Dodaj do ulubionych

Czerwony barszcz z kapusta

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 12:38
Wielce smakowici Forumowicze, czy slyszal ktos z Was o tytulowym specjale?
Jest to rarytas z okolic Mazowsza, wiec moze zyje jeszcze egzemplarz, ktory
ow barszcz zjadl? Moja ciekawosc wylewa sie z talerza; jak to cudo powstaje?
Apetycznie dziekuje!
Obserwuj wątek
    • Gość: inka Re: Czerwony barszcz z kapusta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 13:21
      A ten barszcz jest tylko z kapustą? Bo ukraiński owszem, jest z kapustą ale też
      i z fasolą i z siekanymi (tartymi) burakami i ogólnie dużo w nim wszystkiego.
      • Gość: maria Re: Czerwony barszcz z kapusta IP: 195.182.19.* 07.03.06, 13:44
        zabawne ja właśnie dziś znalazłam coś podobnego i się nad tym zastanawiałam..
        ukraiński wiadomo - klasyka - ale to brzmi ciekawie! Źródło - strona
        www.kuchnia.kisa.pl

"Barszcz ze śmietaną "

Składniki:
        50 dkg wołowiny na rosół,
        50 dkg czerwonych buraków,
        1/2 białej kapusty,
        40 dkg ziemniaków,
        2 średnie cebule,
        1 pęczek włoszczyzny,
        1 pęczek koperku,
        3/4 pojemnika kwaśnej śmietany,
        3 - 4 łyżki octu,
        1 łyżeczka kminku,
        sól,
        pieprz z młynka.

Sposób przyrządzenia:
        Umyć starannie mięso w zimnej wodzie. Włożyć do garnka. Gotować przez
        1.5 h w osolonej wodzie na małym ogniu. Usuwać powstającą w trakcie gotowania
        pianę. Czerwone buraki obrać lub dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą
        wodą. Połowę zetrzeć na grubej tarce, resztę pokroić w kostkę. Podzielić
        kapustę na połowę, wyciąć z obydwu części twardy głąb, resztę pokroić na małe
        kawałki. Dobrze oczyścić i umyć włoszczyznę, wszystkie warzywa pokroić w
        kostkę. Obrać cebule i ziemniaki, również pokroić w kostkę. Starte buraki
        wrzucić do wywaru po 30 min. gotowania. Resztę przygotowanych warzyw dodać po
        kolejnych 30 min. gotowania. Barszcz doprawić do smaku kminkiem. Wyjąć mięso z
        zupy, pokroić w kostkę. Ponownie wrzucić do barszczu. Całość doprawić do smaku
        octem, solą oraz pieprzem z młynka. Opłukać koperek, osuszyć na ściereczce,
        drobno posiekać. Przelać gotową zupę do talerzy. Przed podaniem udekorować
        każdą porcję kleksem śmietany i posypać koperkiem.

• mmk9 Re: Czerwony barszcz z kapusta 07.03.06, 15:22
      Jak poszukasz, to moze znajdziesz jeszcze w wyszukiwarce tę fajna dyskusję, z
      fasolą ukrainski czy bez. Facet bożył się, że wersja kijowska jest BEZ fasoli,
      to będzie jak w przepisie Marii. Owszem smakowala mi bardzo, bez kminku bo nie
      lubię i bez śmietany, bo śmietana do kapusty to jest coś, czego zaakceptować
      nie mogę. Niedawno zresztą znalazlam wersję bezsmietanową w "Kuchni Żydów
      polskich" - oczywiście, bo jak miesne to nie mleczne. W przyszlości będę też
      gotować bez kartofli, psują mi odbiór. I uwazam, że buraczki powinny być
      twardawe.
      • mmk9 Re: Czerwony barszcz z kapusta 07.03.06, 15:26
        Aha, w mojej wersji pokrojone w paseczki buraki byly przesmażone z koncentratem
        pomidorowym, co nie jest z pewnością wersją starozytną, ale smaczną. Moze zupa
        zreszta naprawdę pochodzi z Mazowsza i stamtąd dotarła na Kresy ? Może kiedyś
        dodawano do niej na przykład rzepę lub kaszę ? Przydalby się etnograf od spraw
        kuchennych.
      • Gość: inka Re: Czerwony barszcz z kapusta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 15:31
        Nie wiem jaka jest wersja kijowska ale poznańska jest z fasolą. ;) Kawałkami
        mięsa, całą resztą i ze śmietaną.
        • Gość: siwa Re: Czerwony barszcz z kapusta IP: *.adsl.solnet.ch 08.03.06, 13:58
          w domu moich rodzicow zawsze na wigilie jest barszcz czerwony z kapusta. nie
          jest to w zadnym wypadku barszcz ukrainski, bo jest postny (bez miesa) i oprocz
          kapusty i buraczkow nie ma w nim innych warzyw. smakuje bardzo dobrze, no i
          oczywiscie nie jest zabielany.
          • Gość: inka Re: Czerwony barszcz z kapusta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 14:00
            Ale kapusta jaka? Słodka czy kiszona? Drobno posiekana?
            Barszcz jest gotowany z tą kapustą czy dodaje się na koniec?
      • Gość: haha Re: I bez buraków bo czerwone.n/txt IP: 212.243.13.* 08.03.06, 14:00
        • Gość: siwa Re: I bez buraków bo czerwone.n/txt IP: *.adsl.solnet.ch 08.03.06, 20:41
          do barszczu dodawana jest kapusta slodka, siekana, ale nie bardzo drobno. gotuje
          sie ja razem z barszczem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka