elaik 15.05.06, 22:55 W sobotę będzie u nas szef męża na kolacji. Co podać na taką oficjalną kolację, podzielcie się swoimi pomysłami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bagatella tak skromnie moze, bez rozpusty 15.05.06, 23:14 Dom Perrignon na aperitif, nic innego nie wypada, na przystawke: Ostrygi po czym Foie Gras z truflami, jako danie glowne: Tournedos Rossigni, polmisek serow, na deser: plonacy Omlet Norweski kawa i po koniaczku, i voila po kolacji. a na popitke Chablis lub Loupiac oraz Chateau Haut Brion. skromnie i bez zadnego zadecia, takie domowe jedzenie Odpowiedz Link Zgłoś
bazylia7 Re: tak skromnie moze, bez rozpusty 16.05.06, 07:08 no a co z tym chablis .. po deserze??? i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
leda10 najprościej: weźcie go do knajpy, 16.05.06, 10:16 a on niech weźmie fakturę na firmę:) Odpowiedz Link Zgłoś
anna.belle Re: kolacja dla szefa 16.05.06, 10:34 a ja spróbuję odpowiedzieć na poważnie :) polecam galerię potraw forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=777 dużo fajnych pomysłów i od razu ze zdjęciem ilustrującym cel :) najlepiej, żeby nie było to coś bardzo kłopotliwego - ryba z duża ilością ości, długi makaron, którym można się zachlapać, choć nie wiem jakie macie plany wobec szefa ;) może jakieś pieczone mięso z warzywami na parze i do tego jakiś delikatny sos? Odpowiedz Link Zgłoś
anna.belle Re: kolacja dla szefa 16.05.06, 10:36 albo tarta z serem (pleśniowy, feta, ...) i do tego sałatka, grilowany kurczak/indyk w kawałkach. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: kolacja dla szefa 16.05.06, 10:41 no wiesz,tak to on sobie moze zjesc na stolowce lub u siebie w domu. to ma byc Przyjecie dla Szefa a nie skladkowe w akademiku czyli ma byc Elegancko Odpowiedz Link Zgłoś
anna.belle Re: kolacja dla szefa 16.05.06, 10:52 hmm, a do tej pory wydawało mi się, że każdą rzecz można podać Elegancko. koniecznie muszę zrewidować poglądy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: kolacja dla szefa 16.05.06, 10:58 no pewnie, nawet parowki mozna podac elegancko, ale czy to bedzie odpowiednie na przyjecie dla Szefa? no chyba, ze szef to taki swojski chlop, ktory i tak nie odrozni szprotki od sardynki, a kurczaka przyjmie jako pularde Odpowiedz Link Zgłoś
anna.belle Re: kolacja dla szefa 16.05.06, 11:49 parówek nie proponowałam, nie wiem jaki szef, bo elaik się nie odzywa, a domowe "zwykłe" potrawy mogą przy odrobinie starań zrobić wrażenie lepsze niż niejedna "ąę" potrawa ;) grunt to pomysł i chęci na realizację. mam nadzieję, że autorzy nie obrażą się za przytoczenie tu ich przepisów i zdjęć forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=40714004 "zwykła" szarlotka "zwykłe" oliwki forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=40705274 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30829135 to jest "zwykła" zupa ziemniaczana "zwykły" kawałek mięsa forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=38699602 itd :) polecam elaik, większość wypróbowałam i było naprawdę smaczne! Odpowiedz Link Zgłoś
elaik Re: kolacja dla szefa 16.05.06, 19:06 Bardzo dziękuję anna.belle za propozycje, na pewno skorzystam. Kolacja powinna być elegancka z dużą ilością dobrego jedzenia lubi dobrze i dużo zjeść, lubi też warzywa, więc może jakieś sałatki. Myślałam o tarcie, ale nie wiem czy pasuje, może jako przystawka? Odpowiedz Link Zgłoś
anna.belle elaik 17.05.06, 09:39 a może tak: - przystawkę >plasterki łososia wędzonego faszerowane serkiem z koperkiem (zawinięte w rulonik i spięte wykałaczką) oraz oliwki, które proponowałam wyżej. - zupa >> najlepiej jakiś krem np. ta ziemniaczana z linku, który wpisałam wyżej (tylko, żeby nie powtarzać, kawałki boczku smażonego zamiast łososia). - danie główne >> kurczak lub indyk w cieście francuskim forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23138222&v=2&s=0, do tego sałata lub młode warzywa (szparagi, fasolka, groszek strąkowy, marchewka) na parze z sosem balsamico. - deser >> jakieś Twoje popisowe ciasto :) nie wiem jakim dysponujesz budżetem, ile będziesz miała czasu na przygotowanie, mam nadzieję, że pomogłam. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
elaik Re: elaik 17.05.06, 18:34 Bardzo dziękuję za podpowiedź. Myślałam o czymś niebanalnym, a efektownym. Czasu będę miała sporo do przygotowania, bo impreza w sobotę. Myślę,że z zupy chyba zrezygnuję. Chciałabym zamiast tego zrobić jakąś sałatkę, ponoć szef lubi. Masz może anna.belle jakieś fajne przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś
anna.belle sałatki 18.05.06, 11:27 napiszę Ci jakimi ja ostatnio częstuję znajomych: 1) plastry cukini przesmażone krótko na ostrym ogniu, pomidorki koktajlowe (przekrojone na pół), ser feta w kostkę, czosnek, ocet winny i oliwa z oliwek, sól, pieprz. 2) sałata lodowa (porwana), gruszka (w cienkie plastry), ser kozi (w kostkę/plastry, zależy jaką ma formę), pomidory suszone (z oliwy), do tego odrobina oliwy i octu. 3) szynka konserwowa lub kurczak wędzony (w kostkę), seler w paski (z zalewy), kukurydza, ananas w kostkę (świeży lub z puszki), do tego sos - smietana, odrobina majonezu, czosnek, sól, cukier, biały pieprz. 4) marchewka pokrojona w cienki plastry (ja kroję wzdłuż obierakiem do warzyw :)), jabłka w cienkie plastry, pomarańcza (cząstki na pół), migdały (uprażone na gorącej patelni bez tłuszczu), kiełki słonecznika, skropione sokiem z cytryny. w razie pytań, pisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
elaik Re: sałatki 18.05.06, 19:30 Dzięki za przepisy na sałatki, coś na pewno wybiorę. W tej ostatniej sałatce marchewka jest surowa, czy gotowana? Odpowiedz Link Zgłoś
anna.belle Re: sałatki 19.05.06, 08:11 surowa, najlepiej młoda, bo będzie bardziej soczysta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosposia Re: kolacja dla szefa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 11:25 Na wejście w fotelach aperitif, żarciki, ble ble, pięknie nakryty stół czeka.Gospodyni prosi do stołu, pytanie co kto pije? Do wyboru wódeczka, piwo, wino, whisky?Menu: przystawki - mozarella z pomidorami i bazylią,salami, szynka,łosoś wędzony, jakieś sałatki.Główne danie -ryż na sypko, pierś indycza pieczona z rodzynkami,sałata z koperkiem i vinegretem.Na koniec jakieś drobne ciasteczka, czekoladki, kawa, herbata i deska serów z winogronami plus jakieś jeszcze owoce.Po tym płaszcz i do widzenia.Można zrobić kolację bardziej po polsku np. smalec ze skwarkami, flaczki na rosole, kurczak pieczony z mizerią itp.Gdy szef jest światowcem nazajutrz dzwoni jeszcze raz dziękując gospodarzom za miłe przyjęcie.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosposia Re: kolacja dla szefa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 11:40 Jeszcze zapomniałam dodać,że gospodyni częstuje gości podając półmiski lub nakładając im sama. Odpowiedz Link Zgłoś
elaik Re: kolacja dla szefa 16.05.06, 19:11 Dziękuję za propozycje. Czy macie jakieś pomysły na wykorzystanie pierwszych młodych warzyw: szpinak, szparagi na takiej kolacji? Ile powinno być dań? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Re: kolacja dla szefa IP: *.kolonianet.pl 16.05.06, 20:27 Po pierwsze podpowiadam tu komuś,że szef prawdopodobnie jednak je w stołówce, a nie włazi na nią, żeby zjeśc na stołówce.Kolację też prawdopodobnie będzie jeść w jadalni, a nie na niej. Po drugie, na taką kolację podaje się potrawy sprawdzone, takie, które gospodyni wychodzą bez pudła. Jadałam już rzeczy, którymi pani domu chciała zabłysnąć, wzięła książkę kucharską, wyszukała... i kurka wodna, nie wyszło.Jeśli główne danie ma być nowością warto je wcześniej przećwiczyć. A z sezonowych oczywiście szparagi, rabarbar, np. tarta z rab.młoda kapusta, ja bym zrobiła na przystawkę gołąbki z takiej młodej kapusty z hecnym nadzieniem, a na główne zrazy zawijane.Obie rzeczy można odgrzać, więc się palców nie gryzie z nerwów, że się w godzinę nie trafi.A jeśli jednak pieczyste, to gicz cielęcą, wątpię, żeby pierś z indyka zwaliła z nóg szefa obżartuszka.A na deser ciasto domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
elaik Re: kolacja dla szefa 17.05.06, 18:39 Giczy cielęcej nigdy nie robiłam, nie będę więc próbować. Chyba że masz jakiś sprawdzony przepis? Gołąbki z młodej kapusty, to bardzo fajny pomysł. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Re: kolacja dla szefa IP: *.kolonianet.pl 19.05.06, 19:26 teraz już nie zdążysz, ale warto na przyszłość wiedzieć. Po pierwsze trzeba ją kupić, co nie jest łatwe, bo gicz jest dośc tania i szybko znika. Trzeba znależć sklep, który sprzedaje cielęcinę i zamówić. Giczkę na troszkę zamarynować, bez przesady, bo to delikatne mięso,i najzwyczajniej upiec w piekarniku, jak każde mięso. Piecze się szybko, u mnie był rekord, to 35 min. co mi cały proszony obiad rozwaliło, bo lekko gości poganiałam.Ale zwykle ok. godzinki.Wrzuć razem małe ziemniaczki. Każdemu półmisek, gicz obłożona ziemniakami,zielonym, ew. szparagami. Danie na konkurs.Szkoda, że nie mam technicznych możliwości, żeby zdjęcie wrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
elaik Re: kolacja dla szefa 19.05.06, 16:49 Może też zaprosisz swojego szefa? Niestety ten o którym piszę sam się zaprosił. Odpowiedz Link Zgłoś
hyacinth.bucket Re: kolacja dla szefa 19.05.06, 20:17 elaik napisała: > Może też zaprosisz swojego szefa? Niestety ten o którym piszę sam się zaprosił. No jak sie sam zaprosil to klopot z glowy , wystarczy ladnie sie ubrac i byc gotowa do wyjscia na ... kolacje do restauracji . On wchodzi a ty sie pytasz gdzie sie wybierzecie i czy nie bylo klopotow z rezerwacja miejsc . To normalne , ze szef stawia bo oni maja na to specjalne pieniadze i taki obiad odlicza sie od podatku , niektorzy zbieraja nalogowo lewe rachunki wiec nie ma co sie litowac i przyjmowac w domu kogos kto sie wprasza . Odpowiedz Link Zgłoś
elaik Re: kolacja dla szefa 20.05.06, 14:08 Niestety ten szef zaprosił się do domu, żadna knajpa nie wchodziła w grę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LukE Re: kolacja dla szefa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 14:38 Dziwny szef skoro sam się zaprasza...jakiś nie wychowany. Mogłaś mu dać chleba ze smalcem(dobrze przyprawionym) i ogórkami kwaszonymi jako przystawkę+obowiązkowo 50ml vódki czystej. Jako główne danie flaki i pierogi z grzybami i mięsem. Na deser może być szarlotka z kompocikiem z owoców. Pewnie szef rzadko jada takie dania...ostatnio utarła się dziwna moda na kuchnię francuską i włoską. Ciekawe jaka byłaby jego reakcja jakby jako przystawkę dostał smalec i kromke chleba wiejskiego;) Odpowiedz Link Zgłoś
jo_lasi Re: kolacja dla szefa 21.05.06, 09:45 Śledzę wątek. No i jak wypadła kolacja dla szefa i co podałaś? Odpowiedz Link Zgłoś