Dodaj do ulubionych

Przekrawanie biszkopta

25.05.06, 11:10
Hej. Planuję tort szwarcwaldzki (trzymajcie kciuki!) no i będzie trzeba
przekroić biszkopt na trzy części. Jak dotąd nigdy mi się to równo i ładnie
nie udało. Niestety. Czy macie jakieś tricki, sposobiki, pomyśliki na to,
żeby było popisowo?
Obserwuj wątek
    • bagatella Re: Przekrawanie biszkopta 25.05.06, 11:21
      sprobuj nitka, ja tak robie od kiedy podejrzalam pewnego cukiernika jak on
      sprawnie dzielil biszkopta, placki wychodza idealnie rowniotkie, powodzenia
    • magdalena2lbn Re: Przekrawanie biszkopta 25.05.06, 11:22
      Musisz upiec odpowiednio wysoki i kroic na drugi dzień.
      Ja robie nozem płytki rowek dookoła placka,wkładam w to mocną nitke i ściągając
      jej konce przecinam biszkopt.
      I tak samo drugi raz.
      • aiczka Re: Przekrawanie biszkopta 25.05.06, 16:55
        Jej, mnie to nigdy nie wyszło z biszkoptem. Może był za bardzo świeżoupieczony.
        Ale ja zawsze tort musiałam w ciągu jednego dnia robić.
    • nisar Re: Przekrawanie biszkopta 25.05.06, 11:26
      No to jeszcze jedno: zwykłą nitką, taką bawełnianą? Otoczyć i dydolić czy
      ścisnąć "na skos"?
      Matko, ten tort mnie wpędzi w depresję :D
      Tak bardzo mi zależy żeby się udał...
      • dorota_s1 ścisnąć ale lepiej na drugi dzień po może się 25.05.06, 12:08
        rozwalić. Odświeżysz go z łatwością przez nasączenie
        • illiterate Re: ścisnąć ale lepiej na drugi dzień po może się 25.05.06, 16:15
          Naciac leciutko brzegi i scisnac nitka po nacięciu. Bedzie i rowno (naciecia
          mozesz odmierzyc), i nic sie nie rozwali.
          • Gość: brynia2 Re: ścisnąć ale lepiej na drugi dzień po może się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 16:23
            Też tak robię, świetny sposób
      • Gość: magdalena2lbn Re: Przekrawanie biszkopta IP: *.n.net.pl 25.05.06, 21:17
        Ja robie to białym kordonkiem.Włożyc nitkę w srodek rowka,skrzyzowac konce i
        zaciskac biszkopt w tym rowku.Nie moze być kluch swiezo upieczony !
        NIE DYDOLIC TYLKO ŚCISKAC SKRZYZOWANA NITKE
    • nimeska Re: Przekrawanie biszkopta 25.05.06, 14:24
      albo upiec kazdy krazek osobno
      • Gość: a Re: Przekrawanie biszkopta IP: *.koba.pl / *.koba.pl 25.05.06, 16:13
        a czy to ma byc rowne-(co do mm)do patrzenia, czy do jedzenia??
        jak lekki skos ci wyjdzie, to tragedii chyba nie bedzie?
    • linn_linn Re: Przekrawanie biszkopta 25.05.06, 16:51
      Jesli nozem, to tak:
      www.nennaki.it/html/tagliare_un_pan_di_spagna_a_st.html
      Podobno pomaga trzymanie gotowego biszkopta w lodowce / przez jeden dzien /.
      • illiterate Re: Przekrawanie biszkopta 25.05.06, 21:41
        Pomaga pomaga - nawet pol dnia pomaga: taki biszkopt robi sie plastyczny
        (szczegolnie wazne w przypadku biszkopta na rolade), nie kruszy sie i nie lamie
        ani nic.
    • Gość: het Krawać?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 17:53
    • nisar Dziękuję wszystkim 25.05.06, 20:01
      trochę mnie ta nić dentystyczna zatkała, ale ufam Wam.
      Dzięki raz jeszcze i trzymajcie za mnie kciuki.
      • Gość: bagatella Re: Dziękuję wszystkim IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 25.05.06, 20:03
        a kto mowil o nici dentystycznej? zwykla jak najbardziej, uda ci sie na bank
    • Gość: lu Re: Przekrawanie biszkopta IP: *.acn.waw.pl 25.05.06, 21:00
      Specjalne druty do krojenia biszkoptow z regulowana wysokoscia sa w kazdym
      wiekszym supermarkecie (5 zl).
      • mondika Re: Przekrawanie biszkopta 26.05.06, 10:21
        Mam takowy, polecam
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka