Gość: lili IP: *.111.181.216.chello.no 25.04.06, 18:36 pomozcie! do jutra musze zdecydowac sie na mieszkanie i nie wiem, czy wybrac takie z osobna kuchnia, czy pokoj z aneksem. co radzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: co lepsze kuchnia czy aneks? 25.04.06, 19:02 zalezy co chcesz w tym aneksie przygotowywac musisz wziac pod uwage zapachy, podniesienie poziomu wilgoci, wyglad kata kuchennego, ilosc potrzebnego miejsca na ulubione zajecia itd Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: co lepsze kuchnia czy aneks? 25.04.06, 19:03 To jest raczej pytanie na forum "aranzacja wnetrz". Albo wejdz na forum "Wnetrza mieszkan", tam jest mnostwo zdjec rozmaitych kuchni i zobacz, do ktorej wersji Cie intuicyjnie ciagnie(tam mozna zakladac watki wylacznie z zlaczonymi zdjeciami). Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.k-z Re: co lepsze kuchnia czy aneks? 25.04.06, 19:04 Ja proponuję aneks. Choć na początku nie mogłam się oswoić, bo byłam przyzwyczajona, że kuchnia jest osobnym pomieszczeniem. Ale teraz nie żałuję. Mieszkanie z aneksem wygląda na bardziej przestrzenne i większe. Nie przytłacza ilością ścian. Ale co wybierzesz-Twoja sprawa :o) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: co lepsze kuchnia czy aneks? IP: 213.134.168.* 26.04.06, 09:15 Jeszcze jeden plus aneksu - kiedy sa goscie, mozna sobie spokojnie pichcic i jednoczesnie z nimi rozmawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: co lepsze kuchnia czy aneks? 26.04.06, 10:29 Ja lubię to, że w mieszkaniu w którym mieszkam jest aneks - faktycznie można gotować nie zamykając się i nie izolując od ludzi. Ale z drugiej strony - jedzenie pachnie. I przede wszystkim - jego przygotowanie wiąże się z dźwiękami różnymi. Na tyle intensywnymi (o dziwo!), że nawet gotowanie się wody w czajniku, o smażeniu nie wspominając, potrafi dość mocno zagłuszać TV (i wiadomości, które akurat ogląda mój TŻ)... I to niestety ewidentna wada. I jeszcze - zapraszając kogoś, trzeba w tej kuchni posprzątać, bo to de facto element salonu... Czyli nie może zostać nieład poprzygotowaniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: co lepsze kuchnia czy aneks? 26.04.06, 17:03 Właśnie, właśnie, właśnie... Jak to cudownie, kiedy można, smażąc duże ilości cebuli, zamknąć drzwi od kuchni... Jak to fajnie, kiedy można porządek mieć tylko na stole i półmisku a po całej kuchni bajzel... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: co lepsze kuchnia czy aneks? IP: 217.153.205.* 26.04.06, 10:57 Dla mnie dom (mieszkanie) bez kuchni to jak dom bez duszy (sama niestety mam aneks) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: co lepsze kuchnia czy aneks? IP: *.fbx.proxad.net 26.04.06, 13:16 Ja mialam aneks kuchenny przez 8 lat i przyrzeklam sobie, ze nigdy wiecej. Najawieksze wady to : zapachy kuchenne w salonie (praktycznie zrezygnowalam z wielu potraw smazonych na rzecz pieczonych), halas pochlaniacza oraz innych sprzetow kuchennych uniemozliwiajacy rozmowe albo ogladanie TV, niemozliwosc zostawienia balaganu w kuchni, bo wszystko widac w salonie. Aneks kuchenny ma sens w bardzo duzym salonie i pod warunkiem, ze ma okno. Oto link dyskusji na ten temat : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15858&w=10227475&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana mały szczegół:)))) IP: 83.238.166.* 26.04.06, 15:01 Gosposia. Jeśli planujesz kiedyś posiadanie gosposi, to tylko kuchnia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: co lepsze kuchnia czy aneks? 26.04.06, 15:30 jak sie ma aneks z pokojem goscinnym polaczony trzeba sie liczyc z tym, ze w kuchni powinien panowac nienaganny porzadek, zadne gary czy patelnie sie nie prezentuja wtedy zbyt dobrze - no i dlaczego w calym mieszkaniu ma byc czuc np smazona rybe. Aneksy to jakis nowoczesnym beznadziejny wynalazek dobry w mieszkaniach 6 czy wiecej pokojowych a nie w klasykach blokowych 2 czy 3 pokojowych - zawsze jedno pomieszczenie mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 zalezy 26.04.06, 15:33 Zalezy czy lubisz gotowac. Ja np. bardzo duzo gotuje i nie wyobrazam sobie zeby u mnie w domu non stop wszystkie kanapy, zaslony i dywany byly przesiakniete zapachami jedzenia. Ale jak gotujesz od swieta, to czasem jest przyjemnie sobie posiedziec w domu w ktorym delikantie unosi sie zapach oliwy i cebulki :) Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: zalezy 26.04.06, 15:37 No i aneks ma ta wade ze nie mozesz sobie pozwolic na zostawienie naczyn do mycia w zlewie, bo cale pomieszczenie wyglada wtedy jakby nikt w nim nigdy nie sprzatal. Za to kuchnie po pierwsze mozna zamknaci nie patrzyc, a po drugie (dla ytch co mi zaraz powiedza ze brudas jestem, ze zamiast umyc zamykam brudne gary hehehe), wiec po drugie kuchnia to odpowiednie miejsce na garnki, a nie pokoj, i nawet jak sobie lezy pare szklanek w zlewie, to jest to widok naturalny, ze tak powiem :) Natomiast niezaprzeczalna zaleta aneksu - o czym zreszta juz ktos wyzej wspomnial - jest to ze jak sobie pichcisz to mozesz gadac z rodzina albo z goscmi, zamiast znikac na czas gotowania jak prawdziwa kura domowa. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: zalezy 26.04.06, 15:40 I wracajac jeszcze do zapachow. Jak juz mowilam od swieta moze sobie pachniec w salonie cebulka, ale jak to czuc co dzien to juz nie jest za przyjemnie. Ja tam wole zeby u mnie w salonie pachnialo kwiatami i swiezo wypranymi zaslonkami, niz zarciem :) chocby nie wiem jak smacznym! Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: A może coś pomiędzy? 26.04.06, 15:35 Zamurowałem wejście do kuchni od strony korytarza żeby uniknąć biegania dookoła co mogłoby się skończyć jakimś nieszczęściem a usunąłem część ściany trochę większa połać niż powierzchnia standardowych drzwi i sprawdza się znakomicie. Nie jest to aneks w pełnym tego słowa znaczeniu a łączy wygodę aneksu z wygodą normalnej kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: co lepsze kuchnia czy aneks? 26.04.06, 15:39 Trudno mi doradzić gdyż w pierwszym własnym mieszkaniu miałam dużą kucnię, a w nim stół, przy którym mogli zasiąść goście, rodzina itp. Także gotujący potrawy nie byl osamotniony, a kuchnia była głównym pomieszczeniem i centrum życia. teraz mam kucnie-aneks i jestem zadowolona. Nie wiem jak to jest mieć oddzielnie kuchnię, małą. Ale chyba aneks jest lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: co lepsze kuchnia czy aneks? 26.04.06, 15:45 ja mam pomiędzy kuchnią a pokojem niską ściankę (ok. 1 m).Mam 2 w 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: co lepsze kuchnia czy aneks? IP: *.111.181.216.chello.no 26.04.06, 16:35 kupilam z kuchnia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: co lepsze kuchnia czy aneks? IP: *.111.181.216.chello.no 26.04.06, 17:01 aha, przede wszystkim to zapomnialam wam podziekowac za wszelkie rady!! jestescie niezastapieni:) buziaki!! Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 Oba Na Raz 26.04.06, 18:46 boze jak mi skora cierpnie na mysl ze postawilem zbyt wiele wielkich liter a rada jest dobra aneks ORAZ kuchnia samonajlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: co lepsze kuchnia czy aneks? IP: 83.238.166.* 27.04.06, 09:06 Rozwiązanie najlepsze, moim zdaniem, to bezpośrednie połączenie kuchni i salono- jadalni. Rozmowy rodziny i gości słychać, ale jak są zapachy i hałasy można zamknąć drzwi, zrobić swoje, szybko przewietrzyć. Mam dużą kuchnię (dwa okna), jemy w pokoju, bo to krok dalej - nie lubię jeść wąchając wszystkie potrawy naraz. Propozycja Nostromo jest co najmniej intrygująca:) Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: co lepsze kuchnia czy aneks? 27.04.06, 09:52 Zadumana, Twoja propozycja jest super. Jeśli jest możliwość bezpośredniego połączenia kuchni z salonem, to lepszego rozwiązania nie wyobrażam sobie. Lili, zrobiłaś bardzo dobrze kupując mieszkanie z kuchnią. Jeśli kiedyś będziesz chciała, to przemodzisz sobie na aneks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumire Re: co lepsze kuchnia czy aneks? IP: 213.17.128.* 27.04.06, 10:06 Ja mam aneks i sobie chwalę. Kłopotu z utrzymującymi się zapachami nie mam, chociaż gotuję sporo - okap i uchylone okno załatwiają sprawę :) Problem brudnych garów widocznych z 'salonu' też mnie nie dotyczy, bo mam dziwną skłonność do zmywania naczyń tuż po posiłku. I fajnie jest, bo mogę kucharzyć, nie przerywając rozmowy z gośćmi - na przykład. Ale jak już się dorobię większego mieszkania, zrobię sobie jednak oddzielną kuchnię. Odpowiedz Link Zgłoś