Dodaj do ulubionych

Różnica miedzy żurem, a barszczem białym?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 18:56
Chce zrobic barszcz biały, taki jak z torebek(pyszny) ale jestem w ciąży i ma
byc naturalny.Mam właśnie zachciankę na taki barszcz ale nie na zakwasie, nie
na chrzanie. I co? Na czym powinnam taką zupę zrobić.Dotarło do mnie,ze nie
wiem czym różni się barszcz biały od żurka. Pomożecie???
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Różnica miedzy żurem, a barszczem białym? 24.01.06, 19:44
      żur - zakwas na bazie mąki żytniej + woda + przyprawy
      barszcz biały - zakwas na bazie mąki pszennej + woda + przyprawy.
      Nie przejmuj się. Swego czasu musiałem udowadniać zawodowemu kucharzowi,że
      barszcz biały to nie to samo co żur i to facetowi o dekadę lub dwie starszemu
      ode mnie.
      • Gość: basiek13 Re: Różnica miedzy żurem, a barszczem białym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 19:49
        Czy taki zakwas mogę kupić w sklepie? Czy tez jest pełny konserwantów?Jak sama
        zacznę go robic w domu to mi ochota na zupkę przejdzie, ot i ciąża hehehe.
        • p.galli Re: Różnica miedzy żurem, a barszczem białym? 24.01.06, 20:14
          a w smaku czym sie rozni> bo mi sie wydaje ze zurek bj kwasny a b.bialy
          delikatniejszy:)
    • krzysztof_wandelt najlepiej kupuj w sklepie firmowym jakieś piekarni 24.01.06, 21:37
      nalewaja do Twojego słoika - jest bez konsewantów na 100%. Maja taki przerób,
      że nie zdąży skwasic się na ament tylko jest akuratny.
      Dzisiaj kupowałem i zrobiłem zalewajke na ten trzaskający mróz.
      Może Ci to pomoże:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29894210&a=35554074
      oraz powyżej w tym wątku też.
      Pychota pychotowata!
      • jacek1f wiedza z przeszłości...:-) 24.01.06, 21:51
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21687528&a=21688685
    • krzysztof_wandelt Ja robie cos innego że nazywa sie to Zalewajką??! 24.01.06, 22:38
      przenosze pierwszy z brzegu przepis z netu:
      -----------------------------------------------------------------------------
      Zalewajka
      Składniki
      1 kg ziemniaków, 2 szklanki wywaru z szynki albo z białej kiełbasy, 15 dag
      wędzonego boczku lub kiełbasy, włoszczyzna (bez kapusty), łyżka oleju, 2 duże
      cebule, 4-5 ząbków czosnku, kilka suszonych grzybów, butelka lub słoik białego
      barszczu, majeranek, curry, pieprz, sól
      Jak ważyć?
      Sposób przyrządzania
      W wywarze z boczku, szynki lub białej kiełbasy ugotować ziemniaki (dość długo,
      aby trochę się rozgotowały, bo zupa powinna być gęsta). Grzyby namoczyć w małej
      ilości wody i pokroić. Włoszczyznę obrać i razem z grzybami dodać do gotujących
      się ziemniaków. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je. Na patelni podgrzać
      tłuszcz, zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony boczek lub
      kiełbasę. Dodać do ziemniaków, wlać biały barszcz, chwilę gotować. Przyprawić
      zupę solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.
    • Gość: bliniak Re: Różnica miedzy żurem, a barszczem białym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 15:02
      A czym sie różni rosół od bulionu
      • Gość: iś Do Banity IP: *.kolonianet.pl 25.01.06, 15:23
        Na pewno będziesz wiedział. Raz widziałam w telewizji, z francuskiej
        restauracji. Od rana wstawiają jakiś specjalny rodzaj bulionu i gotują to do
        południa, w dodatku bez gwarancji, że się uda, podobno najlepszemu kucharzowi
        może zdarzyć się skucha. Nie wiem czy to do zup czy do sosów i dlaczego jest
        taki trudny.
        • ba_nita Re: Prawdopodobnie chodzi o to 25.01.06, 16:14
          , że rozróznia się :
          1. Bulion - przecedzona, odtłuszczona zupa z mięsa wołowego podawana z różnymi
          dodatkami;
          2. Bulion wzmocniony (consomme) powstaje gdy do zwykłego rosołu po dodaniu
          mięsa i włoszczyzny ponownie gotuje się około 1 godziny w umiarkowanej
          temperaturze i odtłuszcza. Jest złotożółty i ma mocny smak;
          3. Bulionpodwójnie wzmocniony (consomme double) przygotowywanu jak powyższy ale
          z podwójnej ilości mięsa. Jest wówczas złotobrązowy;
          4. I esencja mięsna będąca mocno zredukowanym bulionem podwójnie wzmocnionym
          podawany w małych filiżankach jako przystawka. Służy jednak przede wszystkim
          jako podstawa do robienia delikatnych sosów lub wzmacniania potraw duszonych,
          no i auszpiku.
          Mogę się oczywiście mylić.
          • nigella.gryzie Re: Prawdopodobnie chodzi o to 25.01.06, 19:06
            > , że rozróznia się :
            > 1. Bulion

a warzywny? zapomniałeś o warzywnym, czy on działa na takiej samej zasadzie jak
            'sojowy kurczak'? :)
    • fettinia To jeszcze inaczej ci podrzuce:) 25.01.06, 17:02
      Tez calkiem naturalnie:)
      www.pinezka.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1834
      Smacznego:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka