yavorius Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn 20.01.06, 14:50 Łódź: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=35297632 Warszawa: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=35285060 Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius nie rozumiem o co Ci chodzi 20.01.06, 15:18 Podałem Ci dwa linki do termometrów, żebyś mogła sobie popatrzeć jak to wygląda w Łodzi i w Warszawie, a Ty narzekasz... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Widocznie dlatego, że nie jestem ONA. 20.01.06, 15:24 Gdyby chodziło mi o taką informację to zwyczajnie na przykład na Onecie zmieniałbym sobie miasta lub wszedł na stronę IMiGW. Posługuję się dość sprawnie kompem i jeśli zadałem konkretne pytanie oczekuję takiej samej odpowiedzi a nie linków. Bez urazy.)) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Nie ma za co. Lepiej sobie wyjaśnić niż się 20.01.06, 15:30 podgryzać nie wiadomo po co.;-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nigella Gryzie Re: Nie pasuje Ci to kliknij na kosz.W czym probl IP: *.earth.pl / 81.219.245.* 20.01.06, 15:23 paranoja cię dopadła? tabletek dziś nie wziąłeś? ktoś ma problem? (przy okazji gratuluję udanego nowego konterfektu) kraków: od strony podwórka -8, od strony ulicy -10 na mrozy polecam tosty z szynką, serem, porem i cienkimi plasterkami ogórków kiszonych (ser na wierzchu), a jak się akurat pałęta po domu puszka z owocami, to zamiast ogórka - morele albo brzoskwinie. rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
nigella.gryzie Re: Zaloguj się to pogadamy. Boisz się?n/t 20.01.06, 15:33 już. specjalnie dla ciebie. od tej pory zawsze będę się logować na tym forum, które zaczęłam zgłębiać szczegółowo dopiero jakiś tydzień temu. urzekłeś mnie swoją wszechwiedzą, albo raczej manierą nieomylności z jaką się wypowiadasz, więc tak się złożyło że moje pierwsze wypowiedzi są raczej personalne aniżeli kulinarne. ale myślę że będzie inaczej. za krakowskim oknem do minusdziesięciu dołączył jeszcze śnieg. na taką pogodę najlepszy będzie grzaniec piwny bądź winny, z miodem, imbirem i cynamonem. ponieważ ja lubię baaardzo słodko, dodam jeszcze soku malinowego (do piwa, nie do wina) Odpowiedz Link Zgłoś
plucha Re: Do Nigelli 20.01.06, 16:31 Banita faktycznie struga wszechwiedzacego, masz racje. Mam mieszane uczucia, bo z jednej strony faktycznie duzo wie o kuchni, ale z drugiej - trudno pogodzic sie z jego arbitralnoscia i gaszeniem wszystkich, ktorzy smia miec inne poglady na codzienne i niecodzienne gotowanie. A zeby bylo na temat - Bialoleka - minus 19 na chwile obecna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ono Re:Podaj przykład. IP: *.CirPub / *.pool82189.interbusiness.it 20.01.06, 16:44 Odpowiedz Link Zgłoś
mafutek Re:Podaj przykład. 20.01.06, 17:18 Ba_nita by odpowiedziel - uzyj wyszukiwarki :) Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn 20.01.06, 15:03 wawa mysle z minus 20, strrrrrrrasznie! ;) ba_nito, dawaj przepis na cos smakujacego wlasnie w -20 ;) to ja dam con carne mojego malza - jedyne co umie upichcic, ale za to wysmienite na zimowe wieczory: Chilli con carne;) 4 puszki czerwonej fasoli 3 duże puszki pomidorów w zalewie 3 duże cebule 60-70 dkg mielonej wołowiny 5 ząbków czosnku sól, pieprz, chilli, curry, oreagno, i jeszcze jakies ziolo, ale nie pamietam jakie... sok z połowy cytryny Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać mięso, usmażyć. Odsączoną fasolę i pomidory włożyć do garnka, podgrzać, dołożyć mięso, przeciśnięty czosnek, przyprawy, sok z cytryny i wszystko razem dusić ok 10 minut. Podawać z chlebem, ewentualnie posypane tartym żółtym serem lub z serowymi grzankami. mysle, ze to chilli jest takie jakies fajne z powodu dodatku w postaci curry. a ta paciaja odgrzana nastepnego dnia to juz czysta poezja ;) a! ja wiem - puszki sa niekorektne ideologicznie, ale do con carne Jula nie mam prawa sie wtracac. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Patysko - wieprzowa pieczeń po prowansalsku 20.01.06, 15:16 1 kg łopatki wieprzowej bez kosci, 80 dag ziemniaków, 2 czerwone! papryki, 1 łyżka masła, 3 łyzki oliwy, 1 łyżka czerwonej ostrej papryki!, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka estragonu, 5 ząbków czosnku lub więcej!, 10 zielonych i tyle samo czarnych oliwek!, szklanka bulionu (w tym wypadku i z kostki nie zaszkodzi...), sól i pieprz. Mięso po umyciu i wysuszeniu nacinamy. Obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki, paprykę w grubą kostkę. Oliwę mieszamy z masłem dodajemy sól, pieprz i paprykę (mieloną) i smarujemy mięso tą mazią. W naczyniu do zapiekania rozkładamy paprykę i ziemniaki, czosnek i oliwki, potem mięso. Całość oprószamy ziołami i pieczemy w temp. 180'C około półtorej godziny. Po kwadransie pieczenia dolewamy bulion. Rozgrzeje nawet: www.swiatpodrozy.pl/i.php?g=140&n=4 ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Dobre Patysko! 20.01.06, 15:31 W ten sposób wątek zrobi się jak najbardziej kulinarny.))) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Buraki! 20.01.06, 15:54 podam na rozgrzewke, bo od dwoch dni znow sie wspomagam zwiazkiem zdrowego naszego warzywai obcego cytrusa - polecam: Buraki/buraczki wumyte i wytarte pieczesz w piekarniku 30-40 minut tak po prostu; Mozesz zlac je potem zimna woda - bedzie szybciej. Obierasz, tniesz na 8 lub grube plastry; Na masle przesmazasz je dodajac cząstki obrane ładnie z jednej pomarańczy; Zalewasz dodatkowo sokiem z drugiej pomaranczy, dodajesz albo miod albo cukru troche i smażysz mieszajać. Doprawiasz jeszcze pieprzem, solą (jak lubisz imbir, to czemu nie?). Powinny byc takie oglazurowane, i sos zgestnaily. Podajesz na cieplo. Pyszne! :-) //////////////////////////////////////////////////////////////// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwileczka Re: Buraki! IP: 205.193.50.* 20.01.06, 17:46 Myslalam ze nas nazwales burakami :))) A przepis elegancki, jutro kupuje buraki i do pieca ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lonia Re: Rybnik cieplejszy IP: *.kat.3s.pl 20.01.06, 15:31 W południe lekka odwilż, teraz -2 Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: No i już widzę, że rzeczywistość nijak nie 20.01.06, 15:33 ma przełożenia na oficjalne komunikaty. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Upalny Szczecin - tylko minus 5 n/t 20.01.06, 16:01 Na upały najlepszy jest chłodnik;) 2 pęczki botwinki 1 ogórek 3 jajka ugotowane na twardo 1/2 pęczka koperku pęczek rzodkiewek 1/3 - 1/2 pęczka szczypiorku 200 ml śmietany 22% (najczęściej Dannona) Młodą botwinkę dokładnie myję i kroję w kawałki (leżące liście kroję co ok. 1,5 cm:)). Wkładam do wody (ok.1 litra) i gotuję kilkanaście minut. Jeśli botwina jest starsza, to najpierw gotuję pokrojone w kostkę buraczki (kilka minut) a potem dokładam pokrojone liście. Po ugotowaniu studzę całość. Połowę porcji kopru i cały szczypior rozcieram z 1 łyżeczką soli. Dodaję pokrojone rzodkiewki, jajka i ogórek, zalewam smietaną i dokładnie mieszam. Gdy wywar botwinkowy ostygnie wlewam do jarzyn ze śmietaną. Najpierw dodaję część "gęstą" - ugotowane liście i buraczki, a potem dolewam wywar. Doprawiam solą i octem. Czasami, gdy w botwince jest mało buraków, dodaję trochę koncentratu burakowego. Podaję z gotowanymi ziemniakami polanymi tłuszczem ze stopionej słoniny z podsmażona cebulką i posypanymi pozostały koperkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Upalny Szczecin - tylko minus 5 n/t 20.01.06, 16:15 Tym, którym po zjedzeniu chłodnika zrobiło sie zimno polecam makaron primavera. Przpis z Gazety Wyborczej, w lekkiej modyfikacji. Wypróbowany wielokrotnie. Ciągle smaczne:) Składniki: - 500 g spaghetti - 1 szklanka mrożonego groszku - 1 szklanka mrożonego bobu - 1/2 opakowania mrożonych brokułów - 3 łyżki masła - 2 szkl. śmietany (ja daję jedno opakowanie 30% Danona, pojemniczek w niebieską kratkę) - 1 szkl. świeżo tartego parmezanu (u mnie dowolny żółty ser, dzis był podlaski) - świeżo mielony pieprz Sposób przyrządzania: Zagotować 2 litry wody, dodaj 1 łyżeczkę soli. Wrzucić do gotującego się wrzątku mrożony bób, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut i wyciągnąć cedzakową łyżką. Przepukać bób w zimnej wodzie, ostudzić i wyłuskać. Do tej samej wody wrzuć groszek. Gdy woda zawrze, gotować ok. 1 minuty. Równocześnie w innym naczyniu osolić i zagotować wodę, wrzucić brokuły, gotować 7-9 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać śmietanę i cały czas mieszając, gotować na wolnym ogniu, aż się połączą, nie doprowadzając do wrzenia. Wsypać 3/4 sera i mieszać, aż się rozpuści. Posolić i popieprzyć sos do smaku. Gorące spaghetti wymieszać z warzywami, każdą porcję polać sosem i posypać pozostałym serem. W mojej wersji sos mieszam razem z makronem i warzywami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolskiCukier Grudziądz IP: 80.68.236.* 20.01.06, 16:53 -15, godzina 16.50. W innym wątku napisałem o kapuśniaku na takie mrozy, ale zapomniałem o czymś jeszcze lepszym: dobrze doprawione flaki + 50g wiadomo czego popite ostatnią łyżką zupy. Niestety, nie zapali dzięki temu samochód stojący pod blokiem ;)Ale po takim posiłku można śmiało przemierzać nasze długie i wąskie miasto. Pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maharani1 Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn IP: 220.224.33.* 20.01.06, 16:54 Pulao z Goa 2 szklanki ryzu 1 szklanka malzy 1 duza cebula, pokrojona 1 pokrojony pomidor 2,5 cm kory cynamonu 4 gozdziki 4 nasiona kardamonu 3 czerwone papryczki chili cwierc lyzki turmeric, sproszkowanego sol do smaku W duzym naczyniu rozgrzac olej, dodac cynamon, gozdziki, cardamom i chili. Po minucie dodac cebule, smazyc az bedzie zlota. Dodac malze, smazyc 5 min. Nastepnie dodac pomidor, sol i turmeric, smazyc 7 min. Dodac ryz i 2 1/2 szklanki wody, przykryc i gotowac az ryz bedzie miekki. Do dekoracji posypac paskami jalapenos (inna pieronsko ostra papryka) To jest tak ostre, ze z pewnoscia Was rozgrzeje:)))) A u nas +32… dzieki za chlodnik! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Maharani! Uśmiech dla Ciebie :-)) A to coś na t. 20.01.06, 17:03 to kurkuma, jak sie domyślam? I pytanie - ile to jest "szklanka" małży? Bo wychodzi mi z grubsza, że około 21 sztuk? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maharani1 Re: Maharani! Uśmiech dla Ciebie :-)) A to coś na IP: 220.224.33.* 20.01.06, 17:16 > to kurkuma, jak sie domyślam? zgadza sie, curcuma cos tam to botaniczna nazwa, u nas turmeric zwana:) > I pytanie - ile to jest "szklanka" małży? > Bo wychodzi mi z grubsza, że około 21 sztuk? :-)) :)))) ja nigdy nie liczylam... to zalezy od wielkosci malzy... szklanka ma byc i juz. usmiech odwzajemniam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Re: Maharani! Uśmiech dla Ciebie :-)) A to coś na IP: *.kolonianet.pl 20.01.06, 20:20 Ile jest w Gdańsku, bo nie mam termometru? W Brzeźnie dokładnie, cos czuję przez mury, że nielicho Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Gdańsk 20.01.06, 21:22 Rano ok 6-tej na Przymorzu było -18 , w ciągu dnia -14 , -15 . Mrozną porą najlepiej smakują gorące i sycące zupy np . barszcz ukraiński albo solidny żurek . Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Maharani! dzieki, czyli moze nawet byc jeden wyroś 20.01.06, 17:26 nięty małż :-))) aby w szklance sie zmieścił. Ok. Ja mam małe i jak je ułożyłem w szklance, to wyszło po 3 w warstwie, 7 warstw, czyli...21:-))) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn 21.01.06, 00:46 Dlaczego "niekuchenne"? Przecież to czysto naturalna, zdrowa zamrażalka - tyle się tutaj mówi o zamrażaniu tego czy owego. Co za szansa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn IP: *.kolonianet.pl 21.01.06, 09:38 Żurek z kiełbasą i kartoflami, tak jest, to będzie gotowane nie dziś to jutro, i jajko do tego, idę na całość. No, zimno, zimno... Odpowiedz Link Zgłoś
tereza11 Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn 21.01.06, 09:56 Woj. śląskie - 0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Karaiby? IP: 206.248.72.* 21.01.06, 14:42 Oj, na Karaibach teraz( rano) bylo 19C-bardzo zimno. Tylko mozna sie cieszyc ,ze w dzien dojdzie do 26. Pozdrowienia dla zmarznietych. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Siedlce -20 21.01.06, 15:29 a na dodatek śnieży i wieje, oczywiście ze wschodu. Nagrzewa mnie Mrunia, Wy też: "do serca przytul psa, weź na kolana kota" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Siedlce -20 21.01.06, 15:34 Kotka mnie unika, a pieska pod kocykiem - wysyłam fotki na gazetową. Kotka sprzed paru dni, pieska sprzed minuty.)))Dzisiaj Gdynia -9. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz godz 22 opolszczyzna... IP: 213.17.144.* 22.01.06, 22:08 17,8 na minusie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: godz 22 opolszczyzna... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 22:29 łódzkie - 28 na minusie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: godz 22 opolszczyzna... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 22:35 Rzeszów -23 za oknem .....:( a w pokoju +23 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maćko - 20 IP: *.si11.com 22.01.06, 22:40 na kabatach w wawie, na 4 pietrze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt -21*C w Łodzi - pies podnosi 4 łapy na raz do góry 22.01.06, 23:14 spinam w kołnierzu kożuszka klamry, tylko mi wówczas okulary zamarzaja :) Odpowiedz Link Zgłoś
adas_wandelt -25*C w Łodzi - obecnie 23.01.06, 08:31 trzeba któreś auto odpalić :P Odpowiedz Link Zgłoś
olik.p Re: -31*C Olsztyn 23.01.06, 09:25 Tyle było o 8 rano, teraz słońce świeci mi w okno, więc trudno powiedzieć, termometr pokazuje mi -18*C. Pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babet Re: -21*C w Łodzi - pies podnosi 4 łapy na raz do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 11:34 W Toruniu rano -30*C. Mnie też zamarzły okulary. Miałam na sobie 2 bluzki z długimi rękawami, golf, 2 swetry, kurtka. Kołnierz kurtki miałam owinięty grubym wełnianym szalem. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: -9 - w Gdyni nadal najcieplej jednak.n/t 23.01.06, 11:51 Może słoneczko termometr podgrzało? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: -9 - w Gdyni nadal najcieplej jednak.n/t 23.01.06, 17:38 brynia2 napisała: > Może słoneczko termometr podgrzało? Nie ma takiej możliwości.))