Gość: iś IP: *.kolonianet.pl 16.02.06, 15:53 Czy chciałoby się komuś podać swój sprawdzony przepis na sos słodko kwaśny z ananasami? Albo poradzić, który z licznych, jakie znalazłam, wybrać? Najuprzejmiej z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropka.nad.zet sos "chiński" :D 16.02.06, 15:59 Proporcje takie, jak na zapasy piwniczne, ale sobie - jeśli chcesz na jeden raz - podziel można na zimno go konsumować - zamiast np. keczupu, ale najlepszy jest na gorąco - do ryżu z jakimś mięskiem: (piszę z pamięci, ale mam nadzieję, że nie pokręcę) 3 kg pomidorów 1 kg papryki 1 kg cebuli 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa w kostkach 1/2 kg cukru 1/2 szklanki octu 2 łyżki musztardy 2 łyżku curry 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyżki vegety 2 łyżki mąki ziemniaczanej no i jakieś przyprawy do smaku - ja dodałam jeszcze przyprawę chińską 5 smaków, pieprz ziołowy, sól, imbir, lubczyk mielony, mielony kardamon, ostrą paprykę, mieszankę kolorowych pieprzów i kolorowy czosnek Pomidory trzeba sprzyć, obrać ze skórek, pokroić (najlepiej już do tego gara, w którym się będzie gotowało), dorzucić do nich pokrojone drobno cebulę i paprykę i te 3 składniki pogotować pod przykryciem ze 30 minut (ja liczyłam od momentu zabulgotania), mieszając. Potem pododawać pozostałe składniki (ananas i kukurydzę trzeba odsączyć) i trochę wszystko pogotować. Ja odkryłam wtedy gar, żeby odparował zapach octu. A na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w odrobinie wody. Gorące nalewać do słoików. I zapasteryzować. I już. Wyszło mi z takich proporcji 11 półlitrowych słoików. I bardzo pyszne jest. Ja podpikanciłam sos, więc wrażenie smakowe jest takie, że najpierw czuje się słodycz (ananas, cukier), a wgłębi gardła przyjemnie drapie pikanteria z przypraw. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb paprykowy... 16.02.06, 16:03 Dziś w TV na Clubie pewien pan Antony przyjmował gościa, włoskiego kucharza, który do jagnięciny przyrządzał paprykowy sos słodko-kwasny. Miał 2 duże papryki (żółtą i czerwoną), na oliwie je podsmażał, dodawał też anchovies i kapary zdaje się i jakieś oliwki i trochę cukru i octu białego winnego. Wyglądało to niezwykle smakowicie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Re: sos "chiński" :D IP: *.kolonianet.pl 16.02.06, 16:41 o rany boskie, jak podzielić? Ale zabawa, ale przepis pasuje. A propos poniższego, ciekawe, gdzie w Gdańsku sa prawdziwe anchois? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: sos "chiński" :D 16.02.06, 16:50 > poniższego, ciekawe, gdzie w Gdańsku sa prawdziwe anchois? hm, u nas (Dolny Śląsk i Szczecin) to w marketach bywają, tylko trzeba patrzeć i nie dać złapać się na lep koreczków helskich... :-) Więc pewnie i w Gdańsku gdzieś się trafią... Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: sos "chiński" :D 16.02.06, 17:26 Gość portalu: iś napisał(a): > A propos > poniższego, ciekawe, gdzie w Gdańsku sa prawdziwe anchois? W Bomi,Auchanie i chyba w Carrefourze też. Odpowiedz Link Zgłoś