yavorius proszę bardzo: 23.03.06, 12:57 Składniki: • 50 dag gdizu • 6 dag cebuli • 3 dag oleju • 1 dag drożdży • białka z 2 jajek Sposób wykonania: Średniej wielkości cebulę usiekać, usmażyć na patelni w dwóch łyżkach oleju, nie rumienić. Dołożyć do tego gdizu i drożdży, a gdy te ostatnie się rozpuszczą, wymieszać z dwoma białkami. Dodać soli i pieprzu do smaku, dusić jeszcze razem przez minutę. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: proszę bardzo: 23.03.06, 12:58 kurcze, zyłam w przekonaniu,ze to deser a tu taka niespodzianka :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieskorzanka Re: proszę bardzo: IP: *.proszynski.pl 23.03.06, 13:08 A co to takiego gdiz? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: proszę bardzo: 25.03.06, 20:20 ??? www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=gdiz&btnG=Google+Search Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f nie, nie.... razczej to - rok temu - pekluje sie: 25.03.06, 20:27 tiny.pl/m6bm Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: nie, nie.... razczej to - rok temu - pekluje 25.03.06, 21:01 Rzeczywiście, tiny... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Przestańcie gdizikować... 25.03.06, 21:12 ...bo mi się na gdizy zbiera. Odpowiedz Link Zgłoś
formentor Łał! 23.03.06, 13:13 Przepis na gdiz, wreszcie go znalazłem! Dzięki Yavorious! Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius to jest wersja chińska 23.03.06, 13:24 Ja się natomiast spotkałem z gdizem w cieście pizzy (calzone). Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
maginiak a ja często robię na patyku 23.03.06, 13:41 formuje się z niego takie kuleczki i nabija na patyk z dowolnym dodatkami, np. z papryką i cebulą, całość wygląda jak szaszłyk a jak smakuje!!! no niebo w gębie! Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: a ja często robię na patyku 24.03.06, 10:31 Zrobiłem wczoraj na obiad, były pyszne! Trzeba tylko uważać, żeby go nie przysmażyć za bardzo. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f na zimno tez pyszny, dzień później nawet lepszy! J 24.03.06, 10:32 a w weekend bede robił, teraz juz w zalewie. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: na zimno tez pyszny, dzień później nawet leps 24.03.06, 11:29 ale trzeba go pola sosem tabasco:) Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: no patrzcie! Ile osób tyle sposobów na gdiz! 24.03.06, 11:44 Gdiz jest wyjątkowo uniwersalnym składnikiem potraw wszelakich... Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: powiedziałbym, że nawet jest podstawą n/t 24.03.06, 11:48 Odpowiedz Link Zgłoś
blq Re: Gdiz 23.03.06, 15:34 przeciez Gdizy to takie kluski białoruskie, czy ukraińskie - nie wiedzieliście? Odpowiedz Link Zgłoś
szprota aha 23.03.06, 18:36 takie z kolorową posypką z lukru i zasmażaną bulwą kopernika. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Gdiz 23.03.06, 21:29 ale przed tymi zabiegami trzeba go potrzymac dwa tygodnie w zalewie peklującej, później suszyc tydzień w przewiewnym miejscu, a gdy już wyschnie na wiór, to trzeba go wymoczyc w mleku (może by kwaśne wtedy się od razu zabejcuje) Odpowiedz Link Zgłoś
makar14 Re: Gdiz 24.03.06, 17:25 O w mordę...Dopiero teraz odkryłem ,że założyłem nowy wątek!Komputer mi zfisiował. Odpowiedz Link Zgłoś
makar14 Re: ale oryginalny..:-) Nikt jeszcze nie pytał o 24.03.06, 18:41 To przykre,GDIZ wszystko co orginalne robię nieświadomie;) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: ale oryginalny..:-) Nikt jeszcze nie pytał o 24.03.06, 19:31 www.gdiz.com Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: ale jak TO zapeklowac?:-)) n/t 24.03.06, 20:28 no jakto jak do duzego naczycnia, zalac plynem i obciazyc talerzykiem tak samo, jak w przypadku kiszenia ogorkow w kamionce Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: ale jak TO zapeklowac?:-)) n/t 24.03.06, 20:33 Gdiz ma postać bardzo ulotną. Proponuję uwędzić, a dym zbierać do naczynia z wodą. Wywar z gdiza można zagęścić i dodawać do sosów, zup i marynat. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Gdiz 24.03.06, 23:54 ponieważ gdiz w temperaturze poniżej 8 st c. ma kosystencję plastyczną można z niego ulepi bardzo ładne kawałki podobne do szynek i zapeklowa . później zawiną w gazę aby w czasie wędzenia się nie ulotnił i wędzi w zimnym dymie przez dwie godziny, później ostudzi i dodawa do potraw w postci kawałków lub po podgrzaniu w postaci płynnej. doskonały sos z gdiza: 1/2 litra bulionu warzywnego 1/2 szklanki gdiza 2łyżki śmietany 1łyżka mąki krupczatki sól pieprz i gałka do smaku zagotowac bulion doda gdiz, śmietanę wymieszac z mąką dodając trochę soli aby nie było grudek, dla trochę gorącego wywaru dla zahartowania. wla śmietanę z mąką do wywaru, mieszając doprowadzi do wrzenia. doprawic pieprzem i gałką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrażliwa Re: Gdiz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 12:09 olaboga, okazało się że mam alergię na gdiz - takie małe krostki na piętach mi sie zrobiły... i lekarz powiedział, że w żadnym wypadku nie mogę juz nigdy jeść potraw zawierających gdiz Odpowiedz Link Zgłoś
cassani o ile się 04.04.06, 08:36 nie mylę to gdiza robi się z ciasta pietruszkowego - przepis gdzieś mam w domu. ciasto opieka się w temperaturze 220 st i potem przekłada masą maślaną. o tym samym gdizu mówimy? Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: o ile się 04.04.06, 09:46 Teoretycznie tak, gdiz o którym Ty piszesz, jest w ten sposób sporządzany na wschodzie Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: z gdizem gzik? n/t 25.04.06, 14:19 Byłem ostatnio nad morzem, jadłem smażony i zapiekany w cieście francuskim, mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
mala.metalowa.srubka prośba 06.06.06, 08:47 Kochani, gdzie dostanę gdiz w Warszawie, najlepiej na Mokotowie albo na Ursynowie? Proszę o pomoc, bo zbliża się rocznica ślubu i chciałabym przygotować mężowi befsztyk z gdiza... Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: prośba 06.06.06, 12:37 Widziano gdziza w Warszawie na Wolumenie - handlowal kradzionymi komorkami. Co dziwne - wiarygodne zrodla podaja, ze w tym samym czasie byl pod Sejmem, gdzie potestowal przeciw, jak sie wyrazil, 'wszystkiemu'. Tak czy siak, obawiam sie, ze byl tak zywy i energiczny, ze nijak sie z niego befsztyka zrobic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś