Dodaj do ulubionych

czego nie myć w zmtywarce?

19.05.06, 10:07
no właśnie. Zamówiłam zmywarkę i nie bardzo wiem co można a co nie.
Podpowiedzcie proszę.
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: czego nie myć w zmtywarce? 19.05.06, 10:08
      Pewnie napiszą w instrukcji obsługi...
      • Gość: anka Re: czego nie myć w zmywarce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 10:16
        Nie można myć drewnianych przedmiotów (deski do krojenia, łyżki, itp).
        Producenci zmywarek ostrzegają również przed myciem porcelany ze złoceniami.
        • amused.to.death Re: czego nie myć w zmywarce? 19.05.06, 11:20
          > Producenci zmywarek ostrzegają również przed myciem porcelany ze złoceniami.

fakt, złocenia 'bardzo ładnie' schodzą.

drewniane łyżki i łopatki myję w zmywarce regularnie - nic się im nie dzieje.
          Desek drewnianych nie mam więc nie wiem.
    • bagatella Re: czego nie myć w zmtywarce? 19.05.06, 10:11
      porcelany, srebrnych czy platerowych sztuccow, drewnianych pomocnikow
      kuchennych. ja osobiscie to nawet krysztalowych kielichow nie wkladam do
      zmywarki, wole recznie. wszystkiego na czym ci szczegolnie zalezy
    • Gość: g Re: czego nie myć w zmtywarce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 10:17
      Przedmiotów z aluminium, co prawda to już rzadkośc w kuchni.
    • nisar Re: czego nie myć w zmywarce? 19.05.06, 10:43
      Kubków z "naklejonymi nadrukami". Złażą a co gorsza potrafią się przylepić na
      coś innego.
    • fettinia Re: czego nie myć w zmtywarce? 19.05.06, 11:23
      Dobrych ostrych nozy-tepia sie.Jesli o plastiki chodzi to zawsze na opakowaniu
      jest napisane czy mozna czy nie.
    • natka404 Re: Na pewno nie można 19.05.06, 12:22
      To co wolno?
      Ja mam tylko ladna porcelane, bo lubie, kieliszki krysztalowe, srebrne sztucce,
      bardzo ladne odziedziczone po rodzicach, garnki z Ikei (wiec, chyba
      aluminiowe), patelnie teflonowe, deski drewniane, lyzki do garnkow tez
      drewniane. Myslalam kupic zmywarke, ale kiedy mam gosci, czyli najwiecej
      zmywania, wystawiam ladna porcelane i wszystko co nie nadaje sie do zmywarki.
      Na codzien mam tylko kilka talezykow do zmycia i robie to recznie. Gosci mam
      czesto, bo lubie, ale...i tak bede musiala zmywac recznie.
      • bagatella Re: Na pewno nie można 19.05.06, 12:31
        no widzisz, taka to juz uroda zmywarki, a moze inaczej mowiac srodkow, ktorych
        sie uzywa. coca cola i pastylki do zmywarki maja sie do siebie jak blizniaki,
        czyli zzerakozerne wszystko co w ich dostepie. zmywarke mam i zadko uzywam,
        kiedy gosci duzo. 'klejnotow' moich nigdy nie wsadzam do zmywarki
        • Gość: glebogryzarka Re: Na pewno nie można IP: *.chello.pl 19.05.06, 12:38
          to po cholere kupowac te cenne skorupy jesli potem nie mozna ich wrzucic do
          zmywarki? Pragmatyzm ueber alles, a zastawa stolowa z ikei i nic nie jest za
          dobre dla zmywarki:)
      • roseanne można 19.05.06, 15:29
        garnki z Ikei sa stalowe :) myja sie w zmywarce doskonale
        dobra zmywarka ma specjalny program do mycia porcelany
        o sztuscach pisalam nizej

do krysztalow musisz kupic odpowiedni srodek nablyszczajacy , tu sie nazywa jet,
        albo jet blue, czsami jest dodawany do pastylek do zmywarki
      • Gość: ania Re: Na pewno nie można IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 12:48
        A po co te kilka sztuk myć ręcznie?? Jak postoją dwa dni nic im nie będzie. Ja
        ręcznie nic nie zmywam, chyba, że duże rzeczy, które się nie mieszczą, lub
        kryształowe kieliszki, bo mi żal, że się porysują.
    • roseanne Re: czego nie myć w zmtywarce? 19.05.06, 15:24
      naczyn ze zloceniami
      nie mieszac sztuccow zwyklych z posrebrzanymi - musza byc w osobnych koszyczkach

plastiki musza byc oznakowane, ze sie nadaja do zmywarki - nie wszystkie
      wytrzymuja wysoka temp. wody, zawsze na gornej polce
    • Gość: Polina Re: czego nie myć w zmtywarce? IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.06, 18:47
      No ja wytluklam sobie w zmywarce cale szklo, czyli lampki, i "zmylam" zlote
      dekoracje z porcelany. No ale za to moge ja teraz wkladac do mikrofalowki:))
      Jak jest sie rozwaznym mozna tego uniknac.
      • Gość: marzenka Re: czego nie myć w zmtywarce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 18:57
        Nigdy nic mi się nie stłukło w zmywarce. Mój mąż zniszczył 3 nowe drewniane
        deski(rozpadły się), stare wytrzymują, łyżki drewniane też.
    • Gość: bietka Re: czego nie myć w zmtywarce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 09:00
      Nie myj w zmywarce szkła i porcelany ręcznie malowanych. Zostaną ładnie
      zeszlifowane po kilku myciach.
      Co proszków lub tabletek stosowanych w zmywarce to odpuść sobie wszelkie drogie
      markowe towary - no chyba, że zmywasz coś super i zależy ci na extra jakości i
      błysku. Ja do codziennego zmywania stosuję sprzedawane pod nazwą włąsną
      Carrefura tabletki( wychodzi o połowę taniej niż np. Robot lub Somat), a efekty
      mycia są b.dobre.
    • queenbee Re: czego nie myć w zmtywarce? 21.05.06, 22:38
      Drewniane łyżki myję w zmywarce. Nie powinno się, ale zanim się taka przez to
      mycie zniszczy, zdążę zarobić na nową:)
      Nacięłam sie na myciu platikowych pojemników (część 'główna' myje się świetnie,
      ale wieczka mi się skurczyły i do niczego już się nie nadają) oraz kieliszków
      do wina (z cienkiego szkła - po prostu się tłuką), chociaż z kielonkami do
      czystej nigdy nie było probelmu.
      Sztućce ogólnie niezbyt dobrze się myją - zostają brązowe ślady.
      Poza tym - zmywarka do naczyń to super wynalazek, mimo wszystko. Jak sobie
      pomyślę o zmywaniu tych ton talerzy i szklanek...
    • Gość: katja Re: czego nie myć w zmtywarce? IP: 83.238.174.* 22.05.06, 14:54
      Tłuczka do mięsa prod.Ikea.Cżęść "tłukąca" po jednokrotnym umyciu w zmywarce
      zszarzała i zmatowiała, jakby pokryta brudnym nalotem (coś podobnego zdarzyło
      mi się kiedyś z jakimś kawałkiem aluminium).W zasadzie powinnam reklamowac, ale
      nistety nie zachowalam paragonu...
      • Gość: ania Re: czego nie myć w zmtywarce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 12:51
        Na pewno było na tłuczku ostrzeżenie, że nie można myć w zmywarce - ja kiedyś
        tak załatwiłam wyciskarkę do czosnku (ale nie tę z Ikei). Po fakcie zobaczyłam,
        że nie można było wkładać jej do zmywarki.
        • Gość: katja Re: czego nie myć w zmtywarce? IP: 83.238.174.* 25.05.06, 14:04
          Nie,nie było ostrzeżenia.
    • Gość: dorota metale wyłącznie nierdzewne , brązowe plamy na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 13:51
      sztućcach to właśnie rdza, nie wkładaj blach do pieczenia i tarek metalowych
      bo suszone rdzewieją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka