Gość: slonce3 IP: *.crowley.pl 24.05.06, 21:50 Czy macie swoje "popisowe" ciasta? Moi znajomi zawsze oczekują, że upiekę tort bezowy, albo biszkopt z masa z serkiem homogenizowanym i mlekiem w proszku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrufka_ Re: "popisowe" ciasta 27.05.06, 17:05 -------------------------------------------------------------------------------- Rabarbarowe. Jak ktos zna szybszy, latwiejszy przepis na co najmniej tak samo dobry paj (ang. pie) ( w PL chyba sie na to tarta mowi?) to niech sie odezwie...... - 4-5 grubych rabarbarow, obrac i pokroic w ukosne grubsze krazki, - wlozyc do formy, przysypac 1/2 szkl cukru i lyzka maki ziemniaczanej, piec 10min/ 225st Stopic 150g masla, wrzucic szkl maki, ok. 1,5 szk platkow owsianych i 1/4 szkl. cukru, wymieszac i rozlozyc na podpieczonym rabarbarze. I znow do pieca 20 min/ 225st Zawsze jak ktos je to po raz pierwszy to sie pyta co w tym ciescie jest. A to po prosu sprazone platki owsiane w sosie rabarbarowym- CUDO! Tego ciasta nie kroi sie, a naklada lopatka na talerz gorace a do tego kulka lodow waniliowych- drugie cudo! I jeszcze jedno: zeby ktos nie myslal, ze nie wyszlo - nie jest to ciasto do pokrojenia na kawalki i jedzenia rekoma, je sie raczej jak cieniutka szarlotke widelczykiem/ lyzeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiaa Re: "popisowe" ciasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 22:14 slonce3-wrzuc przepisy na Swoje ciasta-zgory Ci dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonce3 Re: "popisowe" ciasta IP: *.crowley.pl 29.05.06, 22:45 Tort bezowy 8 białek po 3 łyżki cukru na każde białko Białka ubijam z cukrem na sztywą pianę, na dwóch blachach (piekarnikowych) rozkładam papier do pieczenia i z piany formuję dwa blaty. Suszenie rozpoczynam od 150C (ok.40min), później temp. zmniejszam do 120C. Krem 2,5 szkl mleka 4 żółtka 2 jaja 200g cukru 80g mąki kawa rozpuszczalna masło roślinne w kostce Mleko gotuję i pod koniec gotowania dodaję kawę (ilość zależy od tego jak bardzo intensywny smak chcę osiągnąć). Żółtka i jajka ucieram z cukrem, pod koniec dodaję mąkę i połowę gorącego mleka. Masę wlewam do pozostałego mleka i gotuję budyń. Studzę i ucieram z masłem. Masą przekładam blaty bezowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anet Re: "popisowe" ciasta IP: *.pgr.clubnet.pl 29.05.06, 23:00 Ilekroć piekę bezy, zawsze mi wychodzą nie do końca dosuszone. Piszesz o 40 min pieczenia w temp. 150 stopni, a dalej w 120 stopniach jak długo suszysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonce3 Re: "popisowe" ciasta IP: *.crowley.pl 29.05.06, 23:03 To zależy od grubości blatów od godziny do dwóch. Jak bedą twarde "pod palcami" to na bank się dosuszyły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anet Re: "popisowe" ciasta IP: *.pgr.clubnet.pl 29.05.06, 23:07 Dzięki za szybką odpowiedź :) Wypróbuję Twój przepis! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonce3 Re: "popisowe" ciasta IP: *.crowley.pl 29.05.06, 23:09 polecam się... a ciasto wypróbuj, naprawdę warto. Ten tort nauczyła mnie robić mama mojego męża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiaa Re: "popisowe" ciasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 23:07 dzieki i prosze jeszcze o przepis na biszkopt z masa.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonce3 Re: "popisowe" ciasta IP: *.crowley.pl 30.05.06, 11:58 Biszkopt 6jaj 1,5 szkl cukru 1,5 szkl mąki 4 łyżki oliwy proszek do pieczenia Masa 4 żółtka 1 jajo 0,5 szkl cukru 1 masło roślinne w kostce 2 serki homogenizowane 1,5 szkl mleka w proszku Do wykończenia kawa z mlekiem - dużo, do nasaczenia biszkopta i biszkoptów słoik dżemu np. z czarnej porzeczki 2 paczki okrągłych biszkoptów polewa czekoladowa - najlepiej własnej roboty Biszkopt:jaja ubić z cukrem na puch, dodać mąkę z proszkiem i oliwę. Upiec. Przekroić na pół. Masa: żółtka i jajo ubić z cukrem, połączyć z "rozwierconym" masłem, mlekiem w proszku i serkami. Pierwszą połowę biszkopta nasączyć kawą, położyć masę, na to druga część biszkopta, nasączyć kawą. Wierzch posmarować dżemem. Okrągłe biszkopty maczać w kawie i układać na dżemie. Całość potraktować polewą czekoladową. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: "popisowe" ciasta 30.05.06, 12:03 Najwiecej popisowych ciast jest w Galerii potraw. Kazde wlasciwie jest popisowe. Odpowiedz Link Zgłoś