Dodaj do ulubionych

margaryna która mogłaby zastąpić masło?

21.02.06, 17:42
po ostatnich badaniach wyszło iż o 1 setną mój wynik cholesterolu jest za wysoki
nie jadam mięsa, tłustego wogóle, wędlin też nie lubię, smażone rzeczy też niezbyt
podejrzewam sery i masło za główną przyczynę bo przecież nie mandarynki ani
jabłka czy sałata lodowa...
próbowałam jedną margarynę do kanapek zamiast masła, ale kanapki do wyrzucenia
margaryna też, to totalny syf... jakaś delma, małe opakowanie było,
spróbowałam, ale porażka, moja teściowa używa ramy, ale tego też niezbyt

wiem, że gdyby margaryny jak masło smakowały to masła już by nie produkowali,
ale może jest coś co da się zjeść?

kiedyś było coś z przydomkiem garden, z ziołami i to miało jakiś smak, ale nie
pamiętam jaka była właściwa nazwa

pomocy

Obserwuj wątek
    • roseanne Re: margaryna która mogłaby zastąpić masło? 21.02.06, 17:45
      margarynom do kanapek mowie nie, bo mi nie smakuja, jednakze mozna by sie
      zastanowic nad pastami na bazie humus

tudziez przyjzec sie dokladnie serom, bo to one moge byc bardziej
      odpowiedzialne za klopoty z cholesterolem
      • hirara23 Re: margaryna która mogłaby zastąpić masło? 21.02.06, 17:52
        z serami jest prostsza sprawa bo twarogi i serki do smarowania są w wersji light
        i nie smakują tak tragicznie, a żółte i pleśniowe na jakiś czas sobie odpuszczę
        lub ograniczę do minimum, ale masełko...
        jak robię kanapki z serkiem do smarowania to nie używam, ale pod ogórek czy
        pomidora przydaje się, wogóle lubię ten smak :(

nie ma niczego co z powodzeniem mogłoby mnie oszukać?
        • Gość: chwileczka Re: margaryna która mogłaby zastąpić masło? IP: 205.193.50.* 21.02.06, 17:58
          Bez przesady ile tych kromek chleba z maslem i z jaka iloscia masla dziennie
          musialbys zjesc zeby to bylo przyczyna podniesienia cholesterolu? Mysle ze jak
          bedziesz z umiarem smarowala chleb maslem to nie musisz sie go wyrzekac na
          rzecz margaryny. Margaryna jest niezdrowa...
          • hirara23 Re: margaryna która mogłaby zastąpić masło? 21.02.06, 18:08
            masełko lądowało też do kukurydzy i pieczonych ziemniaków, a na kanapkach...
            wiem że to niezdrowe i wogóle... chlebek wasa sport i w dziurkach masło
            uwielbiam ten smak i trudno mi na parę miesięcy go odstawić

buuuu chlip chlip

ale na jakieś 3,4 miesiące całkiem koniec :( później znów zrobię badania i
            zobaczymy, ale wtedy będę robić sama masło bo wtedy małe porcje i za często nie
            będzie mi się chciało z tym babrać... choć moje masełko czosnkowe... mój miś nie
            ma nic przeciwko zmywaniu i sprzątaniu bałaganu który robię przy okazji ;)
            • Gość: chwileczka Re: margaryna która mogłaby zastąpić masło? IP: 205.193.50.* 21.02.06, 18:16
              Maslo jest zdrowe i dobre na oczy, wyeliminuje sobie raczej serki, slodycze
              jezeli je jadasz.
            • linn_linn Re: margaryna która mogłaby zastąpić masło? 21.02.06, 18:28
              Przyrzadz sobie oliwe extravergine czosnkowa i maczaj w tym chleb. Wiem, ze to
              inny region, ale gdzie indziej taki sposob sie sprawdza.
    • ewa.c3 Re: Kup prawdziwe masło i zrób ghee. 21.02.06, 19:46
      i potem jak zastrygnie ma normalna konsystencję i smak masła rozumiem ? A jak długo można to potem przechowywać ? ze 2 - 3 dni?
      • ba_nita Re: Kup prawdziwe masło i zrób ghee. 21.02.06, 21:06
        Ma lekko orzechowy smak i możesz przechowywać ponad 6 miesięcy. To wszystko co
        powoduje szybkie jełczenie zwykłego masła zostale w procesie klarowania
        usunięte bezpowrotnie i co najważniejsze bez żalu.
    • marta_1979 Nigdy margaryna nie zastąpi masła 21.02.06, 20:14
      Nie tylko masło jest odpowiedziałne za wysoki poziom cholesterolu, a nie wierzę,
      że odżywiasz się tylko mandarynkami. Od zawsze jem masło, w małych ilościach co
      prawda, ale zawsze i nigdy nie miałam problemu z wysokim cholesterolem :-).
      Pozdrawiam
      • hirara23 to że nie tylko masło to wiem 21.02.06, 20:54
        ale z tego co jem to po prostu nabiał, sery białe i żółte i pleśniowe
        i masło,wiem że mandarynki i inne z działu warzywa raczej nie ;)

sery w wersji light są, masła nie ma :(
        głównie słodycze które jem to zbożowe batony corny te z miodem, są tam orzechy,
        ale bez przesady ile one mają tego tłuszczu
        wiem, że z 3 tyg przed badaniami z masłem przesadzałam, tak jak mówiłam masło do
        ziemniaków, kukurydzy, świeże bułeczki z samym masłem albo wasa z dziurami
        wypełnionymi masełkiem i sery ;)

ty nie wiesz ile u mnie w domu masła schodzi... ale to nie tylko ja ;)

mój poziom cholesterolu to 5,3mmol/l norma to 5,2
        po raz pierwszy w życiu zdarzyło mi się przekroczyć jakąkolwiek normę jeśli
        chodzi o badania
        ale wolę zareagować teraz, chyba łatwiej będzie :)
        • linn_linn Re: to że nie tylko masło to wiem 21.02.06, 23:16
          A jaki to cholesterol? Wlasnie odebralam badania malzonka i widze, ze jeden
          powinien byc do 200, a drugi HDL powyzej 43 / u kobiety /. Nawet sobie
          poczytalam troche / przyda mi sie przy analizie moich badan /: tylko 20%
          colesterolu pochodzi z tego, co jemy. Byc moze niepotrzebnie oskarzasz o to
          maslo.
          • hirara23 Re: to że nie tylko masło to wiem 22.02.06, 17:59
            mam coś takiego lipogram
            cholesterol całkowity 5,3 (norma 3,9-5,2)
            ch. HDL 1,31 (podane jest tylko minimum 0,9)
            ch. LDL 3,03 (podane tylko max 4,0)
            trójglicerydy 2,17 (norma 0-2,3)

obok wyników zawsze są normy podane odpowiednie dla wieku, przynajmniej w tym
            laboratorium w którym ja robię badania

do tego mam za niską krzepliwość krwi, ale tym lekarz kazał mi się nie przejmować
            • linn_linn Re: cholesterol 22.02.06, 18:31
              To musza byc inne jednostki.
              Ja mam na wydruku:
              cholesterol mg/dl norma < 200
              cholesterol HDL mg/dl norma dla mezczyzny > 39, dla kobiety > 43
              trojglicerydy mg/dl < 150
              Badania robione we wloskim szpitalu.
              Na szczescie wszystko w normie.
    • mwookash Używaj sosów zamiast masła, jeśli musisz 21.02.06, 20:19
      już czyms smarować
    • saiss Benecol sobie kup 21.02.06, 20:33
      albo florę pro - activ.
      • amikeo Re: Benecol sobie kup 21.02.06, 22:07
        Rady typu "ja jadma masło i nie mam problemów z cholesterolem" niestey nie są
        trafione. Bo są ludzie, którzy mga sobie jeść masła ile wlezie, zagryzac
        boczkiem czy słoniną i okładać pasztetówką, serami i salcesonem i...
        cholesterol ani drgnie. Są pewne uwarunkowania genetyczne, skłonności do
        podwyższonego cholesterolu. Jemy z mężem praktycznie to samo i on ma od 3 lat
        zawsze zawyzony cholesterol a ja w połowie normy. Tylko, że u mnie nikt w
        rodzinie nie miał z tym problemów a jego matka leczy sie od wielu lat. I lekarz
        to potwierdził.Najlepiej niczym nie smarować, Benecol jest drogi i niewiele
        pomaga. Jeśc dużo jabłek (pektyna obniża), brokułów, ciemnego chleba.
        • illiterate Re: Benecol sobie kup 21.02.06, 23:30
          Niektorym pomaga lecytyna - codziennie przez pare miesiecy (nie ma skutkow
          ubocznych, nie uzaleznia itd).
    • vaniliaa1 Re: margaryna która mogłaby zastąpić masło? 22.02.06, 08:30
      j amialam p[odobny problem bo zadna margatryna mi nie smakowala;( ale kupilam
      manuela i uwazam ze jest rewelacyjny!!!!!!!
    • jarek_zielona_pietruszka Re: margaryna która mogłaby zastąpić masło? 22.02.06, 09:37
      w największym stopniu to nasz organizm sam wytwarza choresterol. w usa
      przeprowadzono badania wśród ludzi z taką skłonnością. żywiono ich przez pewien
      czas beztłuszczowo ico się okazało pzez pierwszy okres faktycznie choresterol
      spadł, a później znowu się podniósł, bo organizmy same zaczęły produkować go z
      dostępnych składników.
      ja mam choresterol ale nie mam z nim problemu. kilka janapek z czosnkiem masłem
      i boczkiem wędzonym 2-3 razy w tygodniu. zjeść główkę czosnku. popić rano na
      czczo trochę ziółek i po choresterolu. a na trzy dni przed badaniem trzy razy
      dziennie po 2-3 kapsułki ziołowego preparatu NHK i wyjdzie wzorowy choresterol.
      masłem się nie przejmuj. jeżeli dobre masło te powyżej 82% tłuszczu to nie
      wpłynie na choresterol a nawet może ten zły trzymac w ryzach. gorzej z tm masłem
      poniżej 82% bo tam pchają byle co i chemię która nie jest obojętna dla
      choresterolu. pozdrawiam
      • linn_linn Re: margaryna która mogłaby zastąpić masło? 22.02.06, 09:58
        Te kapsulki to po to, aby oszukac lekarza?
        • jarek_zielona_pietruszka Re: margaryna która mogłaby zastąpić masło? 22.02.06, 21:27
          nie tylko lekarza nie tylko oszukać po kuracji ok 2 tyg spokój z różnymi takimi
          na jakieś 3 mies. i powstała literówka za którą przepraszam nie NHK tylko HNK do
          dostania w niemczech w zielarni producent firma Grau słyszałem, że teraz nazywa
          się Kroeske, ale 100% pewności nie mam. pozdrawiam
          • linn_linn Re: margaryna która mogłaby zastąpić masło? 23.02.06, 09:27
            A to co innego... Srodek dorazny na obnizenie cholesterolu.
    • skowronka Re: margaryna która mogłaby zastąpić masło? 22.02.06, 12:05
      Masło roślinne lub Margaryna słoneczna bielskiej firmy BIELMAR- REWELACJA
    • wia Re: margaryna która mogłaby zastąpić masło? 22.02.06, 12:43
      Witam wszystkich :)

Mnie smakuje margaryna PALMA z murzynkiem. Też mam za wysoki cholesterol i od
      paru miesięcy smaruję pieczywko własnie tą margaryną . Wyników powtórnych
      jeszcze nie robiłam, tak, że nie wiem, czy "działa".
    • sinistra80 Ser żółty też jest "light" 22.02.06, 15:38
      Są produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Holender ze Spomleku i Hit z Ryk-
      pyszne.
      Unikaj jak ognia Delite od Arli
      • Gość: g Re: Ser żółty też jest "light" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 18:48
        spomlek robi niezłe "masło light" -mieszanka masła i maślanki-nie do
        wszystkiego pasuje, bo jest lekko kwaskowe.
        W wawce do dostania w Eklerku:)
        www.hipernet24.pl/se.php?sw=mas%B3o+light
    • Gość: JA Re: margaryna która mogłaby zastąpić masło? IP: 81.210.69.* 23.02.06, 11:31
      Może zaczniesz normalnie jeść???Margaryny ,"lajty" , chude chemizowane
      sery, "stransformowane" tłuszcze roślinne ,odtłuszczona na zero woda o nazwie
      mleko , trocinowate tarogi.Czasami jest tak , że organizm całkownicie lub
      drastycznie pozbawiony tłuszczów sam uruchamia nadprodukcję cholesterolu.
      Miałam anoreksję i wiesz jaki poziom cholesterolu??? : 290 mg!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka