Dodaj do ulubionych

suszone grzyby

22.08.06, 10:04
Mam pytanie odnosnie suszenia grzybow w piekarniku. Wczoraj wlozylam do
piekarnika 2 tace, jedna byla a jakiegos aluminium i niestety grzyby po 10
minutach suszenia zrobily sie czarne. Mam wrazenie ze zaszla jakas reakcja
ponieważ grzyby na drugiej tacy byly w porzadku. Teraz nie wiem czy mam te
grzyby wyrzucic czy się nimi nie zatruje??
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: suszone grzyby 22.08.06, 10:44
      nic sie nie stalo.
      • bombeza Re: suszone grzyby 22.08.06, 10:48
        dzieki, ale jak sie zatruje to cie bede po nocach straszyc ;-)
        • jacek1f ok, ja mam tak zawsze - czesc grzybow na folii alu 22.08.06, 10:56
          tak ma - to utlenia sie cośtamcośtam :-)))

Więc sie nie boję!

:-)
          • onlyou Jak suszyc w piekarniku? 23.08.06, 11:40
            hmmm... a na ile stopni nastawic piekarnik na suszenie grzybow?i jak dlugo je
            tam trzymac? czy z uchylonymi drzwiczkami czy niekoniecznie, poradzcie, bo
            wlasnie wrocilamz lasu i chcialam je zasuszyc :)
            • jacek1f generalnie, to nie powinno sie suszyc w piekarniku 23.08.06, 11:43
              Ale jak juz to wiemy, to na blache, najlepiej na pergamin, zeby nie odbarwiały
              się:-))) i przy uchylonych drzwiczkach na 100 nastawiasz termoobieg i np 20-30
              minut. Potem wyłaczasz, przekladasz grzyby, niech ostygna i znów.... i tak
              przez dwa dni po troszku...
              Ale jak jest słońce mocne to i tak najlepiej wystawiac na światło, a potem i
              tak przewiertrzyc wiatrem trzeba na nitkach.
              Jak zawczesnie do pudelka, to moga sie psuc - po samym piekarniku.
              • ba_nita Re: Polecam suszarkę do warzyw i owoców. 23.08.06, 11:53
                Koszt niewielki a wygoda niesamowita. Nigdy więcej piekarnika!!!
                W dodatku suszy się nie tylko grzyby ale i wszelkie owoce czy warzywa na
                przykład na domową "wegetę" bez glutaminianu i innych takich.
                in2.pl/6m
              • onlyou Re: generalnie, to nie powinno sie suszyc w pieka 23.08.06, 11:55
                hmmmm Jacku, wielkie dzieki za tak szybka odpowiedz :) Moze jednak podsusze
                babcinym sposobem, czyli na nitkach i na slonce :)

ps: a dzisiaj robie Twojego kuraka greckiego z cytrynami, czosnkiem itp itd :)
                swietne te twoje przepisy, po prostu bomba :)
                Pozdrawiam! :)
                • jacek1f Babcia rulez! Zawsze. Pozdrawiam 23.08.06, 12:01
                  .
                • sylwia.g21 Re: generalnie, to nie powinno sie suszyc w pieka 23.08.06, 12:59
                  przekonałam się do suszarki do grzybów..
                  to świetny patent..
                  polecam wszystkim..
    • Gość: jolla7 Re: suszone grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 13:05
      ja nie mam piekarnika z termoobiegiem , więc suszę w zwykłym na tej kratce
      kładę papier i na to grzyby pokrojone. Suszę w otwartym piekarniku na 50 stopni.
      • Gość: monisia Re: suszone grzyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 14:10
        A ja, swoje, wysuszylam na parapecie okna. Rozlozylam na ruszcie z piekarnika,
        i sloneczko wysuszylo na pieprz.
    • bombeza Re: suszone grzyby 23.08.06, 14:25
      hmm, mialam 6 kg grzybow, wiec przy zalozeniu, ze nie mam zbyt wielu parapetow,
      i ze nie chce obwiesic calego domu nitkami wybralam piekarnik....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka