Dodaj do ulubionych

Pierogi z serem

16.06.06, 22:38
Bardzo proszę pomóżcie. Jestem niezłą kucharką, rzadko kiedy coś mi nie
wychodzi. Niestety mam poważny problem z pozoru prostymi pierogami z serem.
Jeszcze nigdy mi nie wyszły hm "poprawnie". Co robię nie tak? Do dobrego sera
dodaję żółtko, zwykły cukier i cukier waniliowy. Mojemu mężowi odpowiada taki
smak. Problem pojawia się jak zaczynam lepić pierogi. Farsz poprostu wypływa
z ciasta. Nie jestem w stanie zlepić pierogów tych pierogów. A jeśli mi się
uda zlepić kilka sztuk, to kształty mają, no różne, zupełnie niepodobne do
kształtu pierogów. Próbowałam z różnymi serami, mokrymi, suchymi, rezultat
taki sam. Może to wynika z tego, że szczerze nieznoszę pierogów z serem. Sam
zapach gotowanych pierogów z serem przyprawia mnie o mdłości. Czasem chcę
mimo wszystko zrobić przyjemność mężowi, ale skutek jest taki, że cały
zlewozmywak jest oblepiony "pierożkami" z serem. Błagam wspomóżcie mnie
jakimiś radami. Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Pierogi z serem 16.06.06, 23:26
      Wydaje się, że masz raczej problem z ciastem. Mąka, GORĄCA woda (im bardziej
      gorąca tym lepiej), sól i nic więcej mu nie trzeba. Możesz ewentualnie dodać
      odrobinę oleju albo oliwy.
      • jagoda85 Re: Pierogi z serem 16.06.06, 23:34
        Nie sądzę, żeby to chodziło o ciasto, zawsze robię jednakowe. Pierogi lepię z
        różnistymi farszami i nigdy nie mam problemów. Problem stanowi tylko farsz z
        serem. Bardzo to intrygujące. Ale spróbuję zrobić ciasto takie jak ty, chociaż
        ja zawsze dodaję jajko, bo bez jajka ciasto nam nie smakuje.
        • pinkink propozycja 16.06.06, 23:43

Jesli problem lezy, jak mowisz, w farszu to sprobuj wymyslic cos, co go zagesci.
          Skoro to slodki farsz to moze dodalabym troche pokruszonych biszkoptow.
          To tak przez analogie do bulki tartej dodawanej do zbyt luznych slonych farszy.

• paczka111 Re: Pierogi z serem 16.06.06, 23:40
        Ser jest za rzadki. Kup zwykły twaróg, przepuść przez maszynkę i dodaj jedno
        żółtko utarte z cukrem i delikatnie wymieszaj, żeby się ciapa nie zrobiła.I
        tyle.
    • Gość: kabushka Re: Pierogi z serem IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 17.06.06, 09:13
      A moze tak jak napisalas - zlepiasz je nie tak? Ja np. szklanka wykrawam
      krazki, potem zlepiam brzgi i do tego robie taka jakby falbanke... Kurcze, no
      nie wiem, jak to wyjasnic... W kazdym badz razie z takiego pieroga nic nie ma
      prawa wyplynac! Kiedys mialam lenia i nie chcialo mi sie bawic w klejenie ich i
      robienie falbanki - ciasto pokroilam w kwadraty, nadzialam i widelcem
      przygniotlam brzegi; nawet ladnie wygladalo. Tylko, ze pozniej gotowalam wode z
      farszem, w ktorej plywaly kawalki ciasta... :-)
      • jagoda85 Re: Pierogi z serem 17.06.06, 20:14
        Ale to chodzi o to, że w trakcie lepienia wypływa mi farsz, nie w trakcie
        gotowania. Te pierogi które uda mi się zlepić nie pękają ani się nie otwieraja
        w czasie gotowania.
    • illiterate Re: Pierogi z serem 17.06.06, 10:31
      Dajesz za duzo sera.
      Jesli wyplywa przy sklejaniu, to znaczy, ze nawalilas zbyt wiele. Sprobuj przy
      nastepnym razie zrobic eksperyment i skleic pierog z farszem o polowe lub 1/3
      mniejszym. Powinno byc ok.
    • fettinia Re: Pierogi z serem 17.06.06, 15:00
      Moze nie dodawaj zoltka do sera tylko cukier,cukier waniliowy i ciut kaszy
      manny-pochlania wilgoc a w smaku niewyczuwalne-powodzenia:)
      • jagoda85 Re: Pierogi z serem 17.06.06, 20:17
        Własnie zastanawiałam sie nad manną, trzeba spróbować. Moja teściowa napewno
        nic nie dodawała a pierogi wychodziły jej super. Szkoda, że już nie żyje, bo
        jej już nie zapytam.
    • Gość: ewa Re: Pierogi z serem IP: 85.198.214.* 17.06.06, 21:53
      a moze mąkę dodasz, klopot masz napewno z farszem. Krajanka tak jak mowila
      poprzedniczka i mąkę tak jak do placow ziemniaczanych sie dodaje. Ja bym kasz
      nie dodawala. Może sprobuj troche farszu zrobic i z mąką i kaszą bedziesz mieć
      pewność co wyjdzie. Powodzenia:)
    • jagoda85 Re: Pierogi z serem 18.06.06, 16:26
      Bardzo wszystkim dziękuję za porady. Pozdrawiam.
      • fettinia Re: Pierogi z serem 18.06.06, 16:33
        No ale jak tesciowa zyla to i ser byl inny:)Teraz trzeba sobie jakos inaczej
        pomoc:)Smaki dziecinstwa niestety juz tylko w naszej wyobrazni zostana:)
        • Gość: pinkink Re: Pierogi z serem IP: *.oc.oc.cox.net 18.06.06, 17:57
          I jeszcze mi cos przyszlo do glowy. Jagoda pisze, ze wziela "dobrego sera" ale
          nie precyzuje, jakiego.
          Podejrzewam, ze wziela ser juz pomieszany ze smietana, taki luzny. Zdaje sie, ze
          to zwie sie twarozek(?).
          To nie jest dobry gatunek sera do pierogow. Trzeba bardziej zwartego, suchego
          wrecz jesli upierac sie przy zoltku.
    • Gość: rybojad Re: Pierogi z serem IP: *.chello.pl 18.06.06, 18:26
      suchy ser, przepuszczony przez maszynkę, i jak najmniej cukru.
      • Gość: pinkink Re: Pierogi z serem IP: *.oc.oc.cox.net 18.06.06, 20:13
        Hej, rybojad, a co cukier tu winny?

rybojadka
        p.
        • Gość: rybojad Re: Pierogi z serem IP: *.chello.pl 18.06.06, 21:31
          nie wiem, ale u mnie był podobny problem i użycie mniejszej ilości cukru
          pomogło, a dlaczego to nie pytaj, nie mam pojęcia
          • wilga52 Re: Pierogi z serem 19.06.06, 12:14
            Miłe panie ręczę że jagoda wzieła twaróg żle odciśnięty i dla tego farsz
            wyszedł jej cieknący, a co do kaszy mannej to ja dodaję i pierogi są bardzo
            puszyste.Swoją drogą nie powinna zmuszać się do klejenia pierogów z serem jak
            tego nie lubi, bo jej nigdy nie wyjdą.
    • jagoda85 Re: Pierogi z serem 22.06.06, 12:14
      Serdeczne dzięki wszystkim za wszelkie porady. Pierogi zrobione, wyszły wg
      mojego męża super, takie jak jego mamy. Dla mnie to komplement, bo jego mama
      gotowała naprawdę bardzo dobrze. Nawet ja skusiłam się na te pierogi. Dla mnie
      były takie sobie. Okazało się, że najważniejszym problemem był tu rodzaj sera.
      Kupiłam twardy ser, który po dodaniu dodatków był dość zwarty i dobrze się
      lepiły pierogi. Jeszcze raz wszystkim dziękuję i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka