Dodaj do ulubionych

przepisy Wilkanocne

08.03.06, 19:45
Jeśli znacie jakieś ciekawe przepisy potraw Wielkanocnych podzielcie się z
nami, w rewanżu my chętnie udostępnimy nasze, pozdrawiamy i życzymy
smacznego ...
Obserwuj wątek
    • www.ffcatering.home.pl przepis - Pascha wielkanocna z bakaliami 08.03.06, 19:46
      Składniki: 1 kg tłustego twarogu,
      10 dag masła,
      1/2 szklanki śmietanki kremówki,
      6 żółtek,
      40 dag (2 szklanki) cukru pudru,
      cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
      30 dag bakalii (mogą też być owoce suszone lub owoce z syropu).
      Sposób przyrządzenia:
      Przygotować bakalie: namoczyć, osączyć, posiekać. Ser przepuścić przez
      maszynkę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Masło rozetrzeć w misce.
      Stopniowo dodawać ser, żółtka z cukrem, śmietankę, przesianą wanilię lub cukier
      waniliowy, starannie masę ucierając. Dodać bakalie, wymieszać. Durszlak lub
      sito umieścić w rondlu, wyłożyć czystą podwójnie złożoną gazą, napełnić masą
      serową i mocno związać końce gazy. Masę przykryć nieco mniejszym talerzykiem i
      obciążyć 2 kg ciężarkiem. Po 2-3 godzinach babkę delikatnie wyjąć i wyłożyć na
      większy okrągły talerzyk, przybrać bakaliami i podawać zaraz po przyrządzeniu.
      Przechowywać w lodówce.
    • Gość: asiakwiatek Barszcz wielkanocny IP: *.uje.nat.hnet.pl 08.03.06, 19:50
      Wigilijny był postny, wielkanocny lśni w talerzu lub filiżance jak cenny brokat
      oczkami tłuszczu i pachnie wędliną, ponieważ gotuje się go na kościach (np.
      szynki), często z dodatkiem ząbka czosnku. Domowe kiszenie polega na zalaniu
      obranych i pokrajanych w plastry buraków przegotowaną, zaledwie letnią wodą. Na
      wierzchu należy położyć skórkę chleba razowego. Po 5 dniach barszcz jest
      ukiszony. Cennym fundamentem barszczu wielkanocnego jest wywar z szynki. Jeżeli
      szynkę umyliśmy dokładnie przed gotowaniem i przez parę godzin wymoczyliśmy ją
      w zimnej wodzie, wywar w którym się gotowała (szynkę gotujemy z dodatkiem
      włoszczyzny i korzeni), jest bardzo smaczny i pożywny. Wystarczy rozcieńczyć go
      ukiszonym barszczem, dodać nieco ekstraktu z grzybów, soli i cukru, raz
      zagotować, zaostrzyć odrobiną soku cytrynowego lub czerwonego wina, dołożyć
      ząbek czosnku, posypać zieloną pietruszką no i smacznego!
    • Gość: słodki heniuu Mazurek orzechowo - czekoladowy niepieczony IP: *.uje.nat.hnet.pl 09.03.06, 07:56

      Ćwierć kilo orzechów łuskanych (włoskich, choć raz można zrobić i z laskowych -
      dla zmiany smaku) zemleć, dodać 20 dkg cukru pudru, wanilię, pół szklanki
      śmietany (gęstej, lecz niekwaśnej); utrzeć dobrze i wyłożyć na wafel.
      Kostkę masła miękkiego utrzeć na pulchną masę, dodając kolejno 2 żółtka, 20 dkg
      cukru pudru, rozgrzaną tabliczkę czekolady (najlepsza - gorzka z Wedla),
      zmielone 10 dkg orzechów zmielonych (NIE podmieniać ich na migdały, bo smak
      wyjdzie marcepanowy jak w Niemcach), kieliszek spirytusu. Dobrze utrzeć i
      rozsmarować na masie orzechowej. Ostudzić; daje się krajać wyłącznie nożem
      maczanym we wrzątku.

    • www.ffcatering.home.pl przepis - Mazurek cytrynowy 09.03.06, 18:16

      ciasto:
      25 dag (1 1/4 szklanki) mąki,
      szczypta soli,
      10 dag masła lub margaryny,
      5 dag (3łyżki) cukru,
      1 jajo i 1 żółtko,
      tłuszcz do formy,
      łuskane orzechy lub migdały do dekoracji;

      masa:
      15 dag (3/4 szklanki) cukru pudru,
      2 jaja,
      8 dag masła lub margaryny,
      sok z 1-2 cytryn lub 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
      Sposób przyrządzenia:
      Przesianą mąkę posiekać z solą, tłuszczem, cukrem, jajem i żółtkiem. Szybko
      wyrobić ciasto i schłodzić je w lodówce (około 30 min). Schłodzone ciasto
      rozwałkować na grubość 12 cm i ułożyć na lekko natłuszczonej blasze, podnosząc
      brzegi o 2-3 cm. Podpiec w bardzo gorącym piekarniku (około 15 min).
      Sporządzić masę: Jaja ubić z cukrem na parze. Tłuszcz utrzeć, dodając po łyżce
      ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
      Składniki dokładnie połączyć. Masę ułożyć na podpieczonym spodzie. Udekorować
      kawałkami orzechów lub migdałów.


Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka