Dodaj do ulubionych

Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozcie;)

IP: *.icpnet.pl 28.04.06, 14:00
Witajcie:)
dzis kupilam w serki Turku Brie..data waznosci na opakowaniu jest
dzisiejsza..ale serek wyglada raczej srednio..pachnie intensywnie..na
zewnatrz ma juakies mni grudki...:/ j
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Ja bym go jeszcze ze dwa dni potrzymał. 28.04.06, 14:07
      Serio.
    • marghot Re: Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozci 28.04.06, 14:09
      sugeruję nie wkładanie do lodówki, zakupienie bagietki i zjedzenie sera ze
      smakiem, nawet za 2-3 dni. Może i winko oraz winogrona czy gruszki się wyrobia
      do towarzystwa :)
    • Gość: :) Re: Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozci IP: *.icpnet.pl 28.04.06, 14:15
      troche mnei zaszokowaliscie.. zawsze jem serki plesniowe gdy sa b
      miekkie,pachnace pieknie...a nie takie jak teraz mam :( zla troszke jestem
      • marghot Re: Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozci 28.04.06, 14:22
        najlepszy jest taki powiedzmy śmeirdzący (dla mnie pachnący) i lejący się :)
        polecam spróbowanie np. sera Reverend lub Rustique - niech przed zjedzeniem
        kilka/kilkanaście godzin lezy w temp. pokojowej
        • marghot ale to camemberty, oczywiście ;P nt 28.04.06, 14:22
        • invicta1 Re: Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozci 28.04.06, 14:26
          za Rustika:P grożono mi rozwodem:)))
          jest pycha!
      • maria_stuart Re: Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozci 28.04.06, 14:22
        trudno cokolwiek powiedziec na podstawie zapachu, jesli sama go nie czulam. Ale
        jesli nie masz pewnosci, al tylko podejrzenia, ze jest nieswiezy, to mozesz
        zrobic grzanki z tym serkiem czosnkiem i ziolami.
        Z moich doswiadczen wynika, ze ser brie nawet swiezy nie najpiekniej pachnie.
    • pinos Re: Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozci 28.04.06, 14:28
      Skoro przed upływem daty produkcji, to raczej nie przeterminowany, ale mógł być
      przechowywany w złych warunkach - rozpłynął się, a potem znowu ściął i stąd te
      grudki.
    • joanna-walencja Re: Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozci 28.04.06, 14:46
      Mnie by zaniepokoily te grudki wewnatrz serka - dojrzaly brie powinien miec
      gladka, kremowa konsystencje. Sprobuj maly kawaleczek - sprobuj maly kawaleczek
      i wyrzuc ten ser, jezeli jest kwasny albo gorzki
    • Gość: :) Re: Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozci IP: *.icpnet.pl 28.04.06, 17:48
      Dziekuje Wam najmocniej za odpowiedzi!Chyba go wykorzystam dzisiaj wlasnie z
      maselkiem czosnkowym...jednak nie znam sie na kuchni i mam raczej
      proste 'gusta' i 'zoladek' :)bo podobno im bardziej 'wonny'serek tym lepszy:)a
      u mnie to jest na odwrot!:)
      dziekuje Wam za porade
      serdecznie Was pozdrawiaM!:)
    • marghe_72 Re: Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozci 28.04.06, 17:49
      jak wyglądają te "grudki" na wierzchu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka