na takie mrozy, ale zapomniałem o czymś
      jeszcze lepszym: dobrze doprawione flaki + 50g wiadomo czego popite ostatnią
      łyżką zupy.
      Niestety, nie zapali dzięki temu samochód stojący pod blokiem ;)Ale po takim
      posiłku można śmiało przemierzać nasze długie i wąskie miasto.
      Pozdrawiam ciepło
    • Gość: maharani1 Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn IP: 220.224.33.* 20.01.06, 16:54
      Pulao z Goa
      2 szklanki ryzu
      1 szklanka malzy
      1 duza cebula, pokrojona
      1 pokrojony pomidor
      2,5 cm kory cynamonu
      4 gozdziki
      4 nasiona kardamonu
      3 czerwone papryczki chili
      cwierc lyzki turmeric, sproszkowanego
      sol do smaku

W duzym naczyniu rozgrzac olej, dodac cynamon, gozdziki, cardamom i chili. Po
      minucie dodac cebule, smazyc az bedzie zlota.
      Dodac malze, smazyc 5 min.
      Nastepnie dodac pomidor, sol i turmeric, smazyc 7 min.
      Dodac ryz i 2 1/2 szklanki wody, przykryc i gotowac az ryz bedzie miekki.

Do dekoracji posypac paskami jalapenos (inna pieronsko ostra papryka)

To jest tak ostre, ze z pewnoscia Was rozgrzeje:))))

A u nas +32… dzieki za chlodnik!
      • jacek1f Maharani! Uśmiech dla Ciebie :-)) A to coś na t. 20.01.06, 17:03
        to kurkuma, jak sie domyślam?

I pytanie - ile to jest "szklanka" małży?
        Bo wychodzi mi z grubsza, że około 21 sztuk? :-))
        • Gość: maharani1 Re: Maharani! Uśmiech dla Ciebie :-)) A to coś na IP: 220.224.33.* 20.01.06, 17:16
          > to kurkuma, jak sie domyślam?
          zgadza sie, curcuma cos tam to botaniczna nazwa, u nas turmeric zwana:)

> I pytanie - ile to jest "szklanka" małży?
          > Bo wychodzi mi z grubsza, że około 21 sztuk? :-))
          :)))) ja nigdy nie liczylam... to zalezy od wielkosci malzy... szklanka ma byc
          i juz.

usmiech odwzajemniam:)

• Gość: iś Re: Maharani! Uśmiech dla Ciebie :-)) A to coś na IP: *.kolonianet.pl 20.01.06, 20:20
            Ile jest w Gdańsku, bo nie mam termometru? W Brzeźnie dokładnie, cos czuję
            przez mury, że nielicho
            • paprotka-gd Re: Gdańsk 20.01.06, 21:22
              Rano ok 6-tej na Przymorzu było -18 , w ciągu dnia -14 , -15 .
              Mrozną porą najlepiej smakują gorące i sycące zupy np . barszcz
              ukraiński albo solidny żurek .
    • jacek1f Maharani! dzieki, czyli moze nawet byc jeden wyroś 20.01.06, 17:26
      nięty małż :-))) aby w szklance sie zmieścił. Ok.

Ja mam małe i jak je ułożyłem w szklance, to wyszło po 3 w warstwie, 7 warstw,
      czyli...21:-)))

pozdrawiam.
    • ampolion Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn 21.01.06, 00:46
      Dlaczego "niekuchenne"? Przecież to czysto naturalna, zdrowa zamrażalka - tyle
      się tutaj mówi o zamrażaniu tego czy owego. Co za szansa!
      • Gość: iś Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn IP: *.kolonianet.pl 21.01.06, 09:38
        Żurek z kiełbasą i kartoflami, tak jest, to będzie gotowane nie dziś to jutro,
        i jajko do tego, idę na całość. No, zimno, zimno...
    • tereza11 Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn 21.01.06, 09:56
      Woj. śląskie - 0
    • malaszaramysz Wrocław + 3 21.01.06, 14:11
      czyli Karaiby :-)
      • Gość: Hanna Karaiby? IP: 206.248.72.* 21.01.06, 14:42
        Oj, na Karaibach teraz( rano) bylo 19C-bardzo zimno. Tylko mozna sie
        cieszyc ,ze w dzien dojdzie do 26. Pozdrowienia dla zmarznietych.
    • brynia2 Siedlce -20 21.01.06, 15:29
      a na dodatek śnieży i wieje, oczywiście ze wschodu. Nagrzewa mnie Mrunia, Wy też:
      "do serca przytul psa, weź na kolana kota" :-)
      • ba_nita Re: Siedlce -20 21.01.06, 15:34
        Kotka mnie unika, a pieska pod kocykiem - wysyłam fotki na gazetową. Kotka
        sprzed paru dni, pieska sprzed minuty.)))Dzisiaj Gdynia -9.
        • brynia2 Re: :-))))) milutkie 21.01.06, 15:48
    • Gość: myszz godz 22 opolszczyzna... IP: 213.17.144.* 22.01.06, 22:08
      17,8 na minusie
      • Gość: ala Re: godz 22 opolszczyzna... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 22:29
        łódzkie - 28 na minusie!
        • Gość: Mimi Re: godz 22 opolszczyzna... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 22:35
          Rzeszów -23 za oknem .....:( a w pokoju +23 :)
    • Gość: maćko - 20 IP: *.si11.com 22.01.06, 22:40
      na kabatach w wawie, na 4 pietrze ;)
      • Gość: ewa - 25 Kędzierzyn-kożle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 22:47
        • am55 Re: - Strzelce Opolskie 22.01.06, 22:57
          godz22;50 -22 cieplutko;-)
    • brynia2 - 28 w Siedlcach , brrrr... 22.01.06, 22:55
    • krzysztof_wandelt -21*C w Łodzi - pies podnosi 4 łapy na raz do góry 22.01.06, 23:14
      spinam w kołnierzu kożuszka klamry, tylko mi wówczas okulary zamarzaja :)
      • adas_wandelt -25*C w Łodzi - obecnie 23.01.06, 08:31
        trzeba któreś auto odpalić :P
        • olik.p Re: -31*C Olsztyn 23.01.06, 09:25
          Tyle było o 8 rano, teraz słońce świeci mi w okno, więc trudno powiedzieć,
          termometr pokazuje mi -18*C. Pozdrawiam cieplutko.
      • Gość: Babet Re: -21*C w Łodzi - pies podnosi 4 łapy na raz do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 11:34
        W Toruniu rano -30*C. Mnie też zamarzły okulary. Miałam na sobie 2 bluzki z
        długimi rękawami, golf, 2 swetry, kurtka. Kołnierz kurtki miałam owinięty
        grubym wełnianym szalem.
    • marghot pod Poznaniem -29 o 6 rano, teraz - 23 (nt) 23.01.06, 10:52
      • shilla01 toruń - 32 stopnie !!! 23.01.06, 11:05

• ba_nita Re: -9 - w Gdyni nadal najcieplej jednak.n/t 23.01.06, 11:42

• brynia2 Re: -9 - w Gdyni nadal najcieplej jednak.n/t 23.01.06, 11:51
            Może słoneczko termometr podgrzało?
            • ba_nita Re: -9 - w Gdyni nadal najcieplej jednak.n/t 23.01.06, 17:38
              brynia2 napisała:

> Może słoneczko termometr podgrzało?
              Nie ma takiej możliwości.)))
    • Gość: Kasia Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn IP: *.devs.futuro.pl 23.01.06, 17:16
      Ba_nita, to ja poprosze o wątek ile `C w mieszkaniu. Narazie wygrywam ze wszystkimi znajomymi. :P
      Na dworq nie sprawdzę, bo aż się boję. Wystarczy mi ten mróz, który szczypie mnie w domq. <chlip>
      • brynia2 Re: Kasia, czyżby awaria ogrzewania? 23.01.06, 17:20
      • ba_nita Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn 23.01.06, 17:39
        Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Ba_nita, to ja poprosze o wątek ile `C w mieszkaniu. Narazie wygrywam ze
        wszyst
        > kimi znajomymi. :P
        > Na dworq nie sprawdzę, bo aż się boję. Wystarczy mi ten mróz, który szczypie
        mn
        > ie w domq. <chlip>

23 na plusie przy kaloryferach odkręconych na 3. A w zasadzie jednym
        kaloryferze, ale ja mam bardzo ciepłe mieszkanie.
        • Gość: Kasia Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn IP: *.devs.futuro.pl 23.01.06, 18:27
          Głodomorki kochane..
          Kaloryferki są, ale nie ma za co ogrzać. <chlip> Nie stać nas na ogrzanie całego tego pałacu. Wynajmujemy dwa duże i wysokie pokoje z kuchnią i łazienką. To stare budownictwo, więc ciężko to ogrzać. W środku około 10`C (to temp. max). Nie da się biegać w piżamce nawet. Siedzenie w trzech sweterkach nawet nie pomaga. Pożyczyliśmy Farelke, ale tylko na kilka dni. Niewiele to daje, bo za duże komnaty. Nie wiem co będzie potem.. Aaaaaaaaa! Heeeeeeelp! Znajdźcie mi jakiś dobry i w miare tani (w użytkowaniu) grzejnik!
          • adas_wandelt to ja Ty zyjesz??... 23.01.06, 19:31
            kupuj bez zastanowienia - efektywny i jak na grzejnik nie tak dużo ciągnie
            www.allegro.pl/show_item.php?item=81412370
    • Gość: vinga Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 24.01.06, 11:59
      Rzeszów 7:30 rano 30,05 stC
      • Gość: vinga Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 24.01.06, 12:01
        na minusie oczywiście
    • a.rd Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn 24.01.06, 23:20
      Mazury dzis rano -29° :(
      • krzysztof_wandelt obecnie -16,5*C Łódź, ale zimny północny wiatr 24.01.06, 23:40

• waderka Ratunku.... Kraków -23 stopnie... 25.01.06, 00:11
      ... a na moim osiedlu (nie wiem czy tylko, może gdzie indziej też) jest właśnie
      AWARIA OGRZEWANIA!!! Mamy zimne kaloryfery od paru godzin, ponoć mają być ciepłe
      dopiero jutro. Nie wiem ile jest stopni w mieszkaniu, ale dramatycznie mało!
      Mama dogrzewa nas otwartym piekarnikiem, farelka już w łazience nie daje rady...

Ratunku...

Jak pomyślę o porannym wstawaniu to mi słabo...
      • paprotka-gd Re: Ratunku.... Kraków -23 stopnie... 25.01.06, 00:26
        Wskakuj szybko do łóżka w skarpetkach a rano zaserwuj sobie gorącą
        herbatę z cytryną i miodem oraz solidne śniadanie .
        • aniutek NYC 8:13pm +6C 25.01.06, 02:16
          wiec cieplo.
          Martwie sie o Was ludziska w PL, zimno straszliwie, chyba nie pamietam aby w warszawie bylo -30C.
          Cos na rozgrzewke, zurek, przeokropnie goracy barszcz czerwony z duza iloscia pieprzu, solidny bigos
          z seta obok.
          trzymajcie sie cieplo :)
        • waderka Re: Ratunku.... Kraków -23 stopnie... 25.01.06, 09:37
          Dzięki za rady, tak też zrobiłam. Nadal jest awaria, na całym Podgórzu - właśnie
          sobie poczytałam krakowskie forum. Dopiero po południu ma się coś poprawić.
          Dobrze, że się teraz mogę zagrzać w pracy...

Gorąco pozdrawiam wszystkich zmarzniętych Krakusów (i nie-Krakusów też)!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka