Dodaj do ulubionych

pomocy!!!lasagne!!!

14.03.06, 08:59
Pierwszy raz robię lasagne i wiem "prawie"wszystko,ale co z tym beszamelem???W
przepisie który posiadam nie ma beszamelu,a słyszałam że musi być.Jak go
zrobić i co potem?PPPolać to wszystko?Kiedy???Nic nie wiem!!!A chciałam dobry
obiad dla męża....
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: pomocy!!!lasagne!!! 14.03.06, 09:08
      Ciasto musi sie ugotowac w beszamelu / mimo, ze calosc sie piecze /. Podaj Twoj
      przepis: trudno cos radzic nie znajac go.
    • kikkera Re: pomocy!!!lasagne!!! 14.03.06, 09:10
      Skoro w przepisie nie ma... to nie rób z beszamelem :)
    • Gość: mannalisa1 Re: pomocy!!!lasagne!!! IP: *.elsat.net.pl 14.03.06, 09:19
      W moim przepisie jest farsz przyrządzony z mięsa,pieczarek,pomidorów w
      puszce,przypraw i ma być dosyć rzadki.Tym przekładać płaty a na koniec posypać
      serem.co mam dalej zrobić?Tak to zostawic?
    • mannalisa1 Re: pomocy!!!lasagne!!! 14.03.06, 09:20
      A może macie jakiś inny czyt.lepszy przepis?
    • mannalisa1 Re: pomocy!!!lasagne!!! 14.03.06, 09:31
      plis!!!bo muszę iść do sklepu a nie wiem co dokupić;-)
      • linn_linn Re: pomocy!!!lasagne!!! 14.03.06, 09:37
        Zajrzyj do Galerii Potraw: jest kilka przepisow ze zdjeciami oczywiscie.
        • mannalisa1 Do linn_linn 14.03.06, 10:22
          Dziękuję,zajrzałam.Trochę skorzystałam,ale w głowie jeszcze bardziej mi się
          pomieszało(zrobię bez beszamelu i basta!!!)Widzę,że jesteś podporą wszystkich
          gotujących na tym forum.I bardzo dobrze!Jesteś bardzo potrzebna!!!!Dziękuję i
          pozdrawiam cieplutko.
          • linn_linn Re: Do linn_linn 14.03.06, 10:27
            Nie przesadzajmy. Jest tu wiele osob chetnych do pomocy. :)
            • mannalisa1 Re: Do linn_linn 14.03.06, 10:31
              Mimo skromności dziękuję.Pędzę robić moją pierwszą w życiu lasagne,aż mnie
              skręca z nerwów co mi z tego wyjdzie...
          • leda10 lasagne robię 14.03.06, 10:33
            bez beszamelu, bo po prostu go nie znoszę:). Zawsze wychodzi pyysznie.Ostatnią
            warstwą musi być sos-duużo sosu - i starty ser
    • Gość: elala Re: pomocy!!!lasagne!!! IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 14.03.06, 10:33
      Po ostatnim pobycie w prywatnym pensjonacie w San Baronto(mogłam zajrzeć do
      kuchni!!!) moja lazania wreszcie jest taka jak powinna być. Najmniej ważne jest
      z czego robi się farsz. Może być mięsny z pomidorami, szpinakowy z serkiem itp.
      Grunt to zasady. Używaj surowych płatów - nie trzeba ich obgotowywać. Sos
      boloński to: na rozgrzaną patelnię(głęboka, bo będzie tego dużo) z odrobiną
      oleju wrzuć mięso mielone i cały czas mieszaj i rozdrabniaj. Po chwili wrzuć
      drobno posiekaną cebulę i czosnek (nie żałuj). Znowu podsmaż, ale nie rumień.
      Podlej sokiem pomidorowym, dodaj przyprawy (jarzynko-wegeta zamiast soli,
      bazylia, oregano itp.. Dobre są np. suszone pomidory z bazylią i czosnkiem -
      firmy chyba Kamis lub kosteczki smakowe Knorr'a). Całośc musi być mocno płynna,
      bo surowy makaron tego potrzebuje. Odsobno sos beszamelowy. Na masło wrzuć
      mąkę. Nie wolno rumienić. Wlewaj mleko i cały czas mieszaj do zagotowania. Ja
      dodaję trochę wegety. Musi być jak średnio gęsta śmietana. Teraz do
      prostokątnej formy kolejno: warstwa płatów lazanii, na to sos mięsny (dość
      cienko, równomiernie - na początku to sprawia kłopot, żeby starczyło na
      wszystkie warstwy!!!, potem beszamel, na to stary grubo żółty ser i od nowa. Na
      końcu zawsze sporo żółtego sera. Do piekarnika ok 160-170 st. 50-60 minut.
      Kroić po dłuższej chwili od wyjęcia z piekarnika - gdy trochę stężeje. Można
      poszczególne warstwy sera "wzmacniać" odrobiną parmezanu. Ja często robię
      lazanię wieczorem i chowam surową do lodówki a następnego dnia po pracy do
      piekarnika. Smacznego.
      • mannalisa1 Dzięki!!!! 14.03.06, 10:36
        Właśnie o takie konkrety mi chodziło!!!!
        • Gość: Betka Re: Dzięki!!!! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 14.03.06, 10:48
          A ja robie tak-przygotowywuje sos miesny - delikatnie podgotowywuje platy
          makaornu i na koniec robie sos beszamelowy-mniej wiecej: pól kostki masła, ze 3-
          4 łyzki mąki to troszke podsmazyc-tak zeby sie nie spaliło przypadkiem :) i
          dodaje ok 0,75 litra mleka, mieszac az zgęstnieje-to przyprawiam cytryną ,
          pieprzem i solą -jeśli jest za rzadkie dodaje startego sera az konsystencja
          bedzie ok-czyli nie za geste-tak zeby łątwo mozna bylo rozsmarowac.POtem
          przekłądam makaron, sos mięsny, makaron,sos beszamelkowy, makaron - i tak do
          konca. na samą góre kłade starty ser-to przyozdabiam ziołami ew.czerwona
          papryką w proszku i do pieca. Zeby warstwy dobrze sie skleiły z płatami
          makaronu posypuję kazda startym serem ( na sos).
          Uwazam ze najlepsza lasania jest odgrzewana -wtedy nie rozwala sie. Czyli
          najpier upiec a przed samym podaniem znowu podgrzac.
          Powodzenia i smacznego.
          • natalia.brzeska ze zdjęciem 14.03.06, 10:52

A ja robię tak:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=36504236&a=36504236
    • Gość: leda10 pamiętaj jeszcze, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 10:43
      że zanim połozysz platy lasagne w naczyniu, na jego dnie trzeba rozsmarować
      cieniutką warstwę sosu pomidorowo-mięsnego, czy jaki tam masz;)
    • mannalisa1 Re: pomocy!!!lasagne!!! 14.03.06, 14:22
      Moja lasagne w piekarniku.Co to będzie????????????
      • ag.gu na pewno coś dobrego 14.03.06, 14:23

• chipcia13 Re: pomocy!!!lasagne!!! 14.03.06, 20:07
        Jak tam twoja lasagna??? Mąż przeżył? Mam nadzieję że tak:)
        • mannalisa1 Re: pomocy!!!lasagne!!! 14.03.06, 20:15
          Z waszą i boża pomoca wszyscy żyjemy!!!Było pyszne i bardzo dużo.Chciałam zrobić
          zdjęcie i wrzucić do galerii ale musiałam wyjść na chwilę z domu i jak wróciłam
          to martwej natury pozującej do zdjęcia nie było!!!Dzięki,ide wiązać
          sadło.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka