Dodaj do ulubionych

płyty ceramiczne

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.02, 13:50
witam,
jako osobnik wychowany na kuchence gazowej mam pewien problem: za kilka dni
będę miał podłączoną kuchnię z płytą ceramiczną i proszę o porady nt techiki
gotowania na tym cudzie. może znacie jakieś strony na ten temat.
z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam piotr
Obserwuj wątek
    • Gość: bef Re: płyty ceramiczne IP: *.chello.pl 19.11.02, 14:19
      Piszę tylko dlatego, byś nie poczuł się zignorowany, bo nie ma o czym pisać.
      Przyswoisz wszystko w mig, nie ma tu żadnych cudów - sama wygoda.
      Wykorzystanie resztkowego ciepła chyba każdemu przychodzi do głowy ?

Jedyne, co było dla mnie bolesne, to to, że nabrałam się na skrobak dołączony
      do mojej kuchenki. Mimo dużej ostrożności jednak płytę nim zarysowałam, a teraz
      wiem, że jest zupełnie niepotrzebny, wystarczy sama chemia+zmywak i wszystko
      puszcza ! (vitroclen, mleczko cillit...)

• Gość: piotr Re: płyty ceramiczne IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.02, 15:18
        dzięki za reakcję. faktycznie skrobak wygląda na dość pancerne urządzenie i do
        w sumie ładnej i delikatnej z wyglądu płyty trochę nawet za bardzo pancernie. w
        paczce jest też próbka vitroclen-u to pewnie będę to stosował. pytanie zaś mam
        szczegółowe - jak wyczuć moment zmniejszenia "płomienia" pod garnkiem/patelnią
        żeby nie wykipiało/się przypaliło?
        • Gość: bef Re: płyty ceramiczne IP: *.chello.pl 19.11.02, 19:14
          Gość portalu: piotr napisał(a):

> pytanie zaś mam
          > szczegółowe - jak wyczuć moment zmniejszenia "płomienia" pod
          garnkiem/patelnią
          > żeby nie wykipiało/się przypaliło?

Ćwiczenie czyni mistrza... (tzn to kwestia praktyki; na początku na wszelki
          wypadek do np gotowania makaronu możesz mieć pod ręką kubek z zimną wodą do
          szybkiego schłodzenia na moment przed katastrofą, a patelnię zawsze można na
          chwilę podnieść czy przestawić).
          Z zarysowaniem od garnków to jest tak, że np moje garnki+moja
          kuchenka=brakrysowania (to nie są jakieś specjalne garnki soft, ale ciężkimi
          szuram ostrożniej, unosząc nieco)
          Pzdr
    • hania_76 Re: płyty ceramiczne 19.11.02, 15:20
      Polecam! Uzywam plyt ceramicznych od kilku lat. Trzeba bardzo uwazac, zeby nie
      zarysowac, tzn. nei szurac garnkami i niczym nie skrobac. Najlepiej myc
      mleczkiem. Plyta dlugo trzyma cieplo, sama reguluje ilosc pobieranego pradu w
      stosunku do temperatury, na jaka sie ja nastawiono - bardzo wygodne!
      • Gość: grychter Re: płyty ceramiczne IP: *.jgora.dialog.net.pl 19.11.02, 19:24
        Są bardzo dobre skrobaczki do płyt ceramicznych, które wyglądają jak żyletki
        oprawione w plastikowy uchwyt, są bardzo skuteczne. Ja kupuję to za granicą
        (chyba FACKELMANN), ale pewnie można kupić to w Polasce.
        Gotowanie bardzo wygodne i czyste, Trzy dni praktyki i już wzystko wiesz.
        pozdra
    • Gość: Gal Re: płyty ceramiczne IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.11.02, 09:00
      Mimo wszystko płyta ceramiczna różni się od gotowania na gazie i warto o paru
      rzeczach wiedzieć zawczasu, więc uważam Twoje pytanie za jak najbardziej
      zasadne. Mnie przychodzą do głowy trzy uwagi;
      1. dość oczywiste, ale jednak - To rodzaj szkła, więc uważaj ze stawianiem
      ciężkich garnków - może pęknąć.
      2. Garnki - Obejrzyj dokładnie co masz w kuchni. Dno garnka i patelni musi być
      idealnie płaskie (bez przetłoczeń, wypaczeń, znaczków firmowych itp), inaczej
      będzie b. słabo (w porównaniu z gazem) grzało.
      3. Coś, co dla mnie było zaskoczeniem - najgrożniejszy dla płyty jest...
      cukier! Jeżeli rozleje ci się (na obszar grzejny) syrop, słodki kompot czy
      marynata a następnie wypali się - powstają wżery w powierzchni szkła - już nie
      do usunięcia. Mnie zdarzyło się to na samym początku kiedy wykipiała mi słodka
      marynata - ślady pozostały na zawsze.

Pytałeś też, kiedy redukować ogrzewanie - nie ma recepty, po prostu trzeba
      pilnować do zagotowania, a póżniej dla podtrzymania wystarczy zazwyczaj 0,5-1
      w skali trzystopniowej (przykryty garnek). Przy gotowaniu makaronu trzeba cały
      czas uważać (piana), ale wystarczy podnieść pokrywkę na moment, zamieszać i
      piana opada, a poza tym to tylko 8-10 min.

Pzdr.
      Gal
      • Gość: ..... płyty ceramiczne- a wlasciwie to po co wam one?? IP: *.prem.tmns.net.au 20.11.02, 12:14
        Nom wlsnie, wyglada na to, zer wiecej z tym problemow niz z tego pozytku

No przyznac sie ... chodzi o to by zatkac gebe pani Krysi...Nie??
        • Gość: Roy Re: płyty ceramiczne- a wlasciwie to po co wam o IP: *.tpnet.pl / *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.11.02, 12:27
          Gość portalu: ..... napisał(a):

> Nom wlsnie, wyglada na to, zer wiecej z tym problemow niz z tego pozytku
          >
          > No przyznac sie ... chodzi o to by zatkac gebe pani Krysi...Nie??

Dokładnie tak jest, trudno się na tym gotuje, nie można właściwie
          regulować "ognia", szybko zmniejszyć czy też zwiększyć, dla amatorów
          gotowania. Niestety kobiety to wolą.
          • hania_76 Re: płyty ceramiczne- a wlasciwie to po co wam o 20.11.02, 12:32
            Gość portalu: Roy napisał(a):

>
            > Dokładnie tak jest, trudno się na tym gotuje, nie można właściwie
            > regulować "ognia", szybko zmniejszyć czy też zwiększyć, dla amatorów
            > gotowania. Niestety kobiety to wolą.

A po co szybko zmniejszać, zwiększać ognień? Które potrawy to lubią? Jeśli
            musisz coś obsmażyć w dużej temperaturze a później dusić na małej mocy, po
            prostu wyłącz na 15-20 minut "palnik" a później ustaw na najmniejsze grzanie.
            Nie ma za to smrodu gazu, oparów z gazu, które zamieniają sufit w szaroziem.
            Znam samotnych mężczyzn, którzy montują sobie te "niewygodne" kuchenki zamiast
            kuchenek gazowych.
            Ale wszystko jest kwestią gustu.
            • Gość: Gal Re: płyty ceramiczne- a wlasciwie to po co wam o IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.11.02, 12:48
              Płyta ceramiczna;
              1. łatwość i precyzja regulacji grzania
              2. równomierne grzanie całej powierzchni dna garnka
              3. dostosowanie kształtu powierzchni grzejnej do rodzaju garnka, brytfanny
              4. łatwość utrzymania w czystości

Gaz
              1. szybkie grzanie
              2. duża moc(do 5KW), potrzebne przy b. dużych garnkach

Dlatego mam zarówno płytę jak i dwa palniki po 5KW. Jeżeli jest miejsce w
              kuchni to jest to najlepsze rozwiązanie.
              Pzdr.
              Gal
              PS. Kto to jest pani Krysia?
              • Gość: ...... Re: płyty ceramiczne- a wlasciwie to po co wam o IP: *.prem.tmns.net.au 20.11.02, 13:05
                Gość portalu: Gal napisał(a):

> PS. Kto to jest pani Krysia?

To pani Zosia, ino na "K".

Ona ma zawsze "lepsze" ale nie tom razom!!!!!
            • Gość: Roy Re: płyty ceramiczne- a wlasciwie to po co wam o IP: *.tpnet.pl / *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.11.02, 15:48
              "A po co szybko zmniejszać, zwiększać ognień? Które potrawy to lubią?"

hania 76,
              Nieważne które potrawy to lubią, poprostu to uniemożliwia sprawne i szybkie
              gotowanie, czasami zasmażasz coś na dużym ogniu a potem zmiejszasz aby się
              dusiło, robisz sos na bazie śmietany, który zagotowujesz na dużym ogniu a
              następnie zmniejszasz itp. Pozatym nie jest możliwe uzyskanie wysokiej
              temperatury naczynia jak w przypadku gazu, niemożliwość używania wok'a, masa
              innych wad, pozatym nie spotkałem się aby palniki elektryczne były używane w
              naprawdę profesjonalnych kuchniach (restauracjach)do smażenia, kuchni
              elektrycznych używa sie głównie do gotowania.
              Idąc dalej, grill gazowy jest o niebo lepszy niż elektryczny, ale w Polsce nie
              widziałem nigdzie w sprzedaży
              Przyznaję Ci racje jeśli chodzi o spaliny powstające z gazu.
        • Gość: piotr Re: płyty ceramiczne- a wlasciwie to po co wam o IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.02, 14:14
          nie wiem kto to ta pani, ale co do kuchenki to nie mam wyboru - w moim nowym
          mieszkaniu nie mam doprowadzonego gazu, tylko tzw. siłe. skutek tego taki jak
          wszyscy widzą. dzięki za wszystkie odpowiedzi. dam znać jak mi idzie po
          pierwszych próbach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka