Dodaj do ulubionych

masa makowa

IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.02, 10:49
mam przepis na ciasto gdzie składnikiem jest masa makowa- czy ktoś widział
coś takiego bo ja wczoraj szukałam i nie znalazłam w sklepach - ewentualnie
czym można to zastąpić - prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: Fore Re: masa makowa IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.12.02, 10:58
      Też szukałam o znalazłam w knidze: "Kuchnia Polska" - nic strasznego:
      przemielony mak z olejkiem waniliowym i rodzynkami i chyba jajkami - ale
      musiałabym to sprawdzić - proste , a jakie fajne zapachy muszą być przy
      łączeniu tego wszystkeigo.
      Pzdr
      PS dokładny przepis moge podać po 16.30 -wtedy będę już w domu:)
      • Gość: ola Re: masa makowa IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.02, 11:05
        nie - u mnie to raczej chodzi o jakaś masę w proszku z dodatkiem maku- typu
        kopiec kreta czy cos - bo tą mase łączy się potem jeszcze z bitą smietaną i
        dlatego lepiej kupić gotowa niż kombinowac bo ja wiem czy przemielony mak to
        sie połączy jakoś z bita śmietana czy cała koncepcja adnie - problem w tym że
        nie znalazłam tej masy w sklepie i nie wiem czy wogóle istnieje u nas - może to
        jakiś zagraniczny przepis albo co
        • Gość: mak Re: masa makowa IP: proxy / *.pekao.com.pl 17.12.02, 12:08
          Można kupić w puszkach, firmy Prospona, kosztuje ok. 10 zł za kilową puszkę.
          • Gość: ola Re: masa makowa IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.02, 12:21
            dzieki- a jak nie znajdę to z czego ona sie składa - może by tak podrobić
            samemu?
            • Gość: Viola Re: masa makowa IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 17.12.02, 15:59
              Ta w pudzkach kupiłam w zeszłym roku i nadawała się do wtrzucenia. :( Miała
              posmak chemiakliów, sztuczny zapach i sztuczny smak, dlateho nie polecam.
              Ale są też chyba w paczkach, do rozrobienia, bodajże, z mlekiem.
      • quba Re: masa makowa 17.12.02, 14:33
        Gość portalu: Fore napisał(a):

> Też szukałam o znalazłam w knidze: "Kuchnia Polska" - nic strasznego:
        > przemielony mak z olejkiem waniliowym i rodzynkami i chyba jajkami - ale
        > musiałabym to sprawdzić - proste , a jakie fajne zapachy muszą być przy
        > łączeniu tego wszystkeigo.
        > Pzdr
        > PS dokładny przepis moge podać po 16.30 -wtedy będę już w domu:)

ja poprosze - w mojej Kuchni Polskiej nie ma proporcji
        jajek sie chyba nie daje do maku
        pozdrowka
        :)
        • roseanne Re: masa makowa 17.12.02, 16:36
          masa makowa (do zapieczenia)

o,5 kg maku ,sparzyc, wystudzic ,odcedzic ,przemielic 3 x
          3 jajka
          1 szklanka cukru
          3 lyzki bulki tartej

zoltka utzec z cukrem
          bialka ubic na piane, wymieszac delikatnie wszystkie skladniki
          mozna dodac bakalie w/g upodobania
          • Gość: CynamonowaMay Re: masa makowa IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.12.02, 19:03
            Witam!!!
            No to ja jeszcze polecam mak firmy Schwartau, w takich niebieskich torebkach.
            Jeżeli nie ma się czasu samodzielnie przygotowywać masy makowej (chociaż nie
            wyobrażam sobie bez tego rytuału przygotowań świątecznych:), to ta masa jest
            całkiem smaczna. Wystarczy wymieszać z mlekiem i na parę minut odstawić i już
            gotowa do użycia.

Pozdrawiam smacznie, CynamonowaMay!!!
          • przemo.s Re: masa makowa 17.12.02, 21:12
            Uprzejmie polecam zagotować w mleku (2x więcej mleka niż maku) a następnie
            odstawić aż się nie wchłonie. Do tego cukier i już tylko trzykrotne mielenie :)
            Przemcio
            p.s. - mielić należy na drobnym sitku! Jest ciężko ale zwykłe sitko w
            maszynkach nie nadaje się do maku!
            • Gość: ola Re: masa makowa IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.02, 08:50
              dzięki wsystkim- problem w tym że w moim mieście nigdzie nie moge dostać tej
              masy z torebki a chyba o taka chodzi w przepisie- prosze Ci którzy ją uzywali
              powiedżcie jak ją mozna zrobić samemu żeby była podobna do tek kupowanej z
              torebki czy zaparzony mak , przemielony i wymieszany z cukrem i olejkiem to
              może być - uparłam sie na to ciasto i kupilam pozostałe składniki za wyjątkiem
              tej nieszczesnej masy - dodam ze ta masa makowa ma być póżniej wymieszana z
              bitą smietana i już tego się nie piecze dlatego nie wiem czy taka masa jak się
              robi np do zawijanego makowca może być - please doradżcie jak to cholerstwo z
              trebki samemu zrobić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka