Dodaj do ulubionych

Papier ryżowy

IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 03.01.03, 10:13
Spring rolls smażone w głebokim tłuszczu.
Ale może macie jeszcze jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • felicia Inny pomysł 03.01.03, 17:45
      Do tak samo zwilgotnionych nalożyłam kiedyś farsz, ściągnęłam jak sakiewkę,
      przewiązałam szczypiorkiem (zdaje się, tego dopbrze nie pamiętam) i ugotowałam
      na parze. Podałam z sosem sojowym do maczania. Było niezłe.
    • Gość: Senin Re: Papier ryżowy IP: *.prem.tmns.net.au 03.01.03, 21:53
      Z tymi spring rolls to bym uwazala, chyba ze masz jakas specjalna metode.
      Papier ryzowy moim zdaniem, jest zbyt delikatny a wilgotnosc (jesli jest jesj
      nadmiar) powoduje ze peka wtrzkcie szybkiego smazenia. Ale moze sa jakies
      sposoby, o ktorych ja nie wiedzialam... Ja zwykle do smazenia
      uzywam "springrols wrappers" - mrozone placki troche grubsze i nie takie
      delikatne

Znam zastosowanie papieru ryzowego do wietnamskiech spring rolls. Nie smazy sie
      tego, lecz zawija w platy papieru (namoczonego oczywiscie) pokrojone "w
      zapalke" warzywa, mieso mozna tez owoce morza i namoczony makaron ryzowy.
      Najlepiej jak kazdy z biesiadujacych robi to sam, naklada i zawija, naklada i
      zawija.... Podaje sie do tego sosy/dipy.
    • Gość: Gonia Re: Papier ryżowy IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 05.01.03, 13:58
      ja używam pappieru ryżowego do sajgonek. Pycha! Farszyk sama robię.I wcale nie
      peka na głębokim tłuszczu.
      Pozdrawiam
      • Gość: punia Re: Papier ryżowy IP: *.acn.pl / *.acn.pl 17.01.03, 21:53
        A przepis na ten farszyk można prosić? Inny niż na opakowaniu?
        • Gość: Gonia Re: Papier ryżowy IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 18.01.03, 14:15
          A proszę bardzo.
          Farszyk do sajgonek złożyłam wg własnego pmoysłu ale posiłkowałam się trochę
          książką kucharską "Kuchnia Chińska".
          Kupuję sobie pierś z indyka. Mogą byc też polędwiczki wieprzowe. tego mięsa ile
          kto woli. Mielę to mięso jak na mielone. Następnie dodaję: kapustę pekińską
          cieniuteńko pokrojoną, cebulkę, grzyby mun, makaron ryżowy(nie gotowany
          wcześniej), jajko jak do mielonych. Mieszam to wszystko razem. Zamiast soli
          zaprawiam sosem sojowym. Dodaje pieprz i najważniejsza jest przyprawa 5 smaków.
          Dzieki niej sajgonki będą miały śliczny orientalny smak.
          Aha, grzyby mun trzeba przygotowac jak na opakowaniu.
          Ni co. Potem zawijam te sajgonmki w papier ryżowy. Biorę taki płat, mażę
          pędzelkiem namoczonym wodą z jednej i z drugiej strony żeby papier namiękł.
          Nakładam łyżeczko farszyk i zawijam tak jak gołabki. Jest to troche mozolna
          praca ale jaka potem radość jedzenia...
          Na początku piekłam je we frytkownicy ale taki olej po smażeniu sajgonek to już
          tylko do wylania się nadaje. Więc teraz piekę na patelni ale też tyle olkeju,
          żeby sajgonki pływały.
          Ja podaję sajgonki na gorąco z sosem słodko - kwaśnym. Robi sie go tak:

1. 2 łyzki octu, 2 łyżki cukru, 1 łyżka keczupu, 2 łyżecki sosu sojowego, 100ml
          wody.

2. 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki bardzo drobno posiekanego czosnku, i łyżeczka
          imbiru, 1 łużeczka mąki ziemniaczanej rozmieszanej z 1 łyżką wody.

składniki z pktu 1 połaczyc i mieszac az rozpusci sie cukier. na oleju podpiec
          imbir i czosnek tak aby sie nie przypalił. do tego dodac składnki z pktu 2,
          wymieszać. Zagotować sos. Zdjąć z ognia i dodać mąką rozmieszaną w wodzie.
          Mieszać az zgęstnieje. Sos podawać na ciepło.

Ot i cała tajemnica sajgonek.
          Smacznego, Małgosia
          • Gość: Senin Re: Papier ryżowy IP: *.prem.tmns.net.au 18.01.03, 14:55
            Gość portalu: Gonia napisał(a):

>> kto woli. Mielę to mięso jak na mielone. Następnie dodaję: kapustę pekińską
            > cieniuteńko pokrojoną, cebulkę, grzyby mun, makaron ryżowy(nie gotowany
            > wcześniej),

To znaczy, suchy, taki prosto z paczki??? Zwatpilam teraz
            • Gość: Gonia Re: Papier ryżowy IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 18.01.03, 19:42
              Ta, dodaję suchy makaron ryżowy. Z paczki. Trzeba go tylko wczesniej trochę
              pokruszyć. Jak sie wymiesza z tym mięsem, to on wtedy rozmięknie.
              Pozdrawiam, małgosia
    • Gość: Asia Re: Papier ryżowy IP: 3.5.* / *.upc-c.chello.nl 20.01.03, 20:47
      Ja mam rowniez przepis na sajgonki, moze nie smakuja bardzo orientalnie, ale sa
      pycha.
      Gotuje piersi z kurczaka i makaron ryzowy
      Nastepnie podsmazam drobniutko pokrojona cebulke, pieczarki i drobno pokrojone
      pierski z kurczaka. Przyprawiam roznymi przyprawami, bazylia, ziola
      prowansalskie, pieprz, sol, sos sojowy. Na koncu dodaje pokrojony makaron
      ryzowy a juz po wylaczeniu gazu, drobno posiekany koperek. Duzo tego koperku,
      daje smak i aromat.
      Pozniej farsz nakladam na papier, zwijam w rulony i smaze na dosc duzej ilosci
      oleju na patelni.
      Papier ryzowy przygotowuje tak: biore dwie scierki do naczyn, mocze je dosc
      mocno w wodzie. Jedna rozkladam na stole, rozkladam na niej platki papieru
      ryzowego i przykrywam je druga scierka.
      Trzeba tylko uwazac jak sie przykrywa, bo platki jak poczuja wilgoc to sie
      zwijaja.

Zycze smacznego i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka