Gość: asia25p IP: *.gprspla.plusgsm.pl 30.07.06, 22:52 Proszę o podanie przepisu na jakąś fajną sałatkę/danie z rukolą.Kupiłam i nie wiem co z tym zrobić:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: rukola 30.07.06, 22:57 in2.pl/5v Jak to jest?Najpierw kupuje się samochód a potem robi prawo jazdy czy odwrotnie?))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmin Re: rukola IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.07.06, 23:34 Samochod tez mozna najpierw kupic jesli jest w spozywczym za cene salaty. Pogryz najpierw listki rukoli. Jesli sa smaczne i przegryzalne to O.K. Masz uczucie papieru miedzy zebami? Moze sie zdazyc. Rucole jak kazda salate nalezy umyc i osuszyc. Jesli liscie sa twarde to w dobrze posolic i odstawic. Sol zmiekcza liscie. A co sie z tym robi? Najprostszy patent z pomidorami. Cebule kroisz w krazki, pomidory tez, i na jeden talerz. Wczesniej nalezy wymieszac Aceto di Balsamico czyli winny, ciemny ocet z oliwa i musztarda. Sol, pieprz, cukier do tego. Dressing odstawiasz na jakis czas a jak wszystko juz to gotowe polewasz tym salate. Najlepiej do tego wkroic ser mozzarelle. Wszystko wymieszac i wymiatac z talerza. Jesli nie uzywasz octu mozesz sprobowac z cytryna. Dobrze jest miec pieprz prosto z mlynka. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: rukola 30.07.06, 23:37 Zanim zdecydujesz, zwiednie: pokrop ja woda, zawin w folie aluminiowa i wloz do lodowki. Jesc mozna jak salate, polozyc na upieczonej pizzy... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: rukola 30.07.06, 23:49 Gość portalu: karmin napisał(a): > Samochod tez mozna najpierw kupic jesli jest w spozywczym za cene salaty. Zakupy podporządkowuję planom obiadowym a nie plany obiadowe przypadkowym zakupom. Jeśli to nie jest logiczne to już nie mam pojęcia co logiczne jest. Oczywiście zawsze "coś" przypadkiem można kupić ale z wiedzą choćby szczątkową do czego ma to służyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmin To my sie nie rozumiemy! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.07.06, 23:54 a ze bys wiedzial, ze najpierw patrze na to co w ofercie! Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: To my sie nie rozumiemy! 31.07.06, 01:40 mi tez to sie zdarza. Kiedys naucze sie planowac jadlospis na tydzien. Kiedys... Rukola: -schlodzic i palaszowac radosnie (to moja ulubiona wersja) -mieszac z innymi gatunkami salat -dobrze do niej pasuja rozne sery i orzechy oraz pestki dyni -pomidory, owoce (gruszki w szczegolnosci) tez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia25p Re: rukola IP: *.gprspla.plusgsm.pl 31.07.06, 10:05 No może źle się wyraziłam-kupiłam,ale nie mam pomysłu co z nią zrobić..Ostatnio robiłam paste z rokolą,chcę spróbować czegoś innego.U Was to zawsze znajdzie się życzliwy komentator-krytykant;-)Pozdrawiam ba_nitę-uwielbiam takie życzliwe duszyczki! Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: rukola 31.07.06, 10:13 To bardzo ciekawe, banita, ale watek nie jest o Tobie, tylko o rukoli. Moze zaloz bloga? Twoje natretne lansowanie _wlasnych_ sposobow, i _wlasnego_, jasnie oswieconego sposobu bycia jest niedorzeczne, nudne i z daleka wionie niedowartosciowaniem i frustracja. Co do rukoli, ktora jest bohaterka watku: sprobuj zignorowac wszystkie rady (oprocz tej linn_linn, zebys schowala listki do lodowki ;) - umyj pare, zjedz i sama zadecyduj, co z nia zrobic :) Niech zyje nieplanowana spontanicznosc w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Re: rukola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 11:07 Kiedy pierwszy raz spróbowałam rukolę,moją pierwszą myślą było wyrzucić. Łącznie z sałatą pomidorami, oliwkami i fetą dało się zjeść,ale nie jest to moje ulubione warzywko.A może za dużo było tej rukoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: rukola IP: *.acn.waw.pl 31.07.06, 12:22 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30331058&a=30331058 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=32646236&a=32646236 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25638335&a=25638335 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monisia Re: UWAGA rukola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 16:18 tez bardzo lubie rukole, w kazdej postaci, ale trzeba uwazac, ma bardzo duzo natrium, mozna ja jesc najwyzej jeden raz w tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: UWAGA rukola 01.08.06, 16:23 Jak cos mi smakuje to od razu jakas trutke musi w sobie miec. hmm... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: UWAGA rukola 01.08.06, 16:37 Jak to bylo? To co dobre jest czesto szkodliwe, niemoralne, nielegalne albo powoduje tycie? Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: UWAGA rukola 05.08.06, 04:32 Monisia, Natrium (Na) to po polsku sod. Czy chcialas powiedziec przez to, ze rukola zawiera sol ? Pragne zauwazyc, ze ta kapustna roslina ma rowniez polska nazwe - rokietta siewna Rukola to kalka z wloskiego. www.liberherbarum.com/Pn1427.HTM Odpowiedz Link Zgłoś
doris-ek Re: rukola 01.08.06, 18:16 Moje ulubione to: 1. Rukola z sosem z mielonych orechow wloskich, tartego parmezanu, oliwy z orzechow wloskich lub oliwek i dobrego octu (tycio do smaku). Mielony pieprz i fredzle parmezanu tuz przed podaniem. (Benji's) 2. Insalata tri colore (rukola, cykoria i radicchio z lekkim sosem cytrynowo oliwkowym)(wlasciwie prawie kazda lepsza restauracja wloska ma cos takiego na menu) 3. Simposio rukola koper wlsoki tarty w piorka cykoria w slupki (chyba) grzyby w piorka (cremini, shitake badz ew. pieczarki) pomidor (czesc skorkowa julienne) winegret z bialego octu balsamicznego lub soku z cytryny Mayer, wazna w tym przepisie jest dobra sol morska i dobry czarny pieprz. Dekorowac pamezanowymi fredzlami. 4. Mozna z niej zrobic pesto lub dodac do makaronu (pomidory, grzyby, rukola, di buffala w kostke) 5. No i ta: sos z suszonych pomidorow (oliwa, suszone pomidory, sol, cukier, balsamic) wymieszac z rukola ser kozi podpiec na talerzu, obok polozyc rukole wymieszana z sosem z suszonych pomidorow. Posypac prazonymi migdalami. (Ruggles) Pozdrawiam, K. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia1983 Re: rukola 04.08.06, 23:18 Można i tak, mnie bardzo smakuje: Plasterki wędzonej cielęcinki (cieniutkie) rozkładamy na talerzu. Posypujemy rukolą, polewamy oliwą i octem balsamicznym (tyle ile lubimy), posypujemy tartym parmezanem i jemy z chrupiącą bagietką. Możemy też wrzucić kilka rokrojonych pomidorków koktajlowych. Super! Odpowiedz Link Zgłoś