Dodaj do ulubionych

zupa serowa

29.06.06, 15:13
Szukam przepisu. Próbowałam coś robić sama, ale nie wyszło.
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: zupa serowa 29.06.06, 15:17
      izunia03 napisała:
      > Szukam przepisu.

Oznajmiasz, czy prosisz o pomoc?:)

Jeśli to drugie:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=31217834&a=31217834
    • nisar Re: zupa serowa 29.06.06, 15:29
      Ja robię tak:
      Podsmażam trochę mielonego mięsa (najchętniej cielęciny). Wyjmuję. Podsmażam
      białe części pora, wrzucam kilka pieczarek (pokrojony ofkors). Duszę. Wlewam
      wodę/bulion cotammam. Podgotowuję. Dokładam serki topione: zwykłe i ziołowe.
      Dużo. Tzn. na zupę dla trzech osób wkładam dwa duże (te prostokątne Hochlandu)
      serki zwykłe i takie same dwa ziołowe. Gotuję do rozpuszczenia się serków.
      Wkładam całą śmietanę 22%. Posypuję suszonym koperkiem. Doprawiam białym
      pieprzem i słodką papryką. Dziecię i małżonek posypują to jeszcze grzankami.
      Milion kalorii w jednym kawałku.
      Ale jakie dobre!
    • led_zeppelinka Re: zupa serowa 29.06.06, 15:59
      ja robie mniej więcej taką ;) (a przynajmniej taki był pierwotny przepis, teraz
      pewnie sie pozmieniało, ale to każdy musi pod siebie dopasować):

*2 kostki bulionowe (czyli łącznie litr wody do nich potrzeba) - ja jednak sama
      staram sie gotować rosołek i jak dla mnie wychodzi lepsze ;)
      *2 serki topione - tutaj zmieniałam ich ilośc, na wszelki wypadek kupiłam wiecej
      bo nigdy nie wiadomo na początku ile ich potrzeba, żeby nam smak pasował ;)
      *pół szklanki śmietany 12%
      *sól, pieprz
      *4 kromki pieczywa tostowego
      *pół łyżeczki masła
      *pietruszka do posypania - o ile ktoś lubi, ja np. nie.

1) Rozpuszczamy kostki we wrzątku. Oczywiście jeśli mamy nasz własny rosół to
      podgrzewamy go.
      2) Wkładamy serki i, stale mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż całkowicie
      sie rozpuszczą. Ja używałam miksera coby to przyspieszyć, a raz nawet sitka,
      przecierając serki, ale to wynikało z mojego braku cierpliwości i często
      konieczności spieszenia sie ;) smakuje to wszystko tak samo, niezależnie od
      sposobu rozpuszczenia, przyspieszenie nic nie psuje ;)
      3) Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, no i jeśli mamy ochote
      na inne przyprawy to również jest to mile widziane ;)
      4) I tu sie zaczyna moje modyfikowanie zupy ;) Raz dodałam pod koniec puszkę
      kukurydzy (aż tyle, bo zazwyczaj zupy robie więcej niż litr ;)), raz
      rozdrobnione podgotowane brokuły. Jak dla mnie obie wersje smakowały na prawde
      świetnie ;) polecam próbowac ;)
      no i życze powodzenia! :)
      • ksenia13 Re: zupa serowa 30.06.06, 10:00
        Ja robie tak: gotuje warzywa(duzo marchwki)i dodaje wegete i troche masła. Jak
        sie rozgotuja to widelcem rozdrabniam marzchewke i selera - reszte wyrzucam. Do
        kubka wlewam goracy wywar i rozpuszczam 2 serki. wlewam z powrotem i wrzucam
        rozdrobnione warzywa. Zagotowywuje i podaje z groszkiem ptysiowym. Czasem zupe
        jarzynowa (kalafiorowa, brokulowa, itp.) zamist zaprawiac smietana zaprawialam
        serkiem topionym. Ma inny, ciekawy smak.
        • izunia03 Re: zupa serowa 01.07.06, 15:51
          Dziękuję, dziś wypróbowałam tę z mięsem mielonym. Boże, co za smak!!!!
          Pozostałe przepisy wypróbuję wkrótce:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka