Dodaj do ulubionych

Ryz brazowy

10.01.03, 01:56
Czy mozna w Polsce kupic brazowy ryz??? i gdzie?
Chodzi mi o BROWN RICE, a nie RYZ NATURALNY....
Obserwuj wątek
    • Gość: ma Re: Ryz brazowy IP: *.artnet.com.pl 10.01.03, 10:01
      jeśli chodzi Ci o ryż dziki (jest ciemnobrązowy), to w większości hipermarketów
      i większych supersamów, ew. zobacz w sklepach ze zdrową żywnością. Ja ostatnio
      zdaje się kupowałam w carrefourze.
      • mufka Re: Dzieki za odpowiedz:) 11.01.03, 04:11
        Nie.
        Ryz dziki (ang. wild rice -to nawet nie jest ryz, choc sie potocznie tak mowi)
        jest czarny, dlugi i gotuje sie duzo dluzej niz zwykly ryz.
        Mnie chodzi o ryz brazowy -brown rice, ktory rozni sie tylko i wylacznie
        kolorem od popularnego bialego ( jest bezowo- kawowy), no i oczywiscie smakiem;)
        Moze ktos sie jeszcze odezwie:)
        • Gość: Maria Re: Dzieki za odpowiedz:) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.01.03, 15:15
          Ryż brązowy - naturalny jest zwykłym ryżem, tyle że nie obrobionym. Gotuje się
          go w dużej wodzie conajmniej 30 min. Jego właściwościa jest to, ze jest
          lekko twardy. Z tego powodu, że nie jest wysoko przetworzony jest dużo
          zdrowszy.
          Pozdrawiam - Maria
          • mufka Ryz brazowy 12.01.03, 03:07

Mario, ryz brazowy o ktory mi chodzi rozni sie od od naturalnego.
            Naturalny jest nieluskany, chropowaty i koloru bezowego ("z" z kropka:)- tak
            jak piszesz, natomiast ryz brazowy BROWN RICE jest luskany, gladki (tak jak
            bialy z wygladu) rozni sie TYLKO kolorem od bialego, rowniez gotuje sie szybko
            jak bialy.
            Chyba jednak nie ma w Polsce tego ryzu, o ktory pytam.....
            Pozdrawiam,M.
            • Gość: Maria Re: Ryz brazowy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 11:56
              Mam przed sobą torebkę ryżu brązowego, dystrybutorem tego ryżu jest firma
              PROVITA. Półkilogramowa torebka tego ryżu kosztuje 3,90. Importowany jest z
              Pakistanu i Chin.
              Kupiłam go w prywatnym sklepie.
              Pozdr. - Maria
              • Gość: Maria Re: Ryz brazowy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 12:15
                Jeszcze raz w sprawie ryżu. Znalazłam jeszcze jedną torebkę ryżu brązowego
                naturalnego sprowadzanego do Polski z USA, do kupienia w każdym dużym sklepie.
                Cena ok. 3 zł za 1/2 kg.
                Naturalny jest dlatego, ze nie jest poddawany obróbce t.zw. "glazurowania" .
                Nie jest produktem wysoko przetworzonym i w związku z tym jest zdrowszym.
                Z pozdr. - Maria
                • Gość: Mk Re: Ryz brazowy IP: 195.205.30.* 12.01.03, 12:47
                  A mnie zastanawia, dlaczego taki ryż jest 3 x droższy niż zwykły biały.
                  Przecież jak nie trzeba go obrabiać w procesie technologicznym to teoretycznie
                  powinnien być tańszy. Dziwne.
                  PS Dziś też jem ryż brązowy:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka