wyrocznia 15.01.03, 21:58 Czy ktoś zna te potrawę? Podobno jest pyszna.... A może znajdzie sie znawca i poda mi przepis? Będę wdzięczna :))))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tita Re: bryndzowe haluszki IP: *.pl 16.01.03, 09:13 Cześć, dosyć niedawno jadłam bryndzowe haluszki na Słowacji. Dobre są, może nie aż pyszne, ale kto co lubi. Małe kluszeczki z bryndzą, są jeszcze w odmianie z twarogiem zwykłym oraz z kapustą. Prezpisu nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: bryndzowe haluszki IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 07.02.03, 14:14 jestem czestym gosciem na slowacji i jadlem je w roznych wydaniach- tak wiec smaki ich tez bywaja rozne- od pychotek po takie sobie. W kazdym razie - wg jednej wersji kluski moga byc zwykle - po naszemu tzw "lyzka kladzione" a wg innej wersji- ciasto na nie musi byc koniecznie z dodatkiem ugotowanych uprzednio ziemniakow. No i obie wersje maja byc okraszone swarkami z cebulka i posypane pokruszona brynda. ja je bardzo lubie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.L. Re: bryndzowe haluszki IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.03.03, 15:37 BRYNDZOWE HALUSZKI ==================== -50 dag ugotowanych ziemniaków zgniecionych przez praskę i ostudzonych -1-2 jajka -mąka pszenna -sól Wszystko wyrobić na bardzo gęste ciasto konsystencji klusek kładzionych lub gęstej masy na placki ziemniaczane.Ciasto w oryginale wylewa się na specjalne sito z okrągłymi otworkami i przeciera się je miękką łopatką.Przetarte ciato tworzy drobne kluseczki,które wpadają wprost do gotującej wody z odrobiną soli i oleju.Zawartość garnka trzeba stale mieszać,podczas wlewania klusek,żeby się nie sklejały.Potem wyławia się je za pomocą sporego sita,odcedza i od razu przekłada do głębokiej patelni ze stopionym masełkiem bądź smalcem ze skwarkami [i ew. zrumienioną cebulką].Miesza się je z tłuszczem i posypuje dużą ilością pokruszonej bryndzy.W niektórych przepisach zalewa się wszystko śmietaną i szybko miesza,po czym,już na talerzu posypuje kolejną sporą porcją bryndzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.L. Re: bryndzowe haluszki IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.03.03, 15:41 Zapomniałam dodać,że w Polsce raczej trudno kupić to specjalne sito do haluszków,ale ja często robię je w domu wzorując się na kluskach lanych.Po prostu porcjuję je łyżką wprost na gotujący się wrzątek.Jeśli zagniatam bardzo zwarte ciasto-po prostu robię jak zacierki,skubiąc małe kawałki do garnka lub ucierając na najgrubszej tarce jarzynowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyrocznia Re: bryndzowe haluszki IP: *.stansat.pl 24.03.03, 10:20 E.L. - pięknie dziękuję, może niebawem spróbuję to przyrządzić...? Chociaż jakoś nie mam talentu do kluch wszelakich (poza makaronem) :(((. Odpowiedz Link Zgłoś