Gość: wioletta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 16:26 witam,czy zna ktoś przepis na sałatkę karaibską?w jej skład wchodzą m.in.kurczak,winogrona,orzechy włoskie............Proszę o pomoc!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Z kurczaka? Z krewetek to tak. 06.03.06, 16:42 Myślałem, że coś mylę bo w końcu pamięć jest zawodna niekiedy więc sprawdziłem w googlu. Sałatka karaibska jest z krewetkami a nie z kurczakiem. Przykład: Składniki: - 2 awokado - sok z 1/2 cytryny - 2 pomidory - 1 średni ananas - 1 mała puszka liści kaktusa 1 łyżka posiekanej kolendry - 1 mała papryczka chili Oraz: - 10 dag krewetek koktajlowych - oliwa - 1 ząbek czosnku - 1 papryczka chili Sposób przyrządzania: Obierz awokado, usuń pestkę. Połówki owocu pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Pomidory sparz i obierz ze skórki, usuń nasionka. Cząstki pomidorów pokrój jak awokado. Świeżego ananasa obierz i pokrój w kostkę. Dodaj osączone liście kaktusa, pomidory i awokado, wymieszaj, przypraw resztą soku z cytryny, posiekaną kolendrą i chili. Krewetki obierz, opłucz, skrop oliwą i wymieszaj (powinny być pokryte oliwą z każdej strony). Dodaj posiekany czosnek i chili, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Podsmaż, ostudź i dodaj do sałatki. Ten przepis powtarza się na niejednej stronie i tak ja go pamiętam. Można jeszcze znaleźć jeszcze jedną typowo warzywną: Sałatka karaibska ENSALADA (Haiti) 3 ugotowane marchewki pokrajane w krążki 1/2 małej ugotowanej brukwi pokrojonej w kostkę 3 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę 2 ugotowane buraki pokrojone w kostkę 2 pomidory pokrojone w ósemki 1/2 pęczka natki pietruszki 1 główka sałaty 1/2 szklanki oliwy 6 łyżek octu winnego białego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 jaja na twardo (dowolnie) 1 pęczek rzodkiewek (dowolnie) 1 Na okrągłym półmisku ułożyć opłukane liście sałaty i natkę pietruszki. Układać w kręgi marchewkę, brukiew, ziemniaki, buraczki, pomidory. 2. Przybrać jajami i rzodkiewkami. 3. Do małego słoika (twist) wlać oliwę, ocet. doprawić solą i pieprzem. mocno wstrząsać. Sosem tym polać sałatkę. Z winegretem jak widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wioletta Re: Z kurczaka? Z krewetek to tak. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 16:52 No właśnie,ja też sprawdzałam wsędzie i rzeczywiście są krewetki,oraz inne wersje tej sałatki.ja sałatke pod nazwą ,,karaibska,,jadłam niedawno na bankiecie i jej skład doskonale pamiętam a nazwę podali mi kelnerzy z cateringu.ciągle szukam choc moze to jest inna nazwa.....?dzięki Odpowiedz Link Zgłoś