joannar7 19.05.06, 10:07 no właśnie. Zamówiłam zmywarkę i nie bardzo wiem co można a co nie. Podpowiedzcie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yavorius Re: czego nie myć w zmtywarce? 19.05.06, 10:08 Pewnie napiszą w instrukcji obsługi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: czego nie myć w zmywarce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 10:16 Nie można myć drewnianych przedmiotów (deski do krojenia, łyżki, itp). Producenci zmywarek ostrzegają również przed myciem porcelany ze złoceniami. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: czego nie myć w zmywarce? 19.05.06, 11:20 > Producenci zmywarek ostrzegają również przed myciem porcelany ze złoceniami. fakt, złocenia 'bardzo ładnie' schodzą. drewniane łyżki i łopatki myję w zmywarce regularnie - nic się im nie dzieje. Desek drewnianych nie mam więc nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: czego nie myć w zmtywarce? 19.05.06, 10:11 porcelany, srebrnych czy platerowych sztuccow, drewnianych pomocnikow kuchennych. ja osobiscie to nawet krysztalowych kielichow nie wkladam do zmywarki, wole recznie. wszystkiego na czym ci szczegolnie zalezy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: czego nie myć w zmtywarce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 10:17 Przedmiotów z aluminium, co prawda to już rzadkośc w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Re: czego nie myć w zmywarce? 19.05.06, 10:43 Kubków z "naklejonymi nadrukami". Złażą a co gorsza potrafią się przylepić na coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: czego nie myć w zmtywarce? 19.05.06, 11:23 Dobrych ostrych nozy-tepia sie.Jesli o plastiki chodzi to zawsze na opakowaniu jest napisane czy mozna czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
natka404 Re: Na pewno nie można 19.05.06, 12:22 To co wolno? Ja mam tylko ladna porcelane, bo lubie, kieliszki krysztalowe, srebrne sztucce, bardzo ladne odziedziczone po rodzicach, garnki z Ikei (wiec, chyba aluminiowe), patelnie teflonowe, deski drewniane, lyzki do garnkow tez drewniane. Myslalam kupic zmywarke, ale kiedy mam gosci, czyli najwiecej zmywania, wystawiam ladna porcelane i wszystko co nie nadaje sie do zmywarki. Na codzien mam tylko kilka talezykow do zmycia i robie to recznie. Gosci mam czesto, bo lubie, ale...i tak bede musiala zmywac recznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: Na pewno nie można 19.05.06, 12:31 no widzisz, taka to juz uroda zmywarki, a moze inaczej mowiac srodkow, ktorych sie uzywa. coca cola i pastylki do zmywarki maja sie do siebie jak blizniaki, czyli zzerakozerne wszystko co w ich dostepie. zmywarke mam i zadko uzywam, kiedy gosci duzo. 'klejnotow' moich nigdy nie wsadzam do zmywarki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glebogryzarka Re: Na pewno nie można IP: *.chello.pl 19.05.06, 12:38 to po cholere kupowac te cenne skorupy jesli potem nie mozna ich wrzucic do zmywarki? Pragmatyzm ueber alles, a zastawa stolowa z ikei i nic nie jest za dobre dla zmywarki:) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne można 19.05.06, 15:29 garnki z Ikei sa stalowe :) myja sie w zmywarce doskonale dobra zmywarka ma specjalny program do mycia porcelany o sztuscach pisalam nizej do krysztalow musisz kupic odpowiedni srodek nablyszczajacy , tu sie nazywa jet, albo jet blue, czsami jest dodawany do pastylek do zmywarki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Na pewno nie można IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 12:48 A po co te kilka sztuk myć ręcznie?? Jak postoją dwa dni nic im nie będzie. Ja ręcznie nic nie zmywam, chyba, że duże rzeczy, które się nie mieszczą, lub kryształowe kieliszki, bo mi żal, że się porysują. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: czego nie myć w zmtywarce? 19.05.06, 15:24 naczyn ze zloceniami nie mieszac sztuccow zwyklych z posrebrzanymi - musza byc w osobnych koszyczkach plastiki musza byc oznakowane, ze sie nadaja do zmywarki - nie wszystkie wytrzymuja wysoka temp. wody, zawsze na gornej polce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polina Re: czego nie myć w zmtywarce? IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.06, 18:47 No ja wytluklam sobie w zmywarce cale szklo, czyli lampki, i "zmylam" zlote dekoracje z porcelany. No ale za to moge ja teraz wkladac do mikrofalowki:)) Jak jest sie rozwaznym mozna tego uniknac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzenka Re: czego nie myć w zmtywarce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 18:57 Nigdy nic mi się nie stłukło w zmywarce. Mój mąż zniszczył 3 nowe drewniane deski(rozpadły się), stare wytrzymują, łyżki drewniane też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bietka Re: czego nie myć w zmtywarce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 09:00 Nie myj w zmywarce szkła i porcelany ręcznie malowanych. Zostaną ładnie zeszlifowane po kilku myciach. Co proszków lub tabletek stosowanych w zmywarce to odpuść sobie wszelkie drogie markowe towary - no chyba, że zmywasz coś super i zależy ci na extra jakości i błysku. Ja do codziennego zmywania stosuję sprzedawane pod nazwą włąsną Carrefura tabletki( wychodzi o połowę taniej niż np. Robot lub Somat), a efekty mycia są b.dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
queenbee Re: czego nie myć w zmtywarce? 21.05.06, 22:38 Drewniane łyżki myję w zmywarce. Nie powinno się, ale zanim się taka przez to mycie zniszczy, zdążę zarobić na nową:) Nacięłam sie na myciu platikowych pojemników (część 'główna' myje się świetnie, ale wieczka mi się skurczyły i do niczego już się nie nadają) oraz kieliszków do wina (z cienkiego szkła - po prostu się tłuką), chociaż z kielonkami do czystej nigdy nie było probelmu. Sztućce ogólnie niezbyt dobrze się myją - zostają brązowe ślady. Poza tym - zmywarka do naczyń to super wynalazek, mimo wszystko. Jak sobie pomyślę o zmywaniu tych ton talerzy i szklanek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katja Re: czego nie myć w zmtywarce? IP: 83.238.174.* 22.05.06, 14:54 Tłuczka do mięsa prod.Ikea.Cżęść "tłukąca" po jednokrotnym umyciu w zmywarce zszarzała i zmatowiała, jakby pokryta brudnym nalotem (coś podobnego zdarzyło mi się kiedyś z jakimś kawałkiem aluminium).W zasadzie powinnam reklamowac, ale nistety nie zachowalam paragonu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: czego nie myć w zmtywarce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 12:51 Na pewno było na tłuczku ostrzeżenie, że nie można myć w zmywarce - ja kiedyś tak załatwiłam wyciskarkę do czosnku (ale nie tę z Ikei). Po fakcie zobaczyłam, że nie można było wkładać jej do zmywarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katja Re: czego nie myć w zmtywarce? IP: 83.238.174.* 25.05.06, 14:04 Nie,nie było ostrzeżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota metale wyłącznie nierdzewne , brązowe plamy na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 13:51 sztućcach to właśnie rdza, nie wkładaj blach do pieczenia i tarek metalowych bo suszone rdzewieją. Odpowiedz Link Zgłoś