rowerzystka 07.02.03, 21:42 Slyszałam, że jest coś takiego jak ocet balsamiczny i że to jest dobre do salatek? Kto może sie podzielić dośwaidczeniem w tym temacie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Izabella Re: Ocet balsamiczny IP: 63.246.195.* 07.02.03, 23:13 Bardzo dobry ocet, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
buzi1 Re: Ocet balsamiczny 08.02.03, 04:36 Rzeczywiscie dobry ocet.Sluzy nie tylko do salatek ale rowniez do dan chinskich.Raz przyrzadzalam zielone fasolki po chinsku,dodalam troche tego octu + inne skladniki i wyszly przepyszne! Zycze milych eksperymentow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margo Re: Ocet balsamiczny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.03, 12:02 ocet balsamiczny nierowny octowi. Najlepszy na swiecie jest ocet malinowy balsamico, kupowany w Krakowie, w piwnicy Szambelan (anny rog wislnej), oryginalny i mozna jesc lyzeczka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kira Re: Ocet balsamiczny IP: *.proxy.aol.com 08.02.03, 18:14 Ocet balsamiczny ma w niektorych krajach kult na rowni wina. Jest po prostu zwykle lagodniejszy, zdrowszy i smaczniejszy od normalnych octow. Rowniez czesto na bazie owocow lub wina. Rowniez jak wino mozna wybierac miedzy czerwonym i bialym octem balsamicznym. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
momi Re: Ocet balsamiczny 08.02.03, 22:37 To w takim razie chyba nie o takim samym occie myślimy. Ty chyba piszesz po prostu o octach owocowych, natomiast ocet balsamiczny to produkt pochodzacy z Włoch(z Modeny), bardzo drogi,który nadaje szlachetności nie tylko sałatom i daniom pikantnym, ale i owocom .Oczywiście w sklepach można kupić namiastki octu balsamicznego(barwionego karmelem),ale to już nie to. Odpowiedz Link Zgłoś
rowerzystka Re: Ocet balsamiczny 08.02.03, 23:00 chyba o takim slyszałam. Podobno jest drogi i pyszny z pomidorami. Skoro mam kupowac to wolalabym przynajmniej wiedzieć czy będzie dobry i czy go od razu nie wyrzucę.Czy on jest kwasny czy tylko dodaje smaku salatce? Odpowiedz Link Zgłoś
momi Re: Ocet balsamiczny 08.02.03, 23:22 Jest łagodny w smaku i o przyjemnym zapachu.Na pewno zakwasza,ale nawet jesli spróbujesz go solo nie "skrzywisz się" , bo ma w tle słodycz. Warto kupić i używać do sałatek, mięsa i ...truskawek przed samym podaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Ocet balsamiczny 09.02.03, 01:08 rowerzystka napisała: > chyba o takim slyszałam. Podobno jest drogi i pyszny z pomidorami. Skoro mam > kupowac to wolalabym przynajmniej wiedzieć czy będzie dobry i czy go od razu > nie wyrzucę.Czy on jest kwasny czy tylko dodaje smaku salatce? dosc drogi to fakt ale pyszny, ma niepowtarzalny smak i aromat nie rowny zadnemu octowi. jest szlachetny jak wino :) kup mala butelke, sprobujesz i ...kupisz wieksza-gwarantuje uzywam go do bejcowania miesa -np stekow wolowych, piersi z kury, szaszlykow, smaruje warzywa do grilowania + sesamowy olej doskonaly do mozzarelli +pomidory+ prosciutto czy salami - bardzo elegancka przystwaka na kolacje -polac wszystko balsamico+oliwa i pieprz z mlynka hmmmm pycha pozdrawiam i m ilego smakowania zycze aniutek .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Re: Ocet balsamiczny IP: *.axelspringer.com.pl 09.02.03, 02:58 Balsamico jest OK. Ale taniej i przy pewnej wprawie rownie dobrze jest robic ocet samemu. Ja od kilku lat niemal nie uzywam innego octu niz wlasnej roboty. Robie: malinowy, winogronowy, jablkowy, porzeczkowy i bardzo wytrawny aroniowy. Kazdy w dwoch wersjach (fermentujacy na bazie swiezych owocow i ? trudniejszy ? kwasniejacy na bazie przygotowanego wczesniej wina). Efekt: malinowy z 2000, jablkowy z 2001 i czrnoporzeczkowy z 2002 wytrzymuja porownanie z kazdym balsamico (i nie mowie tu o podrobce). Pozostale sa po prostu bdb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amator Re: Ocet balsamiczny IP: *.spray.net.pl 09.02.03, 09:03 W tym artykule znajdziesz kilka ciekawych informacji o occie balssamicznym: www.mniammniam.pl/a.php?p=in129 Pozdrawiam, Amator Odpowiedz Link Zgłoś
rowerzystka Re: Ocet balsamiczny 09.02.03, 14:16 Dzięki wszystkim. Artykuł również ciekawy, ale chyba to co ja mam zamiar kupić to podróba bo 75 euro to nie kosztuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: Ocet balsamiczny IP: 217.20.192.* 12.02.03, 17:58 octy robione na bazie owocow, to nie zadne balsamico, tylko po prostu ocet winny. takie mozna kupic praktycznie w kazdym wiekszym sklepie spozywczym. ocet balsamiczny czyli pelna nazwa "Aceto Balsamico di Modena" jest robiony na bazie octu winnego i winogron, ale sa tam jeszcze inne przyprawy, ma tez niepowtarzalny smak i aromat. w polsce tez mozna go kupic, ale jest drozszy od popularnych octow winnych. stosowany jest glownie do marynowania mies, ale jest znakomity do wszelkiego rodzaju surowek i salatek. wlosi uwielbiaja capreze z balsamico, czyli pokrojony w plastry pomidor, na to pokrojony w plastry ser mozzarella, wszystko razem nieco osolone, polane oliwa z oliwek, aceto balsamico i posypane swierza bazylia (ewentualnie suszona), po prostu pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Re: Ocet balsamiczny IP: *.axelspringer.com.pl 15.02.03, 23:10 Czytaj posty. Ja nie twierdze, ze ocet robiony z owocow to to samo co balsamico. Napisalem jedynie, ze przy wprawie w robieniu efekt jest porownywalny, a koszt kilkadziesiat razy nizszy. Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Ocet balsamiczny 10.02.03, 14:03 Gość portalu: rolnik napisał(a): > Balsamico jest OK. Ale taniej i przy pewnej wprawie rownie dobrze jest robic > ocet samemu. Ja od kilku lat niemal nie uzywam innego octu niz wlasnej roboty. > Robie: malinowy, winogronowy, jablkowy, porzeczkowy i bardzo wytrawny aroniowy. > > Kazdy w dwoch wersjach (fermentujacy na bazie swiezych owocow i ? trudniejszy ? > > kwasniejacy na bazie przygotowanego wczesniej wina). Efekt: malinowy z 2000, > jablkowy z 2001 i czrnoporzeczkowy z 2002 wytrzymuja porownanie z kazdym > balsamico (i nie mowie tu o podrobce). Pozostale sa po prostu bdb. A czy możesz podac przepis? Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Re: Ocet balsamiczny IP: *.axelspringer.com.pl 11.02.03, 19:04 dagg napisała: > A czy możesz podac przepis? > Dagmara Ze świeżych owoców. Przebrane, czyste owoce. W wypadku jabłek, najlepsza jest grubo obrana skórka. Do gara, zalać przegotowaną i ostudzoną wodą (nie kranówa - najlepiej ze studni, jeśli dobra; może też być oligocenka). Świeży estragon do jabłek. Świeża bazylia do cz.porzeczek. Arcydzięgiel do malin. (ale można i bez przypraw, lub w innych zestawach) Gar po przykryciem z gazy odstawiasz w zacienione, przewiwne miejsce do fermentacji. Czekasz 40-50 dni (ew. uzupełniając wodę). Zlewasz i filtrujesz. Odstawiasz na tydzień. Zlewasz i filtrujesz. Odstawiasz na tydzień. Zlewasz i filtrujesz. Odstawiasz na tydzień. Zlewasz i filtrujesz. Gdy jest już idealnie klarowny, rozlewasz do butelek i do piwnicy. Uwaga: jeśli owoce nie są dość słodkie, można dodać cukru (ale tylko z najlepszych owoców ocet jest naprawdę dobry) Wariant z octem z wina, wymaga najpierw zrobienia wina i to dobrego. A żeby zacząć robić dobre, trzeba 3-4 lat prób minimum (mówię tu o winach, za jakie w 20-leciu polscy producenci dostawali międzynarodowe nagrody). A i proces skwaszenia jest trudniejszy - więc daruję szczegóły. Ocet ze świeżych jest ekstra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eowim Re: Ocet balsamiczny IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 12.02.03, 12:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eowin Re: Ocet balsamiczny IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 12.02.03, 12:11 grr, klawiatura sie mnie nie slucha. a chcialam napisac, ze od dosc dawna u mnie w kuchni stoi jakas b.szlachetna butelka z octem balsamico, oryginalna.. jest ciemny i gesty.. i stoi. a ja nie wiem do czego go uzywac! W ogole uzycie octu w kuchni dla mnie ogranicza sie do farbowania jajek na wielkanoc w kupnych farbkach.. tam sie dodaje lyzke octu ;) CO moge robic z octem balsamicznym? jest b. intensywny w smaku.. do czego go dodac? jakies przepisy gdzie jego smak jest wazny potrzebny macie? ;] A inne octy? Mama kupila ostatnio ocet z dojrzalego czerwonego wina[heh]. Do czego to z kolei? wyjasnicie mi? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: Ocet balsamiczny IP: 217.20.192.* 13.02.03, 17:56 Gość portalu: eowin napisał(a): > grr, klawiatura sie mnie nie slucha. > a chcialam napisac, ze od dosc dawna u mnie w kuchni stoi jakas b.szlachetna > butelka z octem balsamico, oryginalna.. butelka to moze i jest oryginalna, ale proces produkcji prawdziwego "Aceto Balsamico Tradicionale di Modena" trwa kilkanascie lat i 100-mililitrowa butelka tego octu kosztuje jakies 80 euro, wiec pewnie masz w kuchni aceto balsamico, ale bez napisu tradicionale, ja tez takiego uzywam, bo na prawdziwy mnie niestety nie stac :-), ale ten tez jest swietny i pyszny > CO moge robic z octem balsamicznym? co sie z takim octem robi, to juz bylo powiedziane w tym watku, troche wyzej. mozesz go dodawac do wszystkich surowek i salatek, uzywac do marynowania miesa przed pieczeniem, albo zrobic capreze (jak to sie robi, tez pisalam wyzej). mozna go uzywac nawet do salatek owocowych, bo jest robiony na bazie wina. po prostu poprobuj i dodawaj do wszystkiego, z czym ci smakuje. ja dodaje nawet do barszczu ukrainskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Ocet balsamiczny 12.02.03, 15:17 Dziękuje bardzo za odpowidź! Jeszcze tylko parę pytanek:) Jakie są proporcje wody i owoców(chociaż w przybliżeniu)? W jaki sposób się filtruje? Może zlewa tak jak wino? I potem jeszcze filtruje? Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elwira Re: Ocet balsamiczny IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.02.03, 18:42 Ostatnio widziałam w Makro kilka odmian octu balsamicznego.Ceny średnio dostępne-jak dla mnie.Ok.700ml butelka to koszt ok.45-75 zł [zależnie od rodzaju]. Ja pozostanę jednak przy occie jabłkowym własnej produkcji.Mam też stałego "dostawcę",który co jakiś czas dowozi mi z Niemiec ocet winny jabłkowy. Nie używam go wiele,więc starcza na dość długo. Natomiast ten domowy-o wiele łagodniejszy,można pić w proporcjach 1-2 łyżki na szklankę niegazowanej wody mineralnej.Latem doskonale gasi pragnienie i świetnie oczyszcza organizm z wszelkich toksyn przez cały rok [usprawnia trawienie]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Re: Ocet balsamiczny IP: *.axelspringer.com.pl 15.02.03, 23:14 Jakie są proporcje wody i owoców(chociaż w przybliżeniu)? To kwestia smaku. Ja lubie octy esencjonalne, wiec daje wode w stosunku 3 do 1 do owocow. Ale musisz to sama wyczuc, tym bardziej, ze przy roznych owocach efekt jest nieco inny. W jaki sposób się filtruje? Może zlewa tak jak wino? I potem jeszcze filtruje? Dokladnie tak. Trzeba zlac jak wino znad osadu a potem przefiltrowac (np. przez kilka warstw plotna. Dobrze sprawdzaja sie tez filtry do kawy, ale trzeba miec anielska cierpliwosc. Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Ocet balsamiczny 17.02.03, 17:27 Dzięki! Jak tylko będą owoce to spróbuję wyprodukować własny ocet. Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś