lugiwrc 08.03.06, 13:01 próbowałem skrobiami kukurydzianymi jednak nie rozpuszczały sie i opadały na dno. Co polecacie? Dodam ze sos rozrabiam w wiekszych ilosciach ok 10 litrów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lugiwrc Re: Tego sosu się nie zagęszcza. 08.03.06, 13:09 bo musze zrobic dużo greckiej Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Ile? Tonę? Bo z proporcji tak wynika.! 08.03.06, 13:13 Na 4 osoby wychodzi około 100 ml winegretu do sałatki. Na średno duże wesele (60 -100 osób) góra 2 litry. Stado słoni to już co innego.))) Odpowiedz Link Zgłoś
lugiwrc nie ważna ilość a jakość 08.03.06, 13:29 dlatego zapytałem. Bez zagęszczacza wszystkie przyprawy, zioła opadaja na dno. Szczególnie przeszkadza przy rozlewaniu do małych pojemniczków. Chodzi mi o uzyskanie jednakowej konsystencji- sosu. Zazwyczaj ocet oddziela sie od oliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: nie ważna ilość a jakość 08.03.06, 13:39 > uzyskanie jednakowej konsystencji- sosu. Zazwyczaj ocet oddziela sie od oliwy a ta konsystencja ma być jednorodna bardzo długo? Bo może po prostu przed podaniem i z sałatą mieszańiem dokładnie wstrząsać porcje sosu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktoria244 Re: nie ważna ilość a jakość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 13:56 Oliwe dodajesz do reszty skladnikow bardzo wolno ciagle mieszajac.W ten sposob nigdy sie nie rozwarstwi i bedzie jednolitakonsystencja Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: nie ważna ilość a jakość 08.03.06, 14:01 zależy jak długo będzie stać, po pewnym czasie na pewno się rozwarstwi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: czym zagęścić sos vinegrette? IP: *.ptr.terago.ca 08.03.06, 20:54 Mozna dodac musztarde, np. 'Dijon'(dziala jako 'emulsacz'). Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: czym zagęścić sos vinegrette? 08.03.06, 23:00 Ubij. Ja ubijam widelcem, ale 10 litrów to pewnie raczej elektrycznym mikserem. Tylko tuż przed podaniem, bo jak stoi, to się na nowo rozwarstwia. I nie wygłupiaj się z dodawaniem mąki do vinaigrette, mąka na surowo nie jest ani smaczna, ani zdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: czym zagęścić sos vinegrette? 09.03.06, 17:52 a może coś w rodzaju krochmalu z mąki ziemniaczanej-taki kisiel z samej mąki? chyba sama spróbuję dzisiaj zrobić, bo dla mnie to też problem. Kiedyś dostałam taki gotowiec ( ziołowy) do sporządzania sosu i wtedy było ok, ale myślę, że tam była jakaś skrobia taka już ugotowana i pęczniejąca w occie z wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: czym zagęścić sos vinegrette? 09.03.06, 17:54 Oliwa z oliwek w polaczeniu z octem winnym (jakimkolwiek) lub sokiem z cytryny i/lub musztrada gestnieje. Nie trzeba niczym dodatk. zageszczac . M.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praktyk kuchni Re: czym zagęścić sos vinegrette? IP: *.wfd86a.dsl.pol.co.uk 21.03.06, 23:48 dokladnie podpisuje sie pod tym..... zadnej chemii do miksera 1-2 lyzki musztardy moze byc djion albo english mustard, troche octu winnego, wlaczyc mikser dodawac baardzo powoli oliwe z oliwek, potem dodac sol, pieprz i cukier!!! i gotowe dobrze zrobione vinegrette nie rozwarstwia sie nawet w ciagu tygodnia, inna sprawa ze juz za super swieze to nie bedzie;-))) praktyk kuchni Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: czym zagęścić sos vinegrette? 14.03.06, 15:03 zrobiłam troszkę krochmalu ( mąka ziemn. gotowana na wodzie), zmieszałam z octem, potem dodałam resztę (oliwa itd.) Wszystko to mieszałam potrząsając zakręconym słoikiem, wyszło gęste ( może trochę za bardzo), ale od soboty trzyma się dzielnie nie rozwarstwiając się Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: czym zagęścić sos vinegrette? 14.03.06, 15:36 Od soboty? Jeszcze dlugo ma tak stac? Nie bardzo rozumiem cel tych zabiegow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieskorzanka Re: czym zagęścić sos vinegrette? IP: *.proszynski.pl 21.03.06, 11:11 Jestem z natury leniwa, więc lubię mieć zapas tego sosu w lodówce, zwłaszcza, że robię go z dużą ilością różnych przypraw i to odkręcanie i zakręcanie tych słoiczków z przyprawami... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: czym zagęścić sos vinegrette? 21.03.06, 11:19 Lenistwo to nie powod, aby jesc cos takiego. Zreszta 10 litrow to nawet dla lenia za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieskorzanka Re: czym zagęścić sos vinegrette? IP: *.proszynski.pl 21.03.06, 11:26 ja robię tylko słoiczek po dżemie! a smak bardzo sobie chwalę i to, że dokładnie oblepia warzywa, Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Sałatki greckiej nie polewa się sosem vinaigrette 15.03.06, 09:24 tylko oliwą z oliwek. I problem masz z głowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: czym zagęścić sos vinegrette? 15.03.06, 09:54 Mam nadzieje, ze to chociaz jakas podla oliwa. Zal byloby wyrzucic dobra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela.tu-i-tam Vinegrette sie nie zageszcza IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 21.03.06, 23:56 Dobra vinegrette nigdy nie jest jednolita, taka jej uroda. Air France podaje vinegrette w maciupenkich fiolkach w business class, czy w plastikowych czyrupkach w economy class, sa takie jak trzeba, nie jednolite. Natomiast linie US serwuja "French dressing" na widok ktorego tutejszym ludziom wlosy deba staja, bo to nie jest ani French, ani vinegrette - to jest usztywniany krochmal. Czyzbys dostal kontrakt na catering w liniach US ???? Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Ja robie tak: 22.03.06, 00:09 ocet winny, oliwa z oliwek, czosnek wycisniety i musztarda. I własnie ten ostatni skladnik zageszcza sos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajka Re: czym zagęścić sos vinegrette? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 08:55 Ja dodaję majonez, wtedy sos jest gęściejszy, ale i tak trzeba wstrząsnąć przed użyciem. chodzi o to, że po polaniu nie spływa od razu na dno, tylko oblepia warzywa. Znam jeszcze jeden, który jest naprawdę gęsty, z musztardy tzw. francuskiej. Miesza się ją z oliwą dolewaną po troszeczku, aż zrobi się gęsta zawiesina. później przyprawy, cytryna (nie ocet) i gotowe. taki sos nie rozwarstwia się nigdy, chyba, ze dodasz za dużo oliwy. Wtedy zważy się jak majonez. Ten vinaigrette pasuje najbardziej do warzyw gotowanych, zwłaszcza do ziemniaków. Odpowiedz Link Zgłoś