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn IP: *.devs.futuro.pl 23.01.06, 17:16 Ba_nita, to ja poprosze o wątek ile `C w mieszkaniu. Narazie wygrywam ze wszystkimi znajomymi. :P Na dworq nie sprawdzę, bo aż się boję. Wystarczy mi ten mróz, który szczypie mnie w domq. <chlip> Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn 23.01.06, 17:39 Gość portalu: Kasia napisał(a): > Ba_nita, to ja poprosze o wątek ile `C w mieszkaniu. Narazie wygrywam ze wszyst > kimi znajomymi. :P > Na dworq nie sprawdzę, bo aż się boję. Wystarczy mi ten mróz, który szczypie mn > ie w domq. <chlip> 23 na plusie przy kaloryferach odkręconych na 3. A w zasadzie jednym kaloryferze, ale ja mam bardzo ciepłe mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn IP: *.devs.futuro.pl 23.01.06, 18:27 Głodomorki kochane.. Kaloryferki są, ale nie ma za co ogrzać. <chlip> Nie stać nas na ogrzanie całego tego pałacu. Wynajmujemy dwa duże i wysokie pokoje z kuchnią i łazienką. To stare budownictwo, więc ciężko to ogrzać. W środku około 10`C (to temp. max). Nie da się biegać w piżamce nawet. Siedzenie w trzech sweterkach nawet nie pomaga. Pożyczyliśmy Farelke, ale tylko na kilka dni. Niewiele to daje, bo za duże komnaty. Nie wiem co będzie potem.. Aaaaaaaaa! Heeeeeeelp! Znajdźcie mi jakiś dobry i w miare tani (w użytkowaniu) grzejnik! Odpowiedz Link Zgłoś
adas_wandelt to ja Ty zyjesz??... 23.01.06, 19:31 kupuj bez zastanowienia - efektywny i jak na grzejnik nie tak dużo ciągnie www.allegro.pl/show_item.php?item=81412370 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinga Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 24.01.06, 11:59 Rzeszów 7:30 rano 30,05 stC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinga Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 24.01.06, 12:01 na minusie oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
a.rd Re: Nie kuchennie ale info o temperaturach za okn 24.01.06, 23:20 Mazury dzis rano -29° :( Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt obecnie -16,5*C Łódź, ale zimny północny wiatr 24.01.06, 23:40 Odpowiedz Link Zgłoś
waderka Ratunku.... Kraków -23 stopnie... 25.01.06, 00:11 ... a na moim osiedlu (nie wiem czy tylko, może gdzie indziej też) jest właśnie AWARIA OGRZEWANIA!!! Mamy zimne kaloryfery od paru godzin, ponoć mają być ciepłe dopiero jutro. Nie wiem ile jest stopni w mieszkaniu, ale dramatycznie mało! Mama dogrzewa nas otwartym piekarnikiem, farelka już w łazience nie daje rady... Ratunku... Jak pomyślę o porannym wstawaniu to mi słabo... Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Ratunku.... Kraków -23 stopnie... 25.01.06, 00:26 Wskakuj szybko do łóżka w skarpetkach a rano zaserwuj sobie gorącą herbatę z cytryną i miodem oraz solidne śniadanie . Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek NYC 8:13pm +6C 25.01.06, 02:16 wiec cieplo. Martwie sie o Was ludziska w PL, zimno straszliwie, chyba nie pamietam aby w warszawie bylo -30C. Cos na rozgrzewke, zurek, przeokropnie goracy barszcz czerwony z duza iloscia pieprzu, solidny bigos z seta obok. trzymajcie sie cieplo :) Odpowiedz Link Zgłoś
waderka Re: Ratunku.... Kraków -23 stopnie... 25.01.06, 09:37 Dzięki za rady, tak też zrobiłam. Nadal jest awaria, na całym Podgórzu - właśnie sobie poczytałam krakowskie forum. Dopiero po południu ma się coś poprawić. Dobrze, że się teraz mogę zagrzać w pracy... Gorąco pozdrawiam wszystkich zmarzniętych Krakusów (i nie-Krakusów też)! Odpowiedz Link Zgłoś