Dodaj do ulubionych

bryndzowe haluszki

15.01.03, 21:58
Czy ktoś zna te potrawę? Podobno jest pyszna.... A może znajdzie sie znawca i
poda mi przepis? Będę wdzięczna :)))))
Obserwuj wątek
    • Gość: tita Re: bryndzowe haluszki IP: *.pl 16.01.03, 09:13
      Cześć,
      dosyć niedawno jadłam bryndzowe haluszki na Słowacji. Dobre są, może nie aż
      pyszne, ale kto co lubi. Małe kluszeczki z bryndzą, są jeszcze w odmianie z
      twarogiem zwykłym oraz z kapustą. Prezpisu nie znam.
    • Gość: Mariusz Re: bryndzowe haluszki IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 07.02.03, 14:14
      jestem czestym gosciem na slowacji i jadlem je w roznych wydaniach- tak wiec
      smaki ich tez bywaja rozne- od pychotek po takie sobie. W kazdym razie - wg
      jednej wersji kluski moga byc zwykle - po naszemu tzw "lyzka kladzione" a wg
      innej wersji- ciasto na nie musi byc koniecznie z dodatkiem ugotowanych
      uprzednio ziemniakow. No i obie wersje maja byc okraszone swarkami z cebulka i
      posypane pokruszona brynda. ja je bardzo lubie
    • Gość: E.L. Re: bryndzowe haluszki IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.03.03, 15:37
      BRYNDZOWE HALUSZKI
      ====================
      -50 dag ugotowanych ziemniaków zgniecionych przez praskę i ostudzonych
      -1-2 jajka
      -mąka pszenna
      -sól
      Wszystko wyrobić na bardzo gęste ciasto konsystencji klusek kładzionych lub
      gęstej masy na placki ziemniaczane.Ciasto w oryginale wylewa się na specjalne
      sito z okrągłymi otworkami i przeciera się je miękką łopatką.Przetarte ciato
      tworzy drobne kluseczki,które wpadają wprost do gotującej wody z odrobiną soli
      i oleju.Zawartość garnka trzeba stale mieszać,podczas wlewania klusek,żeby się
      nie sklejały.Potem wyławia się je za pomocą sporego sita,odcedza i od razu
      przekłada do głębokiej patelni ze stopionym masełkiem bądź smalcem ze
      skwarkami [i ew. zrumienioną cebulką].Miesza się je z tłuszczem i posypuje
      dużą ilością pokruszonej bryndzy.W niektórych przepisach zalewa się wszystko
      śmietaną i szybko miesza,po czym,już na talerzu posypuje kolejną sporą porcją
      bryndzy.
    • Gość: E.L. Re: bryndzowe haluszki IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.03.03, 15:41
      Zapomniałam dodać,że w Polsce raczej trudno kupić to specjalne sito do
      haluszków,ale ja często robię je w domu wzorując się na kluskach lanych.Po
      prostu porcjuję je łyżką wprost na gotujący się wrzątek.Jeśli zagniatam bardzo
      zwarte ciasto-po prostu robię jak zacierki,skubiąc małe kawałki do garnka lub
      ucierając na najgrubszej tarce jarzynowej.
      • Gość: wyrocznia Re: bryndzowe haluszki IP: *.stansat.pl 24.03.03, 10:20
        E.L. - pięknie dziękuję, może niebawem spróbuję to przyrządzić...? Chociaż
        jakoś nie mam talentu do kluch wszelakich (poza makaronem) :(((.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka