Gość: :) IP: *.icpnet.pl 28.04.06, 14:00 Witajcie:) dzis kupilam w serki Turku Brie..data waznosci na opakowaniu jest dzisiejsza..ale serek wyglada raczej srednio..pachnie intensywnie..na zewnatrz ma juakies mni grudki...:/ j Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozci 28.04.06, 14:09 sugeruję nie wkładanie do lodówki, zakupienie bagietki i zjedzenie sera ze smakiem, nawet za 2-3 dni. Może i winko oraz winogrona czy gruszki się wyrobia do towarzystwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozci IP: *.icpnet.pl 28.04.06, 14:15 troche mnei zaszokowaliscie.. zawsze jem serki plesniowe gdy sa b miekkie,pachnace pieknie...a nie takie jak teraz mam :( zla troszke jestem Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozci 28.04.06, 14:22 najlepszy jest taki powiedzmy śmeirdzący (dla mnie pachnący) i lejący się :) polecam spróbowanie np. sera Reverend lub Rustique - niech przed zjedzeniem kilka/kilkanaście godzin lezy w temp. pokojowej Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozci 28.04.06, 14:26 za Rustika:P grożono mi rozwodem:))) jest pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
maria_stuart Re: Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozci 28.04.06, 14:22 trudno cokolwiek powiedziec na podstawie zapachu, jesli sama go nie czulam. Ale jesli nie masz pewnosci, al tylko podejrzenia, ze jest nieswiezy, to mozesz zrobic grzanki z tym serkiem czosnkiem i ziolami. Z moich doswiadczen wynika, ze ser brie nawet swiezy nie najpiekniej pachnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozci 28.04.06, 14:28 Skoro przed upływem daty produkcji, to raczej nie przeterminowany, ale mógł być przechowywany w złych warunkach - rozpłynął się, a potem znowu ściął i stąd te grudki. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-walencja Re: Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozci 28.04.06, 14:46 Mnie by zaniepokoily te grudki wewnatrz serka - dojrzaly brie powinien miec gladka, kremowa konsystencje. Sprobuj maly kawaleczek - sprobuj maly kawaleczek i wyrzuc ten ser, jezeli jest kwasny albo gorzki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozci IP: *.icpnet.pl 28.04.06, 17:48 Dziekuje Wam najmocniej za odpowiedzi!Chyba go wykorzystam dzisiaj wlasnie z maselkiem czosnkowym...jednak nie znam sie na kuchni i mam raczej proste 'gusta' i 'zoladek' :)bo podobno im bardziej 'wonny'serek tym lepszy:)a u mnie to jest na odwrot!:) dziekuje Wam za porade serdecznie Was pozdrawiaM!:) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Serek Brie -czyzby przeterminowany....Pomozci 28.04.06, 17:49 jak wyglądają te "grudki" na wierzchu? Odpowiedz Link Zgłoś