IP: *.gprspla.plusgsm.pl 30.07.06, 22:52
Proszę o podanie przepisu na jakąś fajną sałatkę/danie z rukolą.Kupiłam i nie
wiem co z tym zrobić:-)
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: rukola 30.07.06, 22:57
      in2.pl/5v
      Jak to jest?Najpierw kupuje się samochód a potem robi prawo jazdy czy odwrotnie?)))
      • Gość: karmin Re: rukola IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.07.06, 23:34
        Samochod tez mozna najpierw kupic jesli jest w spozywczym za cene salaty.
        Pogryz najpierw listki rukoli. Jesli sa smaczne i przegryzalne to O.K. Masz
        uczucie papieru miedzy zebami? Moze sie zdazyc. Rucole jak kazda salate nalezy
        umyc i osuszyc. Jesli liscie sa twarde to w dobrze posolic i odstawic. Sol
        zmiekcza liscie.
        A co sie z tym robi? Najprostszy patent z pomidorami. Cebule kroisz w krazki,
        pomidory tez, i na jeden talerz. Wczesniej nalezy wymieszac Aceto di Balsamico
        czyli winny, ciemny ocet z oliwa i musztarda. Sol, pieprz, cukier do tego.
        Dressing odstawiasz na jakis czas a jak wszystko juz to gotowe polewasz tym
        salate. Najlepiej do tego wkroic ser mozzarelle. Wszystko wymieszac i wymiatac z
        talerza.
        Jesli nie uzywasz octu mozesz sprobowac z cytryna. Dobrze jest miec pieprz
        prosto z mlynka.
        • linn_linn Re: rukola 30.07.06, 23:37
          Zanim zdecydujesz, zwiednie: pokrop ja woda, zawin w folie aluminiowa i wloz do
          lodowki. Jesc mozna jak salate, polozyc na upieczonej pizzy...
        • ba_nita Re: rukola 30.07.06, 23:49
          Gość portalu: karmin napisał(a):

> Samochod tez mozna najpierw kupic jesli jest w spozywczym za cene salaty.
          Zakupy podporządkowuję planom obiadowym a nie plany obiadowe przypadkowym
          zakupom. Jeśli to nie jest logiczne to już nie mam pojęcia co logiczne jest.
          Oczywiście zawsze "coś" przypadkiem można kupić ale z wiedzą choćby szczątkową
          do czego ma to służyć.
          • Gość: karmin To my sie nie rozumiemy! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.07.06, 23:54
            a ze bys wiedzial, ze najpierw patrze na to co w ofercie!
            • turzyca Re: To my sie nie rozumiemy! 31.07.06, 01:40
              mi tez to sie zdarza. Kiedys naucze sie planowac jadlospis na tydzien. Kiedys...

Rukola:
              -schlodzic i palaszowac radosnie (to moja ulubiona wersja)
              -mieszac z innymi gatunkami salat
              -dobrze do niej pasuja rozne sery i orzechy oraz pestki dyni
              -pomidory, owoce (gruszki w szczegolnosci) tez
          • Gość: asia25p Re: rukola IP: *.gprspla.plusgsm.pl 31.07.06, 10:05
            No może źle się wyraziłam-kupiłam,ale nie mam pomysłu co z nią zrobić..Ostatnio
            robiłam paste z rokolą,chcę spróbować czegoś innego.U Was to zawsze znajdzie się
            życzliwy komentator-krytykant;-)Pozdrawiam ba_nitę-uwielbiam takie życzliwe
            duszyczki!
          • illiterate Re: rukola 31.07.06, 10:13
            To bardzo ciekawe, banita, ale watek nie jest o Tobie, tylko o rukoli. Moze
            zaloz bloga? Twoje natretne lansowanie _wlasnych_ sposobow, i _wlasnego_,
            jasnie oswieconego sposobu bycia jest niedorzeczne, nudne i z daleka wionie
            niedowartosciowaniem i frustracja.

Co do rukoli, ktora jest bohaterka watku: sprobuj zignorowac wszystkie rady
            (oprocz tej linn_linn, zebys schowala listki do lodowki ;) - umyj pare, zjedz i
            sama zadecyduj, co z nia zrobic :)

Niech zyje nieplanowana spontanicznosc w kuchni.
            • Gość: jaga Re: rukola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 11:07
              Kiedy pierwszy raz spróbowałam rukolę,moją pierwszą myślą było wyrzucić.
              Łącznie z sałatą pomidorami, oliwkami i fetą dało się zjeść,ale nie jest to
              moje ulubione warzywko.A może za dużo było tej rukoli.
    • Gość: marghe_72 Re: rukola IP: *.acn.waw.pl 31.07.06, 12:22
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30331058&a=30331058
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=32646236&a=32646236
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25638335&a=25638335
      • Gość: monisia Re: UWAGA rukola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 16:18
        tez bardzo lubie rukole, w kazdej postaci, ale trzeba uwazac, ma bardzo duzo
        natrium, mozna ja jesc najwyzej jeden raz w tygodniu
        • karmin-cynober Re: UWAGA rukola 01.08.06, 16:23
          Jak cos mi smakuje to od razu jakas trutke musi w sobie miec. hmm...
          • linn_linn Re: UWAGA rukola 01.08.06, 16:37
            Jak to bylo? To co dobre jest czesto szkodliwe, niemoralne, nielegalne albo
            powoduje tycie?
        • podyanty Re: UWAGA rukola 05.08.06, 04:32
          Monisia,
          Natrium (Na) to po polsku sod. Czy chcialas powiedziec przez to, ze rukola zawiera sol ?

Pragne zauwazyc, ze ta kapustna roslina ma rowniez polska nazwe - rokietta siewna
          Rukola to kalka z wloskiego.
          www.liberherbarum.com/Pn1427.HTM
    • doris-ek Re: rukola 01.08.06, 18:16
      Moje ulubione to:

1. Rukola z sosem z mielonych orechow wloskich, tartego parmezanu, oliwy z
      orzechow wloskich lub oliwek i dobrego octu (tycio do smaku). Mielony pieprz i
      fredzle parmezanu tuz przed podaniem. (Benji's)

2. Insalata tri colore (rukola, cykoria i radicchio z lekkim sosem cytrynowo
      oliwkowym)(wlasciwie prawie kazda lepsza restauracja wloska ma cos takiego na
      menu)

3. Simposio
      rukola
      koper wlsoki tarty w piorka
      cykoria w slupki (chyba)
      grzyby w piorka (cremini, shitake badz ew. pieczarki)
      pomidor (czesc skorkowa julienne)
      winegret z bialego octu balsamicznego lub soku z cytryny Mayer, wazna w tym
      przepisie jest dobra sol morska i dobry czarny pieprz. Dekorowac pamezanowymi
      fredzlami.

4. Mozna z niej zrobic pesto lub dodac do makaronu (pomidory, grzyby, rukola,
      di buffala w kostke)

5. No i ta:
      sos z suszonych pomidorow (oliwa, suszone pomidory, sol, cukier, balsamic)
      wymieszac z rukola
      ser kozi podpiec na talerzu, obok polozyc rukole wymieszana z sosem z
      suszonych pomidorow.
      Posypac prazonymi migdalami. (Ruggles)

Pozdrawiam,
      K.
    • gosia1983 Re: rukola 04.08.06, 23:18
      Można i tak, mnie bardzo smakuje:
      Plasterki wędzonej cielęcinki (cieniutkie) rozkładamy na talerzu. Posypujemy
      rukolą, polewamy oliwą i octem balsamicznym (tyle ile lubimy), posypujemy tartym
      parmezanem i jemy z chrupiącą bagietką. Możemy też wrzucić kilka rokrojonych
      pomidorków koktajlowych. Super!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka