Dodaj do ulubionych

czym zagęścić sos vinegrette?

08.03.06, 13:01
próbowałem skrobiami kukurydzianymi jednak nie rozpuszczały sie i opadały na
dno. Co polecacie? Dodam ze sos rozrabiam w wiekszych ilosciach ok 10 litrów.
Obserwuj wątek
    • lugiwrc Re: Tego sosu się nie zagęszcza. 08.03.06, 13:09
      bo musze zrobic dużo greckiej
      • ba_nita Re:Ile? Tonę? Bo z proporcji tak wynika.! 08.03.06, 13:13
        Na 4 osoby wychodzi około 100 ml winegretu do sałatki. Na średno duże wesele
        (60 -100 osób) góra 2 litry. Stado słoni to już co innego.)))
        • lugiwrc nie ważna ilość a jakość 08.03.06, 13:29
          dlatego zapytałem. Bez zagęszczacza wszystkie przyprawy, zioła opadaja na dno.
          Szczególnie przeszkadza przy rozlewaniu do małych pojemniczków. Chodzi mi o
          uzyskanie jednakowej konsystencji- sosu. Zazwyczaj ocet oddziela sie od oliwy.
          • nchyb Re: nie ważna ilość a jakość 08.03.06, 13:39
            > uzyskanie jednakowej konsystencji- sosu. Zazwyczaj ocet oddziela sie od oliwy
            a ta konsystencja ma być jednorodna bardzo długo? Bo może po prostu przed
            podaniem i z sałatą mieszańiem dokładnie wstrząsać porcje sosu?
            • Gość: wiktoria244 Re: nie ważna ilość a jakość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 13:56
              Oliwe dodajesz do reszty skladnikow bardzo wolno ciagle mieszajac.W ten sposob
              nigdy sie nie rozwarstwi i bedzie jednolitakonsystencja
              • nchyb Re: nie ważna ilość a jakość 08.03.06, 14:01
                zależy jak długo będzie stać, po pewnym czasie na pewno się rozwarstwi...
    • Gość: jackk3 Re: czym zagęścić sos vinegrette? IP: *.ptr.terago.ca 08.03.06, 20:54
      Mozna dodac musztarde, np. 'Dijon'(dziala jako 'emulsacz').
    • hanula Re: czym zagęścić sos vinegrette? 08.03.06, 23:00
      Ubij. Ja ubijam widelcem, ale 10 litrów to pewnie raczej elektrycznym mikserem.
      Tylko tuż przed podaniem, bo jak stoi, to się na nowo rozwarstwia. I nie
      wygłupiaj się z dodawaniem mąki do vinaigrette, mąka na surowo nie jest ani
      smaczna, ani zdrowa.
    • nieskorzanka Re: czym zagęścić sos vinegrette? 09.03.06, 17:52
      a może coś w rodzaju krochmalu z mąki ziemniaczanej-taki kisiel z samej mąki?
      chyba sama spróbuję dzisiaj zrobić, bo dla mnie to też problem. Kiedyś dostałam
      taki gotowiec ( ziołowy) do sporządzania sosu i wtedy było ok, ale myślę, że
      tam była jakaś skrobia taka już ugotowana i pęczniejąca w occie z wodą.
    • mathias_sammer Re: czym zagęścić sos vinegrette? 09.03.06, 17:54
      Oliwa z oliwek w polaczeniu z octem winnym (jakimkolwiek) lub sokiem z cytryny
      i/lub musztrada gestnieje. Nie trzeba niczym dodatk. zageszczac .

M.S.
      • Gość: praktyk kuchni Re: czym zagęścić sos vinegrette? IP: *.wfd86a.dsl.pol.co.uk 21.03.06, 23:48
        dokladnie podpisuje sie pod tym..... zadnej chemii

do miksera 1-2 lyzki musztardy moze byc djion albo english mustard, troche octu
        winnego, wlaczyc mikser dodawac baardzo powoli oliwe z oliwek, potem dodac sol,
        pieprz i cukier!!! i gotowe

dobrze zrobione vinegrette nie rozwarstwia sie nawet w ciagu tygodnia, inna
        sprawa ze juz za super swieze to nie bedzie;-)))

praktyk kuchni
    • nieskorzanka Re: czym zagęścić sos vinegrette? 14.03.06, 15:03
      zrobiłam troszkę krochmalu ( mąka ziemn. gotowana na wodzie), zmieszałam z
      octem, potem dodałam resztę (oliwa itd.) Wszystko to mieszałam potrząsając
      zakręconym słoikiem, wyszło gęste ( może trochę za bardzo), ale od soboty
      trzyma się dzielnie nie rozwarstwiając się
      • linn_linn Re: czym zagęścić sos vinegrette? 14.03.06, 15:36
        Od soboty? Jeszcze dlugo ma tak stac? Nie bardzo rozumiem cel tych zabiegow...
        • Gość: nieskorzanka Re: czym zagęścić sos vinegrette? IP: *.proszynski.pl 21.03.06, 11:11
          Jestem z natury leniwa, więc lubię mieć zapas tego sosu w lodówce, zwłaszcza,
          że robię go z dużą ilością różnych przypraw i to odkręcanie i zakręcanie tych
          słoiczków z przyprawami...
          • linn_linn Re: czym zagęścić sos vinegrette? 21.03.06, 11:19
            Lenistwo to nie powod, aby jesc cos takiego. Zreszta 10 litrow to nawet dla
            lenia za duzo.
            • Gość: nieskorzanka Re: czym zagęścić sos vinegrette? IP: *.proszynski.pl 21.03.06, 11:26
              ja robię tylko słoiczek po dżemie! a smak bardzo sobie chwalę i to, że
              dokładnie oblepia warzywa,
    • kikkera Sałatki greckiej nie polewa się sosem vinaigrette 15.03.06, 09:24
      tylko oliwą z oliwek.

I problem masz z głowy :)
    • linn_linn Re: czym zagęścić sos vinegrette? 15.03.06, 09:54
      Mam nadzieje, ze to chociaz jakas podla oliwa. Zal byloby wyrzucic dobra...
    • Gość: ela.tu-i-tam Vinegrette sie nie zageszcza IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 21.03.06, 23:56
      Dobra vinegrette nigdy nie jest jednolita, taka jej uroda.

Air France podaje vinegrette w maciupenkich fiolkach w business class, czy w
      plastikowych czyrupkach w economy class, sa takie jak trzeba, nie jednolite.

Natomiast linie US serwuja "French dressing" na widok ktorego tutejszym ludziom
      wlosy deba staja, bo to nie jest ani French, ani vinegrette - to jest
      usztywniany krochmal.

Czyzbys dostal kontrakt na catering w liniach US ????
    • drinkit Ja robie tak: 22.03.06, 00:09
      ocet winny, oliwa z oliwek, czosnek wycisniety i musztarda. I własnie ten
      ostatni skladnik zageszcza sos.
    • Gość: kajka Re: czym zagęścić sos vinegrette? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 08:55
      Ja dodaję majonez, wtedy sos jest gęściejszy, ale i tak trzeba wstrząsnąć przed
      użyciem. chodzi o to, że po polaniu nie spływa od razu na dno, tylko oblepia
      warzywa. Znam jeszcze jeden, który jest naprawdę gęsty, z musztardy tzw.
      francuskiej. Miesza się ją z oliwą dolewaną po troszeczku, aż zrobi się gęsta
      zawiesina. później przyprawy, cytryna (nie ocet) i gotowe. taki sos nie
      rozwarstwia się nigdy, chyba, ze dodasz za dużo oliwy. Wtedy zważy się jak
      majonez. Ten vinaigrette pasuje najbardziej do warzyw gotowanych, zwłaszcza do
      ziemniaków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka