Dodaj do ulubionych

Taka sałatka

02.08.20, 23:01
Punkt wyjścia - fajny makaron, suszone pomidory w oliwie i ser feta. Czym dopełnić, żeby była bardziej wyrazista?
Myślałam o oliwkach i listkach rukoli.
Ale może macie lepsze pomysły na resztę składników.
Ma być fajna, bo niosę na imprezę, do najedzenia się.
Obserwuj wątek
    • lilia-anna Re: Taka sałatka 02.08.20, 23:07
      Makaron, suszpomy wink, tuńczyk, feta, pesto, natka pietruszki, oliwki, prazone na suchej patelni ziarna słonecznika... wszystko pasuje smile ja ją nazywam sałatką włoską smile
      • buuenos Re: Taka sałatka 02.08.20, 23:15
        Tak plus ze dwie lyzki octu balsamicznego, ciemnego
      • rexona_sport Re: Taka sałatka 03.08.20, 11:25
        Z całym szacunkiem ale Włoch by prędzej umarł z głodu niż to zjadł. Ale każdemu smakuje co innego wink
        • lilia-anna Re: Taka sałatka 03.08.20, 14:56
          Haha, spoko, nie obrażam się wink Ale mówisz, że to zły zestaw...? Kiedyś kupilam taka sałatkę w Leniwej Gospodyni w Warszawie, potem odtworzylam ja w domu, a że funkcjonowała pod nazwą "włoska", to tak już zostało. Składniki były j.w., tylko bez fety i pesto.
    • boogiecat Re: Taka sałatka 02.08.20, 23:24
      Kapary!
      • danka88 Re: Taka sałatka 02.08.20, 23:26
        Wygooglaj sobie ,, sałatke do wódeczki ,, ewy wachowicz , dla mnie to jest pyszne
    • monia.i Re: Taka sałatka 02.08.20, 23:34
      2-3 pieczarki, w plasterki, podsmażone na oliwie/maśle. Szczypiorek. Podprażone pestki słonecznika. Lubię dodać trochę oleju z pestek dyni, ale trzeba uważać smile
      • memphis90 Re: Taka sałatka 03.08.20, 19:25
        2-3 pieczarki jako sałatka na imprezę? Ja wiem, że to ematka, ale chyba za bardzo podnosisz poprzeczkę...
        • ola_fatyga Re: Taka sałatka 03.08.20, 20:12
          >2-3 pieczarki jako sałatka na imprezę? Ja wiem, że to ematka, ale chyba za bardzo podnosisz poprzeczkę...

Gwiazda wieczoru...mina gości bezcenna...
    • snakelilith Re: Taka sałatka 02.08.20, 23:43
      Kolorowa papryka warzywna. Doda świeżości i zwiększy objętość. Albo świeży ogórek (wydrążyć środek i pokroić w półksiężyce) zamarynowany przez co najmniej 15 minut w soku z cytryny z solą i cukrem. Musi być coś świeżego, soczystego, chrupkiego, bo resza składników jest oleista, a rukola to tylko liście.
    • stare_haslo Re: Taka sałatka 03.08.20, 02:19
      Ciecierzyca z puszki.
    • lumeria Re: Taka sałatka 03.08.20, 03:02
      Dodaje 1-2 łyżeczki wietnamskiego sosu rybnego do wielu sałatek - właściwie do zalewy czy sosu. Fajnie podbija smak, bez rybnego posmaku. Ale trzeba by wypróbować czy do tej będzie pasowało.

Oliwki, marynowane karczochy, marynowana papryka albo papryka z grilla, pomidory bez gniazd nasiennych przypieczone na grillu, czerwona cebula lub zielona cebulka, kapary (te malutkie) albo świeże ogórki bez nasion, nawet talarki młodej cukinii.

• mia_mia Re: Taka sałatka 03.08.20, 03:06
      Oliwki i rukola wystarczą, może jakieś prażone nasiona lub orzechy? Smak sałatki zależy od sosu, a o tym nie piszesz. Ps. co to jest fajny makaron?
      • mia_mia Re: Taka sałatka 03.08.20, 03:08
        Tylko rukolę dorzuć tuż przed podaniem
        • lily_evans11 Re: Taka sałatka 03.08.20, 11:17
          Jak wszystkie sałaciane, liściaste rzeczy wink.
          Co do sosu - te pomidory są oleiste i sos sam się robi, myślałam o podprawieniu wszystkiego przyprawą do dań włoskich i już, to jest wyrazista kombinacja, ale nie ostra czy słodka, pasuje do makaronu, suszonych pomidorów itp. itd.
          Teraz robiłam taką na kolację, tylko że jeszcze był filet z kurczaka w kostkę, ale to już za dużo smaków - no i dzięki tym pomidorom wszystko było z takim poślizgiem, ale nie zbierał się olej na dole, więc to chyba wystarczy.
      • lily_evans11 Re: Taka sałatka 03.08.20, 08:07
        Makaron ma ladny kształt. Myślę, że prazone pestki dyni jeszcze ewentualnie i wystarczy.
    • mid.week Re: Taka sałatka 03.08.20, 08:20
      jak pomidory i feta to orzeszki smile
      • lily_evans11 Re: Taka sałatka 03.08.20, 10:09
        Jakie? Ziemnych jakoś nie widzę w tym połączeniu. I w ogóle nie za bardzo je lubię.
        • mid.week Re: Taka sałatka 03.08.20, 10:10
          ja zawsze wloskie daje
          • lily_evans11 Re: Taka sałatka 03.08.20, 10:12
            To może być dobre.
        • bialeem Re: Taka sałatka 03.08.20, 11:25
          Słonecznik prażony albo piniowe. Włoskie z oliwkami i wyraźnym smakiem pomidora to dla mnie by było ciut dużo.
    • bakis1 Re: Taka sałatka 03.08.20, 19:14
      Ogórek świeży, papryka coś co fajnie chrupnie. Kapary i mini korniszonki. Ja ostatnio jadłam pyszna makaronowa z oliwkami, czosnkiem, korniszonkami, rukola i chorizo...
    • ola_fatyga Re: Taka sałatka 03.08.20, 20:19
      Feta tu nie pasuje.... dałabym jakiś ser typu włoskiego...Oliwki ok. np.czarne bez pestek, kapary, jakaś fajna wędzona szynka...trochę ziół- typu posiekana bazylia, pietruszka.
      • nuta15 Re: Taka sałatka 03.08.20, 20:50
        Mnie też feta tu nie pasuje. Ja robię z makaronem, suszonymi pomidorami, czerwoną cebulą, pokrojonym w paski salami albo małymi kawałkami kabanosa i oliwkami
        W wersji z fetą zamiast makaronu dałabym malutkie grzanki , dodałbym pieczoną paprykę i oliwki. Obie sałatki są świetne na imprezę, trzeba zrobić furę, bo znikają błyskawicznie.
    • 35wcieniu Re: Taka sałatka 03.08.20, 20:55
      ziarna słonecznika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka