Dodaj do ulubionych

ciasto z truskawkami

IP: 148.246.78.* 18.02.03, 22:31
mam pol kilograma swiezych truskawek, bardzo prosze o podzielenie sie jakimis
ciekawymi przepisami na ciasto ucierane, biszkoptowe z tymi owocami
(truskawki rowniez chcialabym piec w ciescie, nie chodzi mi o np. swieze
truskawki w galaretce itp. na spodzie biszkoptowym).
z gory serdecznie dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: ciasto z truskawkami IP: *.tele2.pl 18.02.03, 23:08
      rob jak biszkopt ale w ciato wkroj truskawki;-)
      1 kg truskawek, 4 jaja, 4 łyżki cukru, 5 łyżek mąki, pół łyżeczki proszku do
      pieczenia, galaretka truskawkowa, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka
      Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na
      sztywną pianę. Do żółtek dodawać na przemian po łyżce mąki i piany oraz proszek
      do pieczenia. I w to truskawy!!!!!!!Lekko wymieszać łyżką cedzakową, włożyć do
      tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką, wstawić do piekarnika
      nagrzanego do 160-180°C i upiec na złoty kolor.

• Gość: annamaria Re: ciasto z truskawkami IP: 148.246.78.* 19.02.03, 01:59
        bardzo dziekuje,ale jeszcze chcialabym sie upewnic, ze proporcje sa prawidlowe,
        bowiem niepokoi mnie nieco stosunek truskawek do maki (1kg na zaledwie 5 lyzek
        maki), no i do czego ta galaretka? czy wylewam ja na ostudzone juz ciasto?
        pozdr.
    • Gość: Ada Re: ciasto z truskawkami IP: *.chello.pl 19.02.03, 09:16
      Ciasto mojej mamy. Sprawdzone, przepyszne i zawsze wyjdzie. Tak samo można tez
      robić ze śliwkami.
      1 szkl. cukru
      5 jaj
      18dag mąki pszennej
      18dag mąki ziemniacznej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 margaryna
      truskawki
      Ucierasz cukier z margaryną, dodajesz żółtka, ucierasz. Ubijasz pianę z białek,
      wykładasz na masę, na to mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszasz. Wykładasz na
      formę i układasz na cieście truskawki. Ciasno koło siebie. I do piekarnika.
      Cholewcia, na ile? :)) Pewnie 175 stopni i ze 40 minut, ale trzeba pilować :)
      • Gość: annamaria Ada, dziekuje IP: 148.246.66.* 20.02.03, 07:00
        ci bardzo za przepis. wlasnie dzis wg niego upieklam wspaniale ciasto z
        truskawkami. mysle, za caly sekret tego przepisu bazuje na mace ziemniaczanej,
        ktora - jak mniemam - powoduje, ze ciasto,pomimo, iz z soczystymi truskawkami,
        nie staje sie zakalcowate. ja, przed wlozeniem do piekarnika, posypalam
        przygotowane w formie ciasto cukrem (zwyklym), co utworzylo w trakcie pieczenia
        cienka, chrupiaca warstewke na powierzchni calego ciasta. do samego ciasta
        dodalam pare kropel wanilii. pychotka!!!
        • ada_ada Re: Ada, dziekuje 20.02.03, 09:34
          To się ciesze :))
          I zazdroszcze ci! - ja na to ciasto będę musiała poczekać aż do czerwca, az do
          pierwszych świeżych truskawek...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka