Dodaj do ulubionych

Supersprzęty w kuchni - co polecacie?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.03, 22:57
Przygotowuję listę prezentów ślubnych. Chciałabym mieć coś do:
- krojenia warzyw
- mieszania koktajli, zup, itp. (czyli blender)
- mielenia, np. mięsa, sera
- mikser najchętniej z misą
Czy da się to połączyć w jednym urządzeniu czy lepiej wszystko osobno? Jakie
firmy/modele polecacie?

Dodatkowo marzą mi się naczynia do smażenia bez tłuszczu oraz dobre garnki.
Co polecilibyscie?

A może znacie jakieś inne przydatne w kuchni supersprzęty, z których
istnienia nawet nie zdaję sobie sprawy?

Proszę o prady.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.tele2.pl 30.01.03, 23:05
      wszystko to, co napisalas. Poza tym fajnie meic woka, zestaw do fondue,
      elektrycznego grilla. A gary to najlepiej zeliwne, no i garnek do gotowania na
      parze tez nie zaszkodzi........
      • Gość: tipi Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.35.11.vie.surfer.at 30.01.03, 23:20
        Gość portalu: kaska napisał(a):

> wszystko to, co napisalas. Poza tym fajnie meic woka, zestaw do fondue,
        > elektrycznego grilla. A gary to najlepiej zeliwne, no i garnek do gotowania
        na
        > parze tez nie zaszkodzi........

koniecznie woka bo to takie modne, z pewnoscia zestaw do founde jest tez
        artykulem 1 potrzeby dla nowowzencow, ze o grillu nie wspomne ale....
        wez sobie dziewczyna otworz pierwsza lepsza ksiazke kucharska i popatrz co tam
        proponuja a nie zawracaj d...na ekranie albo kup to do domu co zwykle uzywalas
        do tej pory korzystajac z "nieswojej " kuchni. Kupuje sie rzeczy potrzebne a
        nie te co ktos poleci albo w gazecie typu "przyjaciolka" napisza po za tym
        kuchnie sie uzupelnia w miare potrzeb a zaczyna od najwazniejszych rzeczy
        (typowa potrawa polska - WOK. polecane na sniadanie, obiad i kolacje )

• Gość: kaska Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.tele2.pl 30.01.03, 23:43

> koniecznie woka bo to takie modne, z pewnoscia zestaw do founde jest tez
          > artykulem 1 potrzeby dla nowowzencow, ze o grillu nie wspomne ale....
          > wez sobie dziewczyna otworz pierwsza lepsza ksiazke kucharska i popatrz co
          tam
          > proponuja a nie zawracaj d...na ekranie albo kup to do domu co zwykle
          uzywalas
          > do tej pory korzystajac z "nieswojej " kuchni. Kupuje sie rzeczy potrzebne a
          > nie te co ktos poleci albo w gazecie typu "przyjaciolka" napisza po za tym
          > kuchnie sie uzupelnia w miare potrzeb a zaczyna od najwazniejszych rzeczy
          > (typowa potrawa polska - WOK. polecane na sniadanie, obiad i kolacje )

Typowo nie, ale czesto uzxywam woka. A zestaw do fondue tez, bo lubimy bardzo
          sery;-))) proste nie, kolezanko?
          >
          • Gość: tipi Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.35.11.vie.surfer.at 30.01.03, 23:47

>
            > > koniecznie woka bo to takie modne, z pewnoscia zestaw do founde jest tez
            > > artykulem 1 potrzeby dla nowowzencow, ze o grillu nie wspomne ale....
            > > wez sobie dziewczyna otworz pierwsza lepsza ksiazke kucharska i popatrz co
            >
            > tam
            > > proponuja a nie zawracaj d...na ekranie albo kup to do domu co zwykle
            > uzywalas
            > > do tej pory korzystajac z "nieswojej " kuchni. Kupuje sie rzeczy potrzebne
            > a
            > > nie te co ktos poleci albo w gazecie typu "przyjaciolka" napisza po za tym
            >
            > > kuchnie sie uzupelnia w miare potrzeb a zaczyna od najwazniejszych rzeczy
            >
            > > (typowa potrawa polska - WOK. polecane na sniadanie, obiad i kolacje )
            >
            > Typowo nie, ale czesto uzxywam woka. A zestaw do fondue tez, bo lubimy
            bardzo
            > sery;-))) proste nie, kolezanko?
            > >

nieustajacy komentarz jak w liscie wyzej...
        • Gość: rosey Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.03, 23:56
          Gość portalu: tipi napisał(a):

> proponuja a nie zawracaj d...na ekranie albo kup to do domu co zwykle
          uzywalas
          > do tej pory korzystajac z "nieswojej " kuchni. Kupuje sie rzeczy potrzebne a
          > nie te co ktos poleci albo w gazecie typu "przyjaciolka" napisza

Czlowieku, pytam o sprawdzone sprzety i marki, bo nie chce wole rzeczy
          sprawdzone niz eksperymenty.
          Skad w Tobie tyle agresji? W koncu po to jest forum zeby dzielic sie
          doswiadczeniami.
          Wlasnie o te "potrzebne" rzeczy pytam, wiec sie nie goraczkuj i nie podniecaj
          wokiem poleconym mi przez inna forumkowiczke.
          • Gość: tipi Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.35.11.vie.surfer.at 31.01.03, 00:06
            Gość portalu: rosey napisał(a):

> Gość portalu: tipi napisał(a):
            >
            > > proponuja a nie zawracaj d...na ekranie albo kup to do domu co zwykle
            > uzywalas
            > > do tej pory korzystajac z "nieswojej " kuchni. Kupuje sie rzeczy potrzebne
            > a
            > > nie te co ktos poleci albo w gazecie typu "przyjaciolka" napisza
            >
            > Czlowieku, pytam o sprawdzone sprzety i marki, bo nie chce wole rzeczy
            > sprawdzone niz eksperymenty.
            > Skad w Tobie tyle agresji? W koncu po to jest forum zeby dzielic sie
            > doswiadczeniami.
            > Wlasnie o te "potrzebne" rzeczy pytam, wiec sie nie goraczkuj i nie
            podniecaj
            > wokiem poleconym mi przez inna forumkowiczke.

a jakiej ty tu agrasji piszesz, jak masz pojecie co jest w kuchni potrzebne to
            sie nie musisz pytac a jak nie masz pojecia o kuchni to ci nawet najlepsze
            marki nie pomoga. doradzilam ci jak dorosla kobieta i dobra kucharka (opinia
            czesto bywajacych gosci) a ty sobie kupuj "marki" i najlepiej powystawiaj na
            szafki jezeli nie lapiesz tekstu
            • Gość: kaska Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.tele2.pl 31.01.03, 00:12
              > a jakiej ty tu agrasji piszesz, jak masz pojecie co jest w kuchni potrzebne
              to
              > sie nie musisz pytac a jak nie masz pojecia o kuchni to ci nawet najlepsze
              > marki nie pomoga. doradzilam ci jak dorosla kobieta i dobra kucharka (opinia
              > czesto bywajacych gosci) a ty sobie kupuj "marki" i najlepiej powystawiaj na
              > szafki jezeli nie lapiesz tekstu

Zazdroscisz czy jak? Bo na to wyglada....
              • Gość: tipi Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.35.11.vie.surfer.at 31.01.03, 00:14

> > a jakiej ty tu agrasji piszesz, jak masz pojecie co jest w kuchni potrzebn
                > e
                > to
                > > sie nie musisz pytac a jak nie masz pojecia o kuchni to ci nawet najlepsze
                >
                > > marki nie pomoga. doradzilam ci jak dorosla kobieta i dobra kucharka (opin
                > ia
                > > czesto bywajacych gosci) a ty sobie kupuj "marki" i najlepiej powystawiaj
                > na
                > > szafki jezeli nie lapiesz tekstu
                >
                > Zazdroscisz czy jak? Bo na to wyglada....

powiedz czego ja tobie moge zazdroscic
                • Gość: kaska Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.tele2.pl 31.01.03, 00:21
                  Gość portalu: tipi napisał(a):

> powiedz czego ja tobie moge zazdroscic

Nie wiem...chyab zrozumienia dla innych i dystansu......
                  • Gość: tipi Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.35.11.vie.surfer.at 31.01.03, 00:24

> Gość portalu: tipi napisał(a):
                    >
                    > > powiedz czego ja tobie moge zazdroscic
                    >
                    > Nie wiem...chyab zrozumienia dla innych i dystansu......

NO komentarz!!!!
            • Gość: rosey Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.03, 00:18
              Ojej, nadal nie kumasz o co mi chodzi...
              Mam pojęcie o gotowaniu, ale stając przed możliwością wyboru konkretnych
              sprzętów do kuchni chcę się poradzić, czego używają inni i co moga z czystym
              sumieniem polecic - na rynku jest przecież ogromny wybór roznego rodzaju
              akcesoriow i ciezko jest sie w tym polapac. Innymi slowy - dobrze wiem, czego
              potrzebuje (opisalam to w pierwszym poscie), ale nie wiem, co z oferty rynkowej
              wybrac dla siebie.
              • isteri Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? 31.01.03, 05:20
                O kurcze, to na "Kuchni" tez sie mozna poklocic????????????:)

Ja mam wszystko w jednym - Philips Cucina i jestem bardzo zadowolona. Niestety
                nie mieli maku, wiec tradycyjny polski zeliwny mlynek jest niezastapiony.
                Pozdrawiam;)
                Bini

• Gość: tipi Re: do isteri IP: *.35.11.vie.surfer.at 31.01.03, 09:47
                  isteri napisała:

> O kurcze, to na "Kuchni" tez sie mozna poklocic????????????:)
                  >
                  > Ja mam wszystko w jednym - Philips Cucina i jestem bardzo zadowolona.
                  Niestety
                  > nie mieli maku, wiec tradycyjny polski zeliwny mlynek jest niezastapiony.
                  > Pozdrawiam;)
                  > Bini
                  >

ja tez boki zrywam (chociaz wiem ze masz na mysli moje uwagi) ale mam swoiste
                  poczucie humoru i mieszkajac na zachodzie, majac nowoczesny sprzet i dostep do
                  niego, TEZ poprosilam przed paroma laty o prezent z Polski w postaci
                  tradycyjnego zeliwnego mlynka ktory rzeczywiscie jest niezastapiony (chociza
                  mak mozna przeciez mielony tez kupic ale...)
                  Jak widzisz mam zdrowe poglady isteri ))
    • |na Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? 31.01.03, 08:57
      :)))
      no piekna dyskusja...

a ja moge poradzic, poniewaz pol roku po slubie jestem i
      wlasnie sobie kuchnie kompletuje:
      - mikser, ale nie koniecznie z miska, bo taki z miska to
      za duzo miejsca zajmuje;
      - przynajmniej jeden duzy garnek, zeby rosolu mozna bylo
      nagotowac, jak tesciowie przyjada...np.;
      - porzadna patelnia, teflonowa, z grubym dnem, zeby sie
      kotlety nie przypalaly i druga patelnia cieniutka,
      sredniej wielkosci na nalesniki;
      - toster, czy opiekacz, bo jak czlowiek chodzi rano do
      pracy, to milo jest zjesc sobie cieple grzanki przed
      wyjsciem;
      - zelazko - choc moze nie do konca sprzet kuchenny, ale
      raczej potrzebny w nowym domu;
      - czajnik do gotowania wody (bezprzewodowy np.), a do
      tego jakis bajerek do kawy (kawiarke cisnieniowa polecam,
      bo kawe lubie);
      - przydaja sie tez na poczatku taleze z lyzkami, miski
      rodzaju wszelkiego, widelce i noze... chochelka do zupki
      tez... Jak zaczynasz sama sobie kuchnie urzadzac, to te
      najprostsze rzeczy sa najbardziej potrzebne. Aha, i
      jeszcze wyciskacz do czosnku bardzo sie przydaje...

a z marek to polecam philipsa np.

A! i jeszcze odkurzacz - to tez dobry pomysl na prezent.

Pozdrawiam serdecznie.
      • agus7 Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? 31.01.03, 09:22
        jak do kuchni - to zmywarka! :)
      • Gość: tipi Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.35.11.vie.surfer.at 31.01.03, 09:53
        |na napisała:

> :)))
        > no piekna dyskusja...
        >
        > a ja moge poradzic, poniewaz pol roku po slubie jestem i
        > wlasnie sobie kuchnie kompletuje:
        > - mikser, ale nie koniecznie z miska, bo taki z miska to
        > za duzo miejsca zajmuje;
        > - przynajmniej jeden duzy garnek, zeby rosolu mozna bylo
        > nagotowac, jak tesciowie przyjada...np.;
        > - porzadna patelnia, teflonowa, z grubym dnem, zeby sie
        > kotlety nie przypalaly i druga patelnia cieniutka,
        > sredniej wielkosci na nalesniki;
        > - toster, czy opiekacz, bo jak czlowiek chodzi rano do
        > pracy, to milo jest zjesc sobie cieple grzanki przed
        > wyjsciem;
        > - zelazko - choc moze nie do konca sprzet kuchenny, ale
        > raczej potrzebny w nowym domu;
        > - czajnik do gotowania wody (bezprzewodowy np.), a do
        > tego jakis bajerek do kawy (kawiarke cisnieniowa polecam,
        > bo kawe lubie);
        > - przydaja sie tez na poczatku taleze z lyzkami, miski
        > rodzaju wszelkiego, widelce i noze... chochelka do zupki
        > tez... Jak zaczynasz sama sobie kuchnie urzadzac, to te
        > najprostsze rzeczy sa najbardziej potrzebne. Aha, i
        > jeszcze wyciskacz do czosnku bardzo sie przydaje...
        >
        > a z marek to polecam philipsa np.
        >
        > A! i jeszcze odkurzacz - to tez dobry pomysl na prezent.
        >
        > Pozdrawiam serdecznie.

i znowu sie wtrące! wspaniała (oczywiście moim zdaniem) odpowiedź. Nic dodaj
        nic ująć . Jak widać można sobie wlasne gniazdko urządać myśląc
      • Gość: morelka Re: Pytanie do Iny!!! IP: *.acn.pl / 10.70.6.* 01.02.03, 09:53
        Mam konkretne pytanie do autorki czyli do Iny (mam nadzieję, że jeszcze tu
        zajrzy), albo do kogoś innego znającego się na patelniach, teflonowych
        konkretnie (bo moje rodzina takich nie używa i nie wie). Czy na takiej
        teflonowej naleśniki to niewypał (lepiej nie próbować)??? Do czego się jeszcze
        nie nadają (placki wszelkiego rodzaju, faworki), a do czego są super, na co
        uważać (oprócz porysowania, bo to akurat wiem).
        Do naleśników najlepsza taka zwyczajna???
        Ja też dopiero zaczynam i chciałabym uniknąć niepotrzebnych wpadek...
        Wielkie dzięki!!!
        • Gość: JK Re: Pytanie do Iny!!! IP: *.acn.pl 01.02.03, 20:04
          Gość portalu: morelka napisał(a):

> Mam konkretne pytanie do autorki czyli do Iny (mam nadzieję, że jeszcze tu
          > zajrzy), albo do kogoś innego znającego się na patelniach, teflonowych
          > konkretnie (bo moje rodzina takich nie używa i nie wie). Czy na takiej
          > teflonowej naleśniki to niewypał (lepiej nie próbować)??? Do czego się
          jeszcze
          > nie nadają (placki wszelkiego rodzaju, faworki), a do czego są super, na co
          > uważać (oprócz porysowania, bo to akurat wiem).
          > Do naleśników najlepsza taka zwyczajna???
          > Ja też dopiero zaczynam i chciałabym uniknąć niepotrzebnych wpadek...
          > Wielkie dzięki!!!

Ja zawsze wszystko smaze na patelniach teflonowych. Nalesniki, placki wszelkiej
          masci itp. Nie wiem dlaczego piszesz, ze sie nie nadaja.
          • Gość: morelka Re: Pytanie do Iny!!! IP: *.acn.pl / 10.70.6.* 04.02.03, 11:23
            Zwyczajnie tak słyszałam, chyba w telewizji.
          • Gość: morelka Re: Pytanie do Iny!!! IP: *.acn.pl / 10.70.6.* 04.02.03, 11:24
            no i dzieki wielkie, będę próbować.
        • |na Re: Pytanie do Iny!!! 06.02.03, 11:25
          droga morelko!
          teflony nadaja sie do wszystkiego. jesli chodzi o
          nalesniki, to uwazam, ze najlepsze sa po prostu
          cieniutkie patelnie o niskich brzegach, poniewaz sie
          najszybciej rozgrzewaja, a do nalesnikow to musi byc
          bardzo goraca patelnia.
          a teflony sa dobre, bo po prostu nic nie przywiera i np.
          jak smazysz kurczaka, to sie skorka nie zdziera i nie
          zostaje na patelni, ale na kurczaku wlasnie...
          no i zycze powodzenia!
    • Gość: eLBe Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.*.*.* 31.01.03, 09:39
      Myślę, że po kolei to tak:

Maszynka do mięsa (nasz Zelmer jest niezły, dodatkowo można kupić przystawkę do
      tarcia, szatkowania i krojenia warzyw),
      Robot wieloczynnościowy (załątwia większość ucierania, miksowania, wirowania
      itp tu polecam Phillips)
      Grill elektryczny (ale z pokrywą też grzaną od góry ja używam Severin Grill
      Master)
      Frytkownica (sprawdza mi się Moulinex)
      Garnki z grubym dnem (może niekoniecznie zaraz AMC lub Zepter bo drogie. Ja
      kupiłem taki wieloczęściowy komplet za ok 800 zł i sprawdzają się dobrze)

O drobiazgach typu woki, patelnie, czajniki itp nie piszę, bo to oczywiste i
      wg. własnych upodobań.
      Wielu sukcesów kulinarnych życzę!!
    • Gość: bolewora Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.01.03, 11:21
      Jestem fanatyczką elektrycznych urządzeń kuchennych i mam chyba wszystko co
      możliwe ale szczerze mówiąc część z tego to niepotrzebne graty bo bardzo rzadko
      z nich korzystam z tego co przetestowałam z czystym sumieniem mogę polecić ;
      maszynka do mielenia mięsz Zelmer Diana
      mały podręczny mikserek Brauna Vario
      gril elektryczny zamykany / nie pryska / DeLonghi
      Thermomix z przystawką do gotowania na parze sieka ,miesz,gotuje
      Co do ostatniego urządzenia to opinie są podzielone jest drogi ale u mnie
      srawdza się znakomicie od pięciu lat można w nim ugotować każdą zupe krem
      zrobić sos świetny przy małym dziecku bo nie trzeba pilnować żeby zupka czy
      kaszka się nie przypaliły.
      Co do garnków to kilka lat temu kupiłam sobie Lagostiny ale nie w firmowym
      sklepie tylko starszą linie w Makro i jestem bardzo zadowolona.
      Na małe przyjątka wspaniałe są zestawy do founde i raclette.Pozdwienia
      • Gość: Elwira Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 31.01.03, 11:39
        Ja jestem bardzo wygodna,więc lubię wszelkich "pomagaczy"
        mechanicznych.Posiadam kilka takich cudów techniki i nie narzekam:
        -mikrofalówka z crispem i grillem Whirlpool,grill stołowy Kenwood,blender
        Kenwood,malakser Kenwood,toster Kenwood,maszynkę elektryczną tej samej
        firmy,czajnik elektr. Philips,mikser ręczny Zelmer,odkurzacz Siemens.
        Miałam także elektryczny otwieracz do konserw z ostrzałka do nozyczek i noży
        Kenwood,ale stwierdziłam,że nie jest niezbędny,więc podarowałam go jako
        prezent ślubny koleżance.
        Marzy mi się jeszcze mały malakserek do siekania ziół i orzechów.
    • oneiros Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? 31.01.03, 18:12
      Otoz da sie to polaczyc w jednym sprzecie. Urzadzenie nazywa sie Thermomix i jest pierunsko drogie - ale moim zdaniem warte swej ceny. Poza tymi funkcjami, ktore wymieniasz urzadzenie jeszcze gotuje (np. zupy), gotuje na parze (pyszne knedliki na przyklad), mieli make, wyrabia ciasto (patrz temat o chlebie)... itede, itepe. Po szczegoly odsylam np. tu: www.thermomix.com/
    • Gość: moboj Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: 62.233.154.* 31.01.03, 18:49
      cześć. właśnie dwa tygodnie temu rodzice mojego chłopaka podarowali nam do
      naszej studenckiej kuchni termomix. z tego, co wiem to bardzo drogi sprzęt, ale
      juz zdążyłam zauważyć, że jest niezastąpiony. oboje uwielbiamy placki
      ziemniaczane, ale do tej pory mozolne tarcie ziemniaków skutecznie nas
      zniechęcało do ich robienia. a tu proszę, termomix uciera kilogram ziemniaków
      na "ciapę" w 30 sekund. raj na ziemi. można w nim gotować, mielić, mieszać,
      ucierać itp itd. jest też przystawka do gotowania na parze. dla mnie naprawdę
      świetna rzecz. pozdrawiam.
      • Gość: Zosia Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.telia.com 31.01.03, 21:28
        Gość portalu: moboj napisał(a):

> cześć. właśnie dwa tygodnie temu rodzice mojego chłopaka podarowali nam do
        > naszej studenckiej kuchni termomix. z tego, co wiem to bardzo drogi sprzęt,
        ale
        >
        > juz zdążyłam zauważyć, że jest niezastąpiony. oboje uwielbiamy placki
        > ziemniaczane, ale do tej pory mozolne tarcie ziemniaków skutecznie nas
        > zniechęcało do ich robienia. a tu proszę, termomix uciera kilogram
        ziemniaków
        > na "ciapę" w 30 sekund. raj na ziemi. można w nim gotować, mielić, mieszać,
        > ucierać itp itd. jest też przystawka do gotowania na parze. dla mnie
        naprawdę
        > świetna rzecz. pozdrawiam.

Czy mozesz zdradzic jaka jest cena tej "swietnej rzeczy". Mam na uwadze caly
        komplet.
        • Gość: moboj Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: 62.233.154.* 01.02.03, 15:23
          Gość portalu: Zosia napisał(a):

>
          >
          > Czy mozesz zdradzic jaka jest cena tej "swietnej rzeczy". Mam na uwadze caly
          > komplet.

NIE PAMIĘTAM JAKA BYŁA CENA TEJ MASZYNY:) JAKIEŚ 3 - 4 TYSIĄCE ROK TEMU.
          OCZYWISCIE NA RATY BYŁ KUPIONY. PAPA.
      • Gość: bolewora Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 00:37
        Mam thermomix od 5 lat jak pisałałam wcześniej i uważam ,że to wspaniała rzecz
        ale nie we wszystkich sprawach się sprawdza mięso wole mielone w tradycyjnej
        maszynce/ oczywiście elektrycznej/ a ziemniaki starte na tarce / w przystawce
        do tejże maszynki/ thermomix tak jak malakser rozdrabnia na miałką mase co nie
        zawsze jest korzystne.
        • Gość: Nina Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.toya.net.pl 01.02.03, 11:44
          Gość portalu: bolewora napisał(a):

> Mam thermomix od 5 lat jak pisałałam wcześniej i uważam ,że to wspaniała
          rzecz

Moi rodzice uzywaja tego tez od kilku lat a ja nie moge sie przekonac.Ma
          funkcje przydatne-typu mielenie orzechow czy elektroniczna waga ale jest
          niewygodny w obsludze a juz wygrzebanie z pojemnika gestego ciasta to koszmar.
          Pozdrawiam.
          • Gość: bolewora Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.02.03, 13:24
            Właśnie dlatego napisałam, że opinie na temat tego urządzenia są podzielone;
            genialnie sprawdza się przy gotowaniu zup-kremów, sosów,budyniu,kaszy mannej i
            wszystkiego tego co wymaga mieszania w trakcie gotowania co do wydłubywania
            ciasta to zgadzam się z Tobą całkowicie i dlatego robie w nim głównie ciasta
            rzadkie typu biszkoptowe,naleśnikowe.Przydaje mi się również przystawka do
            gotowania na parze.
    • aniutek Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? 01.02.03, 02:10
      niezastapione urzadzenia w mojej kuchni :
      toster
      - opiekacz, taki z drzwiczkami, mozna w nim upiec ciasto, kurczaka zrobic grzanki z serem,
      parowki, kielbaski etc przy wyborze zwroc uwage aby spod byl wysuwany co znacznie
      ulatwia czyszczenie z tluszczu i okruszkow
      mixer reczny z przystawkami
      - do koktajli, rozdrabniania warzyw np natki/koperku, cebuli do plackow, hummusu, do
      mieszania ciasta nalesnikowego itd
      czajnik elektryczny - mus
      zmywarka do naczyn
      - nieslychana wygoda, zwroc uwage aby gorna szuflada byla wyjmowana - mozna wtedy
      umyc wieksze rzeczy: patery, czesci od kuchenki, wazony. mam bosha - dziala bardzo cicho i
      skutecznie
      dobry odkurzacz
      - moim zdaniem tutaj nie warto oszczedzac choc na rainbow szkoda byloby mi kasy :)
      maszyna do ciasta
      -mam od dawna kitchen aid ale dopiero kilka tygodni temu zaczelam ja uzywac - jest super
      odpada reczne mieszanie sernika, czy biszkoptu ale tez kruchego ciasta czy drozdzowki. w
      kilkanascie minut jest po robocie
      mikrofalowka
      -moim zdaniem jakakolwiek bo i tak uzywana jest tylko do podgrzewania.
      zwroc natomiast uwage na dobry piec - ten od kuchni, najlepiej z termoobiegiem
      no i cos malego ale niezwykle przydatnego stopper/timer sa takie smiszne w ksztalcie jajka
      np
      uklony i wielu przygod w kuchni
      aniutek
    • Gość: sue Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.03, 02:28

> Przygotowuję listę prezentów ślubnych. Chciałabym mieć coś do:
      > - krojenia warzyw
      > - mieszania koktajli, zup, itp. (czyli blender)
      > - mielenia, np. mięsa, sera
      > - mikser najchętniej z misą
      > Czy da się to połączyć w jednym urządzeniu czy lepiej wszystko osobno? Jakie
      > firmy/modele polecacie?
      >
      > Dodatkowo marzą mi się naczynia do smażenia bez tłuszczu oraz dobre garnki.
      > Co polecilibyscie?
      >
      > A może znacie jakieś inne przydatne w kuchni supersprzęty, z których
      > istnienia nawet nie zdaję sobie sprawy?
      >
      > Proszę o prady.
      > Pozdrawiam!
      Patrz zeby chlop byl OK a reszta to juz pol biedy.
    • Gość: sue Re: Supersprzęty w kuchni - co polecacie? IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.03, 04:23

> Przygotowuję listę prezentów ślubnych. Chciałabym mieć coś do:
      > - krojenia warzyw
      > - mieszania koktajli, zup, itp. (czyli blender)
      > - mielenia, np. mięsa, sera
      > - mikser najchętniej z misą
      > Czy da się to połączyć w jednym urządzeniu czy lepiej wszystko osobno? Jakie
      > firmy/modele polecacie?
      >
      > Dodatkowo marzą mi się naczynia do smażenia bez tłuszczu oraz dobre garnki.
      > Co polecilibyscie?
      >
      > A może znacie jakieś inne przydatne w kuchni supersprzęty, z których
      > istnienia nawet nie zdaję sobie sprawy?
      >
      > Proszę o prady.
      > Pozdrawiam!
      Patrz zeby chlop byl OK a reszta to juz pol biedy.
    • Gość: renia thermomix polecam IP: *.athens.access.acn.gr 06.02.03, 12:09
      tylko, o ile sie nie myle, nie mozna go kupic w zadnym sklepie, tylko w wyniku
      prezentacji domowej, nie wiem jak jest w Polsce, ale to znakomity sprzet,
      sprawdzoony przeze mnie i moje koleznaki, do wszystkiego - doslownie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka