mufka 10.01.03, 01:56 Czy mozna w Polsce kupic brazowy ryz??? i gdzie? Chodzi mi o BROWN RICE, a nie RYZ NATURALNY.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ma Re: Ryz brazowy IP: *.artnet.com.pl 10.01.03, 10:01 jeśli chodzi Ci o ryż dziki (jest ciemnobrązowy), to w większości hipermarketów i większych supersamów, ew. zobacz w sklepach ze zdrową żywnością. Ja ostatnio zdaje się kupowałam w carrefourze. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: Dzieki za odpowiedz:) 11.01.03, 04:11 Nie. Ryz dziki (ang. wild rice -to nawet nie jest ryz, choc sie potocznie tak mowi) jest czarny, dlugi i gotuje sie duzo dluzej niz zwykly ryz. Mnie chodzi o ryz brazowy -brown rice, ktory rozni sie tylko i wylacznie kolorem od popularnego bialego ( jest bezowo- kawowy), no i oczywiscie smakiem;) Moze ktos sie jeszcze odezwie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Dzieki za odpowiedz:) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.01.03, 15:15 Ryż brązowy - naturalny jest zwykłym ryżem, tyle że nie obrobionym. Gotuje się go w dużej wodzie conajmniej 30 min. Jego właściwościa jest to, ze jest lekko twardy. Z tego powodu, że nie jest wysoko przetworzony jest dużo zdrowszy. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Ryz brazowy 12.01.03, 03:07 Mario, ryz brazowy o ktory mi chodzi rozni sie od od naturalnego. Naturalny jest nieluskany, chropowaty i koloru bezowego ("z" z kropka:)- tak jak piszesz, natomiast ryz brazowy BROWN RICE jest luskany, gladki (tak jak bialy z wygladu) rozni sie TYLKO kolorem od bialego, rowniez gotuje sie szybko jak bialy. Chyba jednak nie ma w Polsce tego ryzu, o ktory pytam..... Pozdrawiam,M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Ryz brazowy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 11:56 Mam przed sobą torebkę ryżu brązowego, dystrybutorem tego ryżu jest firma PROVITA. Półkilogramowa torebka tego ryżu kosztuje 3,90. Importowany jest z Pakistanu i Chin. Kupiłam go w prywatnym sklepie. Pozdr. - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Ryz brazowy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 12:15 Jeszcze raz w sprawie ryżu. Znalazłam jeszcze jedną torebkę ryżu brązowego naturalnego sprowadzanego do Polski z USA, do kupienia w każdym dużym sklepie. Cena ok. 3 zł za 1/2 kg. Naturalny jest dlatego, ze nie jest poddawany obróbce t.zw. "glazurowania" . Nie jest produktem wysoko przetworzonym i w związku z tym jest zdrowszym. Z pozdr. - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mk Re: Ryz brazowy IP: 195.205.30.* 12.01.03, 12:47 A mnie zastanawia, dlaczego taki ryż jest 3 x droższy niż zwykły biały. Przecież jak nie trzeba go obrabiać w procesie technologicznym to teoretycznie powinnien być tańszy. Dziwne. PS Dziś też jem ryż brązowy:-) Odpowiedz Link Zgłoś