Dodaj do ulubionych

Marynowane pieczarki

IP: *.lodz.msk.pl 06.07.06, 07:55
Chciałam zrobić pieczarki w zalewie octowej ale jako że jestem zupełnie raczkująca w kuchni, nie umiem skożystać z przepisów "na oko" a tylko takie znajduję. Mógłby mi ktoś napisać konkretnie ile czego do marynaty, na jaką ilość pieczarek i co po kolei robić? Bardzo dziękuję.
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Marynowane pieczarki 06.07.06, 08:34
      Można w ten sam sposób potraktować nie tylko pieczarki ale i: rydze, kurki,
      gąski, prawdziwki i jeszcze sporo innych.
      Grzyby po oczyszczeniu trzeba obgotować w lekko osolonej wodzie przez około
      15-20 min.

Osączone i ostudzone grzyby przekładamy do słoików i zalewamy marynatą.
      Marynata na 1 kg grzybów :
      gotuje się przez 5 minut: 1/2 l wody z 1/4 l 10 proc. octu, 10 dag cukru, 1 dag
      soli, pieprzem, zielem angielskim, listkiem laurowym, gorczycą i krążkami
      cebuli. Przyprawy niestety musisz dać na oko.
      20 min pasteryzowania.
      Aby uzyskać mocniejszą marynatę zwiększa się dwukrotnie ilość octu.
      P.S.Dobra rada: po zrobieniu marynaty weź na łyżeczce do ust i spróbuj czy smak
      Ci odpowiada. Myślę, że i tak bardzo szybko przejdziesz również na odmierzanie
      "na oko".
      • Gość: Gabi Re: Marynowane pieczarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 08:59
        Ja znalazłam taki przepis na pieczarki w OLIWIE. Ja osobiście wolę w samym
        occie , ale może komuś się spodoba i skorzysta.

"Pieczarki w oliwie

Składniki:
        1 kg małych pieczarek
        1 litr białego wina
        2 ząbki czosnku
        oliwa
        Marynata:
        1 szklanka oliwy z oliwek
        ½ szklanki czerwonego octu winnego
        sól, cukier, pieprz do smaku
        natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:
        Grzyby oczyścić, umyć, odcedzić. Zagotować wino, dodać pieczarki, gotować kilka
        minut, odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać obrany i pokrojony czosnek i po
        kilku chwilach obgotowane grzyby. Smażyć kilka minut mieszając. Przygotować
        marynatę, oliwę, ocet winny i przyprawy zmiksować. W wyparzonym słoju układać
        grzyby, dodać kilka gałązek natki pietruszki, dokładnie zamknąć, pasteryzować
        15 minut.
        Sugestia: cześć octu winnego można zastąpić sosem sojowym."

• Gość: malinka Re: Marynowane pieczarki IP: *.lodz.msk.pl 07.07.06, 09:17
          Dzięki stokrotne! Ja właśnie też wolę sam ocet bez oliwy. Nie rozumiem też dlaczego moja mama wlewa olej do papryki konserwowej twierdząc że jest to absolutnie konieczne. W składzie papryki ze sklepu nie spotkałam się jeszcze z olejem i smakuje równie dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka