IP: *.aster.pl 16.02.06, 12:34
kupiłam,takie w siatce, kolor maja nie cytrynowy,tylko pomarańczowy,są kwaśne
i tylko tak dziwnie pachną -sklepem zielarskim,składem aptecznym, generalnie
nie wiadomo czym a już napewno nie pachną cytrynami.
Ktoś zna może taką odmianę cytryn?Dodam,że na siatce jest napisane,że to
produkt turecki.
Obserwuj wątek
    • hyacinth.bucket Re: cytryny 16.02.06, 12:43
      Jak sa okragle to pewnie mandarynki albo klementynki
      • jacek1f nie, nie, to jais dziwny owocek jest, co go 16.02.06, 12:50
        dupki z warzywniakow i marketow zwą cytryna..
        Nie mogę znaleźć, a było tu o tym duzo ostrzeżeń.
        • Gość: magda Re: nie, nie, to jais dziwny owocek jest, co go IP: *.aster.pl 16.02.06, 13:28
          znaczy się do kosz wyrzucić?
      • linn_linn Re: cytryny 16.02.06, 15:20
        Klementynek prosze mi tu nie obrazac: sa slodkie i smaczne. Moze to "mapo",
        skrzyzowanie mandarynki z greipfrutem? Zerknij tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28018093&a=29496658
        Krzyzowek jest zreszta wiecej, np. pomarancz z mandarynka.
        • linn_linn Re: cytryny 16.02.06, 15:21
          Z tym, ze "mapo" bylo slodkie i bardzo szybko dojrzalo / zdjecie zrobilam od
          razu po zakupie /. Zadnych brzydkich aromatow...
    • natka404 Re: cytryny 16.02.06, 13:41
      U nas jest sporo owocow podobnych do cytryn, ktore cytrynami nie sa. To nie
      znaczy, ze musisz wyrzucic. Moze to byc cos bardzo smacznego. Nie wiem co
      kupilas, ale jezeli to nie trucizna i cos jadalnego, to sprobuj. Gujawa n.p. ma
      ostry zapach i podobna jest do cytryny, ale w smaku i zapachu nie. Sa takie
      male cytrynki i pomarancze na drzewkach. Bardzo kwasne. Na moim balkonie mam
      dwa takie drzewka, na ktorych mialam kilka kilo takich dziwnych pomaranczo
      cytrynek. Pyszne na konfitury. Dowiedz sie co kupilas, ale nie wyrzucaj.
      • jacek1f nie nie nie kazali wyrzucać :-)) ...n/t 16.02.06, 14:48
        • Gość: Ola Re: nie nie nie kazali wyrzucać :-)) ...n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 15:25
          Magda nie było by to dla mnie nic dziwnego gdybyś te cytyny w Championie
          kupiła...
          • Gość: magda Re: nie nie nie kazali wyrzucać :-)) ...n/t IP: *.aster.pl 16.02.06, 15:50
            kupilam je w "carrefour",
            nie są to mandarynki
            nie jest to mapo

mają ten swoisty zapach, taki jakiś lekopodobny, przez chwilę myślalam,że jak
            one są tureckie to może zaszczepione przeciw pasiej grypie.co myślicie?
            • jacek1f :-))))) nie nie szczepione. Moze ktoś znajdzie ten 16.02.06, 15:54
              wątek... Nikt nie pamięta?!
            • linn_linn Re: nie nie nie kazali wyrzucać :-)) ...n/t 16.02.06, 16:00
              Dziwi mnie, ze sa sprzedawane bez podania nazwy. Na pewno nie sa szczepione, a
              juz na pewno nie przeciw ptasiej grypie. Zrob moze zdjecie i wrzuc do Galerii
              Potraw: tam jest troche specjalistow od owocow egzotycznych.
              • jacek1f ok, Magda, to jakaś dziwna krzyżówka, która 16.02.06, 18:18
                chyba nie wyszła - rzeczywiscie sa z Turcji, i dziwne sa, jednym smakuja innym
                nie... a skandal jest ze nasi to pod cytryny podciagaja...

Niegroźne, choć raczej nie zastąpią cytryny ani mandarynki:-(((
                • Gość: senin jacku, a moze wiesz... :) IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 16.02.06, 21:09
                  co nieco o takich dziwnych cytrynach ktore stosuje sie w potrawach perskich
                  widzialam je dodawane (do czego, juz nie pamietam) ususzone w calosci, maja
                  dosc specyficzny smak, zupelnie nie cytrynowy, sa ciemne i troche wieksze od
                  wloskiego orzecha, myslalam ze to moze cytrynki kaffir...

dodawane byly zdaje sie do zapiekanej potrawy z baklazana, milelonego miesa i
                  pomidorow

jakies pomysly ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka