Gość: marianna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 12:46 EV firmowana przez TESCO-specjaliści, jak oceniacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marianna Re: oliwa z oliwek... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 19:43 nikt nie testował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: oliwa z oliwek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 19:44 nie, ale wiem , ze tę samą oliwę w 2 różnych supermarketach można kupić w szkojąco różnej cenie (25-30% różnicy). Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_1966 Re: oliwa z oliwek...-UWAGA !!! 16.02.06, 20:40 -KTO SIE NA OLEJU Z OLIWEK ZNA, TEN WIE ZE TANI OLEJ OZNACZA BARDZO ZLA JAKOSC- I TO JEST NIESTETY FAKT ... !!! -nadeszly niestety takie czasy ze nawet, gdy na opakowaniu pisze: EXTRA VIRGIN OLIVE OIL- zaw. kwasow jest ponizej 0,1% nie oznacza, ze cos takiego jest na pewno w srodku ...! - niestety, jak juz wspomnialem-DOBRE KOSZTUJE, a i w takim przypadku nie mozna byc pewny dobrej jakosci ! -pozdrawiam! -Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: oliwa z oliwek...-UWAGA !!! 16.02.06, 20:45 Niestety jest wlasnie tak. Dodm tylko, ze testy robi sie w laboratoriach. My mozemy najwyzej probowac. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_1966 Re: oliwa z oliwek... ---> linn_linn ! 16.02.06, 21:00 -dokladnie tak jest, linn_linn ! -mozemy tylko probowac i NIE MA SIE CO LUDZIC ze sie dobry olej smakiem rozpozna !- NIE MA SZANS !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tojaa33 Re: oliwa z oliwek...-UWAGA !!! 16.02.06, 22:51 W takim razie ile powinna kosztować dobra oliwa z oliwek Twoim zdaniem Jacku? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_1966 Re: oliwa z oliwek...-UWAGA !!! @---> tojaa33 17.02.06, 09:16 tojaa33 napisała: > W takim razie ile powinna kosztować dobra oliwa z oliwek Twoim zdaniem Jacku? -witam,tojaa33! - DOBRA oliwa z oliwek kosztuje ok. 5 Euro za 1 litr (- czyli, ok. 20 zl. za litr, 10 zl. za 0,5 l) -mieszkam w Niemchech i moge mowic tylko o cenach w Niemczech, jednakze ceny DOBREJ oliwy z oliwek sa praktycznie na salym swiecie podobne -naturalnie w krajach, gdzie sie ja produkuje jest ona tansza ;-) ...! - w zwiazku z tym, ze nasz rodzina spozywa oliwe z oliwek "do wszystkiego" (- jedzenia, gotowania, smazenia itd. -po prostu nie uzywamy innych olei...! ), kupuje zawsze u "mojego Greka" w sklepie (- jesli moje "zapasy" z Krety sie koncza..!!)karnister 5-cio litrowy za ktory placilem ostatnio 28 Euro. W ostatnich dwoch latach ceny oliwy z oliwek "poszly" w gore, co zwiazane bylo z naglymi i obfitymi opadami sniegu pod koniec zimy w Grecji, a co za tym idzie- zniszczeniu ulely plantacje oliwkowe, co z kolei spowodowalo wzrost cen na rynku! -niestety prognozy "cenowe" na przyszly rok wygladaja jeszcze "drozej"! - uzywam RACZEJ jedynie oliwy pochodzenia Greckiego, gdyz wieloletnie testy labolatoriach na calym swiecie wykazaly, ze NAJEPSZE oliwy oliwek pochodza z Grecji, a najgorszej jakosci oliwe produkuje sie w Hiszpanii (- wiazane jest to z klimatem i rodzajem drzewek/krzewow oliwkowych...) -najwiekszymi oszustami "oliwowymi" sa Wlosi. Wykupuja oni hektolitry dobrego oleju w Grecji, woza do Wloch, tam jest on "chrzczony" i potem strzedawany jako Extra VIRGIN OLIVE OIL -to po prosu swinstwo i Z REGOLY nie kupuje oiwy wloskiej ;-) ...! - pozdrawiam Was wszystkich serdecznie...! -Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f na Krecie 17.02.06, 10:45 2 litry - Kolimbari - 4.20-4.45E zaleznie od sklepu; 2 litry - Taste of Crete - 4,5 - 4,7 E jw. ... od chłopa: 3,5-4 E za dwa litry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marianna Re: na Krecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 11:24 To W Polsce zdecydowanie drożej,w dużym markecie 0,5L 15-20,- za 1l 18-30,-. Wspomniana przeze mnie oliwa firmowana przez TESCO produkowana jest w UK a kosztuje odpowiednio 16,- za 0,5l i 22,- za 1l-także nie są to szokująco niskie ceny odbiegające od pozostałych ,szczególnie ta o mniejszej pojemności. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: oliwa z oliwek...-UWAGA !!! @---> tojaa33 17.02.06, 11:42 Potwierdzam. Problem z kupieniem oliwy zaczyna sie juz od etykiety: normy europejskie sa w tej dzidzinie bardzo liberalne. Wystraczy wlac do butelki troche oliwy extravergine i calosc mozna sprzedawac jako taka. Co do Wlochow, producenci oliwy walcza od lat o wprowadzenie obowiazku podawania skad jest to oliwa, jaka, do kiedy mozna ja spozywac itp. Aktualne etykiety nic konsumentowi nie mowia. Mieszkam we Wloszeh od 15 lat i od kiedy zrozumialam co i jak, kupuje oliwe tylko bezposrednio u producenta / na szczescie nietrudno o nich tu, gdzie mieszkam /. Oliwa sprzedawana w sklepie nie daje mi zadnej pewnosci. Jak wiec mozna mowic o tym, czy jest dobra i warta swej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_1966 Re: oliwa z oliwek... 17.02.06, 16:28 -DOBRA OLIWA Z OLIWEK LUB OLEJ RZEPAKOWY, TO JEST TO ;-) ...! -polecam przeczytac ---> www.kardiologiawpraktyce.pl/vol1/vol1_5.htm Odpowiedz Link Zgłoś
jacek_1966 Re: oliwa z oliwek... 17.02.06, 16:29 www.dowagro.com/pl/aktualnosci/archiwum/20040811a.htm Odpowiedz Link Zgłoś