salma75 13.06.06, 13:04 Czy ciato francuskie mozna nadziać wczesniej i przed pieczenie przechować przez 4 godziny w lodówce?? Nic mu nie bedzie, normalnie sie upiecze?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nimeska Re: Francuskie - pilne pytanie! IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 13.06.06, 13:07 mysle ze mozna, tylko przykryla bym foila spozywcza zeby nie wyschlo a czym nadzialas ? Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Francuskie - pilne pytanie! 13.06.06, 13:09 To jest pierś z kurczaka z pieczarkami pod boczusiem :D - zawinięta w warkoczyk :))) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Francuskie - pilne pytanie! 13.06.06, 13:13 Czasami robię Jalousie. Coś, co wygląda jak warkocz (Lunaticy????? No, skleroza....) pokazanej na Galerii Potraw, ale nie takie małe, tylko całkiem duże - do krojenia. I tak przygotowane - farsz w zaplecionym, surowym cieście francuskim wkładam do lodówki (rano) by po przyjściu z pracy wrzucić do piekarnika. Przykrywam lekko folią (ale nie bardzo szczelnie). I zawsze wychodzi. Przed włożeniem do piekarnika smaruję rozbitym żółtkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Francuskie - pilne pytanie! 13.06.06, 13:14 Aha - farsz to kurczak, przesmażone pory i pieczarki, starty ser żółty i pleśnoiowy. W sumie - coś w stylu Twojego farszu.... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f jak nie rzadkie za bardzo - bo rozmieknie - to spo 13.06.06, 13:25 kojnie możesz. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Momas... 13.06.06, 13:42 ...bo to moje to jest właśnie warkocz Lunaticy :) Dzieki wszystkim, trzy duże i jedna mała mumia czekaja zatem na pieczenie koło 16:30 :D Wygladają cudnie :))) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Temperatura... 13.06.06, 14:32 Pierwszy raz robie w ten sposób kurze cycki...Boję się, że w środku będą surowe. 200 stopni to dobra temperatura dla nich? tak koło 0,5 godzinki pieczenia będzie ok...? A jak piec? Bez termoobiegu góra i dół będzie dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Francuskie - pilne pytanie! 13.06.06, 14:57 No nie wiem, zawsze piekłam w piekarniku gazowym (czyli elektryczny dół sam?)a temperaure ustawiałam na oko, bo nie miałam termometru....Ale tak około 200 stopni będzie chyba ok. I nie wiem, czy pół godziny wystarczy. Na te małe - może tak, ale na duże - zobacz czy po pół godzinie góra będzie wyglądała na upieczoną: złote, błyszczące - o ile posmarujesz żółtkiem). Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Francuskie - pilne pytanie! 13.06.06, 14:59 I jeszcze jedno + z termoobiegiem powinno tezż wyjść. Tylko temperatura o 20 stopni niższa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Re: Francuskie - pilne pytanie! IP: *.kolonianet.pl 13.06.06, 19:42 szukałam, szukałam tego ciasta w Galerii i się nie udało. Dajcie linka, z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Francuskie - pilne pytanie! 13.06.06, 19:44 Z moich doswiadczen wynika, ze termoobieg najepiej sluzy wlasnie francuskiemu. Listkuje sie jak glupie. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Wyszło pyszne! :))))) 13.06.06, 22:59 Link do pyszności - proste i smakowite :))) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23138222&v=2&s=0 Mąż nie mógł się najeść, dzieciaki też wciągały aż im się uszy trzęsły ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Re: Wyszło pyszne! :))))) IP: *.kolonianet.pl 14.06.06, 19:32 Dzięki za linka, właśnie przećwiczyłam na kartce papieru i pilocie od tv, wychodzi super.Z twarogiem może być niezłe? Albo z owocami. Odpowiedz Link Zgłoś