Gość: kuchara IP: *.nsm.pl 22.08.06, 17:11 dostalam przed chwile skrzynie prawdziwkow (w przewadze male) , czesc ususze , a czesc (male) chce zamrozic. w necie znalazlam tylko info o mrozeniu kurek i rydzow,o prawdziwkach nic. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilekobietamalat Re: pilne! mrozenie grzybow! 22.08.06, 17:59 ja bym je chyba w jakies sloiki zrobila. ale mrozi sie je pewnie tak jak wszystkie inne, obgotowac i zamrozic (przynajmniej tak mi pani wiejska gospodyni tlumaczyla:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tak jak inne grzyby, choc one wieksze i trudniej s 22.08.06, 18:09 ie amatorsko bez agregatu do głebokiego mrożenia je załatwia. Pokrój je na kawałki mniejsze i dlaej normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: tak jak inne grzyby, choc one wieksze i trudn 30.08.06, 14:55 Ja mrożę bez obgotowywania. W "jednorazowych" porcjach. Radzę spróbować :O)) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: pilne! mrozenie grzybow! 22.08.06, 18:12 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=27785976&a=27786401 Odpowiedz Link Zgłoś
roxy361 Re: pilne! mrozenie grzybow! 23.08.06, 11:21 ja mroże lekko obgotowane grzybki, normalnie jak już wystygna większe kroje, mniejsze w całości wrzucam w woreczek foliowy i di zamrażarki tylko dziele na takie porcje jakie mi potem będą potrzebne np. do zupy lub sosu. Robie tak od lat i zawsze zima mam swiezutkie grzybki. Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa Re: pilne! mrozenie grzybow! 23.08.06, 15:09 moja mama zawsze mrozi i pamiętam że mówiła mi kiedyś że absolutnie nie można ich przez zamrożeniem myć!!! podobno nie mogą mieć kontaktu z wodą. Jadłam potem te odmrożone i są pyszna... w lutym zupka grzybowa jak znalazł ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: pilne! mrozenie grzybow! IP: *.fso-sa.com.pl 23.08.06, 15:45 To chyba nie jest dobry pomysł aby nie myć przed mrożeniem wiem jak wyglądają grzyby po rozmrożeniu sok wyciekający z grzybów łączy się z brudem jeśli wtedy umyjesz zostanie ci same wióro a nie grzyby ja umyte grzyby podobnie jak poprzedniczki myję i obgotowuję wtedy one się kurczą a tym samym mniej miejsca zajmują w zamrażarce większe dzielę i do woreczków a potem tylko do garnka smacznego pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuchara Re: pilne! mrozenie grzybow! IP: *.nsm.pl 24.08.06, 20:24 zamrozilam cale, bez mycia i gotowania:) tak robi stary grzybiarz, ktory mi te grzyby dal. Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: pilne! mrozenie grzybow! 25.08.06, 02:33 Oczyszczone , suche bez żadnego płukania i obogotywania grzyby zamroziłam bez problemu w przyczepie kampingowej. Grzyby muszą być jędrne i co ważne suche , sprawny zamrażalnik . Odpowiedz Link Zgłoś
milady66 Re: pilne! mrozenie grzybow! 25.08.06, 20:12 ja też tak mrożę od lat,bez żadne3go gotowania,poprostu wilgotną czystą ściereczką typu gaza,przecieram i do zamrażalnika w woreczkach wkładam,płukam zamrożone na sicie,kroję i duszę lub gotuję,pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi9917 Re: pilne! mrozenie grzybow! 27.08.06, 01:30 Ja też tylko czyszczę,pokroję jak duże ,sprawdzę czy nie robaczywe i bez gotowania do woreczkow i mrożę.Robię tak od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berou Re: pilne! mrozenie grzybow! IP: *.ztpnet.pl 27.08.06, 20:42 i ja kiedyś widziałąm jak Jacek kuroń przestrzegał przed myciem; nalezy oczyścic delikatnie i do zamrażarki; wypróbowałam na własnej skórze, są pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
gabi621 Re: pilne! mrozenie grzybow! 30.08.06, 13:32 Ja próbowałam wielu sposobów, ale uważam, że najlepiej smakują grzyby które kroję i obsmażam na maśle lub margarynie /bez cebuli/. Następnie po przestygnięciu ładuję w woreczki i do zamrażarki.Nadają się zarówno do sporzadzania zup,jak również można podsmażyć na patelni cebulkę i dodać grzybki i zrobić z tego sos lub grzyby na gęsto. Do tych na gęsto koniecznie zielona pietrucha. Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 podobno nie bardzo z mrożeniem 30.08.06, 15:51 Rok temu, gdy tez mrozilam moja mama usłyszala w radio, że mrożenie grzybow nie jest dobre, bo rzekomo cos szkodliwego się w nich wytwarza. Proszę nie krzyczeć, bo ja to wiem z drugiej ręki, więc pewności nie mam. Ja od tej pory nie zamrażam, ewentualnie w solance robię. Odpowiedz Link Zgłoś