Dodaj do ulubionych

twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-((((((((((

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 09:46
witam, proszę mi odpowiedzieć : dlaczego ciasto (pyszny placek drożdżowy z
śliwkami), jakie wczoraj upeikłam i było rewelacyjne, cała rodzinka wsunęła
3/4 blachy na ciepło:-))) dziś jest tak twardy, że mogę nim postukać... Na noc
włożyłam resztkę ciasta do woreczka i rano taki pech...
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( 14.03.06, 09:54
      Moze to wina sliwek: ciasto wilgotnieje, zbija sie i schnie. Potem jest twarde.
      • Gość: iza Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 10:14
        nie sądzę, były dobrze odsączone, a poza tym polowa placka była z jabłkami i też
        stwardniała. W sumie najbardziej twarde były boki, tam gdzie nie było owoców...
        Jestem zmartwiona, bo to mój pierwszy placek drożdzowy, świeży był tak pyszny,
        ze na chwilę byłam z siebie dumna...
        • Gość: JA Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( IP: 81.210.69.* 14.03.06, 10:18
          Moze zrobiłaś zbyt dietetyczne?Tzn.poskąpiłaś tłuszczu?
          • Gość: iza Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 10:20
            dałam 150 gram masła na jedną blaszkę wg przepisu.
            A wg Ciebie ile powinnam dać?
            • linn_linn Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( 14.03.06, 10:25
              Ciasto szybciej schnie, jesli masla jest malo. Ja robie jednak chalke, gdzie
              jest 75 g masla na 500 g maki i na drugi dzien jest mieciutka. Na zdjeciach sa
              tez buleczki i inne mniejsze wypieki: rezultat ten sam. Niestety na rzeci dzien
              nic juz nie zostaje.
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=37925754&v=2&s=0
            • Gość: baba Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( IP: *.chello.pl 16.03.06, 18:13
              ciasto drożdżowe musi mieć po 1/3 masła, smalcu i oleju. Wtedy długo zatrzymuje
              świerzość. Najlepiej jednak, jak jest parzone ( trochę mąki zaparza się wrzącym
              mlekiem ).
              • linn_linn Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( 16.03.06, 18:45
                Dlugo to pojecie wzgledne: robione przez mnie nie zdazy sie wysuszyc. Na pewno
                jest dobre przez 2 dni. Czy dluzej, tego nie udaje mi sie sprawdzic.
        • linn_linn Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( 14.03.06, 10:20
          No to po prostu wyschlo. A z jakiego przepisu robilas?
          • Gość: iza Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 10:25
            tak przez noc by wyschło i to przykryte woreczkiem?
            przepis:
            1/2 kg mąki
            1/2 kostki drożdży
            trochę mleka
            2 jajka
            150g masła
            3/4 szk cukru
            owoce i kruszonka
            • linn_linn Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( 14.03.06, 10:26
              Pol kostki drozdzy to il g?
              • Gość: iza Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 10:28
                50 gram (kostka ma 100g)
                pysznie wygladają te chałki i bułeczki. Marzy mi się umieć robić takie
                mięciutkie pyszności. Ale nie mam tego cudownego wiaderka...
                • linn_linn Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( 14.03.06, 10:45
                  Radze kupic. Jeden z naklepszych zakupow, jakie w zyciu zrobilam. Maszyna
                  wyrabia ciasto przez 20 minut: tyle trwa mieszanie skladnikow i tluczenie
                  ciastem o scianki wiaderka. Wspaniale zastepuje wyrabianie reczne.
                  50 g drozdzy odpowiada 1 kg maki.
                  • Gość: iza Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 10:47
                    no nie wiem czy się zdecyduję na ten zakup, ale dzięki za rady.
                    jeśli w takimm razie dałam za duzo drożdży to:
                    -dlaczego nie wyrosło ponad miarę?
                    -czy to zawiniło na stwardnienie?
                    pozdr:-)
                    • linn_linn Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( 14.03.06, 10:56
                      To jeden z drozdzowych mitow.
                      Jesli drozdzy jest za duzo, ciasto wyrasta za duzo, a potem opada. Ci, ktorzy
                      maja maszyne do chleba, doskonale o tym wiedza. Ja piekac chleb w maszynie daje
                      8 g drozdzy na 500 g maki: 1/3 dawki klasycznej.
                      Innym mitem jest to, ze ciasto drozdzowe musi rosnac w cieple: rosnie i w
                      lodowce.
                      • Gość: iza Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 11:06
                        Ty to jesteś specem:-)))
                        jeszcze jedno pytanko i biegnę do pracy: jak długo należy wyrabiac ręcznie
                        ciasto? ja wyrabiałam tak dlugo az odchodziło od ręki i miski (nie wiem ile min,
                        ale dość szybko mi to poszło). A w trakcie pieczenie nie urosło zbyt mocno, cały
                        czas podglądałam. dzieki i miłego dnia!
                        • linn_linn Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( 14.03.06, 13:19
                          Nie obrazajmy specow. :) Przelomem byl zakup maszyny do chleba. Zaden naklad
                          pracy, a mozna wyprobowac wiele rzeczy. Ciasto rosnie takze dlatego, ze maszyna
                          kontroluje ten proces. Nawet robot planetarny tego nie zrobi.
                          • ag.gu Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( 14.03.06, 13:33
                            A jaką masz tę maszynę?Bo mi byłaby potrzebna właśnie do drożdżowego ciasta i
                            okazjonalnie do chleba.Na pewno nie do ciągłego używania.Czy to b. duże
                            ustrojstwo jest?
                            • linn_linn Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( 14.03.06, 14:33
                              Wyrabiac mozesz ciasto nie tylko ciasto drozdzowe i chleb, ale i na pizze,
                              bulki, makaron itp. To sie tak nazywa nie do ciaglego uzywania. Potem tak
                              wciaga, ze trudno z niej zrezygnowac.
                              Moja ma 22 x 24 wysokosc 29 cm.
                              • ag.gu Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( 14.03.06, 15:04
                                no to nie ogromna.A producenta i cenę zdradzisz?Czy to juz reklama?
                                • linn_linn Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( 14.03.06, 15:37
                                  W moim przypadku nie, gdyz w Polsce jest niedostepna: holnderska Princess 1936.
    • chipcia13 Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( 14.03.06, 12:32
      A może to wina mąki - do drożdżówki powinna byc 450 nie np 550
      Mój przepis na dwie (bo mnmiej to nie warto) blachy to:
      1 kg mąki
      10 dkg drożdży
      1/2 l mleka
      5 jaj (2 całe + 3 żółtka)
      1 kostka 20 dkg(rozpuszczonego) masła
      szczypta soli (obowiazkowo)
      ja daję paczkę rodzynek ale nie muszą byc
      1 szklanka (jeśli z owocami) lub mniej cukru (nie lubie zbyt słodkiej )
      ciepłe mleko + trochę cukru+ trochę mąki zostawiam w garnku lub misce- jak się
      spieni to wrzucam składniki (najpierw płynne mąka na końcu) i mieszam łyżką
      niezbyt długo (wszystko łacznie z wyrastaniem drożdży trwa ok 20-30 min)
      Wylewam na wysmarowaną masłem blachę - można dac na wierzch owoce nawet prosto
      z zamrażarki.
      • Gość: iza Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 16:52
        ja robiłam właśnie z takiego samego przepisu, tylko podzieliłam na pół, bo na
        pierwszy raz bałam się piec dwie blachy (gdyby nie wyszło to co bym zrobiła?) A
        mąką miałam chyba 500, ale nie wiem co to oznacza?
    • Gość: Lene skorupka na surowym cieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 17:58
      A ja mam inny problem z ciastem drożdżowym. Otóż gdy wyrobione ciasto odkładam
      na pół godz do wyrośnięcia, po pierwsze słabo rośnie, a po drugie tworzy sie na
      nim taka skorupka, jak następnie ciasto wkładam na blaszkę, to muszę znów rękoma
      wyrobić, ale i tak ta skorupka się utrzymuje. Miską z ciastem przykrywam
      ścierką, zatem nie wiem o co chodzi?
      • linn_linn Re: skorupka na surowym cieście 14.03.06, 18:56
        Moje rosnie przez cala noc: maszyne przykrywam recznikiem, aby bylo mu cieplo.
        Rano jeszze raz wyrabiam i wstawiam do piekarnika. Tam jeszcze rosnie przez
        godzine. Specjalnych problemow ze skorka nie ma.
        • demi-douce konsekwencja linn-linn 15.03.06, 21:36
          Po co przykrywasz recznikiem i dbasz, zeby ciasto roslo w cieple skoro, jak
          stwierdzilas wyzej, taki wymog --to tylko mit?
    • chipcia13 Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( 14.03.06, 19:58
      Ja w oóle nie zostawiam ciata do wyrośnięcia tylko od razu wkładam do zimnego
      piekarnika. W 99% jest puszyste i udane. No chyba że zapomne cukru dosypac albo
      drożdże są "zdechłe". Jak się nie uda to nie koniec świata - nie przejmuj się
      Izo - trenuj dalej :)
      • Gość: iza Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 15:22
        dzięki i macie rację, to nie koniec świata, a w końcu to trening czyni mistrza!!!
        miłego dnia;-)
        • linn_linn Re: ciasto z jablkami 15.03.06, 15:39
          Dzisiaj zrobilam to samo ciasto:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=37925754&v=2&s=0
          Nie chcialo mi sie zaplatac: zrobilam w calosci. Zastanawialam sie, jak
          wyszloby z jablkami. Niestety nie mialam ich w domu. Ty polozylas je w
          plasterkach tak, jak kladzie sie polowki sliwek? Chcialabym sprobowac. Na
          sliwki dlugo trzeba czekac, a jablka sa.
          • Gość: iza Re: ciasto z jablkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 16:02
            tak, pokroiłam jabłka na plasterki (najpierw na ćwiartki i te na cieńsze
            plasterki, tak jak na kompot) i na to kruszonka. Druga połowa ze śliwkami z
            kompotu.
            Jaki masz poza czarodziejska maszyną sekret, ze te ciacha są takie mięciutkie?
            widać to nawet na zdjęciu:-)
            • linn_linn Re: ciasto z jablkami 15.03.06, 16:31
              Nie ma sekretu. Robie tak, jak jest w przepisie. Przyznam, ze to ciasto mnie
              urzeklo. Chalka i bulki przypominaja mi te kupowane przed laty w warszawskiej
              piekarni / ul. Polna:, nawet nie wiem, czy piekarnia istnieje jeszcze /. Jedyna
              roznica to brak kruszonki: ze wzgledu na kalorie.
      • linn_linn Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( 15.03.06, 15:35
        Udane Twoim zdaniem. Kazdy z nas ma inne wyobrazenie o tym, czym powinno byc
        ciasto drozdzowe.
    • linn_linn Re: twarde wczorajsze ciasto drożdżowe...:-(((((( 16.03.06, 08:45
      ...czyli tak, jak myslalam: za duzo drozdzy. Co kto lubi...
      • Gość: iza jak chałki i bułeczki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 11:27
        Witam. Wczoraj znów upeikłam placek ze śliwkami i byl lepszy, tzn. nie
        stwardniał, dzis nadal jest pyszny. Chyba się jeszcze bardziej przyłożyłam do
        wyrabiania ciasta ręką, "pieściłam: je jak mogłam.
        Mam teraz inne zapytanie: jeśli zechcę zrobic chałkę lub bułeczki to ciasto
        robic tak samo? Bo kładąc je na blachę ono troche sie klei i nie wyobrażam sobie
        jak mogłabym zapleść warkocz? Dodać więcej mąki, czy jak? Z góry bardzo dziękuję
        za rady!
        • linn_linn Re: jak chałki i bułeczki??? 16.03.06, 11:32
          Na klejace sie ciasto sa 2 sposoby:
          - formowac je dlonmi posmarowanymi oliwa
          - wyrobic jeszcze troche ciasto na stolnicy posypanej 1-2 lyzkami maki / ja
          przy chalkach stosowalam ten drugi sposob /
          • Gość: iza Re: jak chałki i bułeczki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 11:37
            :-) Wypróbuję i miłego dnia Ci życzę życzliwa kobieto!
            • trika13 Re: jak chałki i bułeczki??? 16.03.06, 17:35
              dla tych co mają (zbierali) Kulinarny Atlas Świata:
              w dziale Rosja jest fantastyczny przepis na drożdżówki z serem
              palce lizać
              ja do ciasta dodaję troszkę cynamonu oraz wanilii i pachnie cudownie!
              • linn_linn Re: watruszki 16.03.06, 17:51
                Pewnie podobne do tych:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=33292102&v=2&s=0
                • trika13 Re: watruszki 17.03.06, 10:30
                  podobne, ale przepis trochę się różni, np mąki jest tylko 25 dag a drożdzy 3
                  dag. Są leciutki i ser nie wygląda tak dziwnie po pieczeniu (dodaje się do niego
                  2 żółtka i 1 białko, a nie 3 jajka), nie ma teżw twarogu masła. Jeszcze parę
                  róznic. No i wyglądają bardziej smakowicie niż te na pierwszym zdjęciu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka