29.08.06, 08:45
Witam,zaczynam nauke pieczenia:-) i chcialam zaczac od najzwyklejszego
biszkopta...bardzo prosze o przepis.
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Biszkopt 29.08.06, 08:50
      pyrtek3 napisała:

      > Witam,zaczynam nauke pieczenia:-) i chcialam zaczac od najzwyklejszego
      > biszkopta...bardzo prosze o przepis.

      To wpisz w wyszukiwarkę słowo: biszkopt. Będzie znacznie szybciej.
    • Gość: wiolka Re: Biszkopt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 09:11
      jedyny,który zawsze mi wychodzi to :6jaj, 6 łyżek mąki, 6 łyżek cukru, szczypta
      proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, potem
      żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec mąkę i proszek ale już nie ubijać
      tylko delikatnie wymieszać. Do piekarnika na 20min 160stopni.
    • Gość: pyrtek3 Re: Biszkopt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 09:56
      dzieki Wiolu,(nie lubie szukac w wyszukiwarce(slaby mam internet))
      • Gość: beti Re: Biszkopt IP: *.devs.wavenet.pl 29.08.06, 12:50
        ale w termoobiegu te 160 stopni, czy w grzaniu tylko dolnej grzałki?
        • amoniaaa Re: Biszkopt 29.08.06, 16:20
          bez termoobiegu i najlepiej górna i dolna grzałka.
    • betsypetsy Prosze oto przepis na wyśmienity biszkopt 29.08.06, 12:53
      ktory musi sie udać, oczywiście ilość skladników można zmniejszyć, bo z 8 jaj
      wychodzi naprawdę wielki biszkopt. Ja robiłam go dwa dni temu i wyszedl bomba,
      zresztą za każdym razem wychodzi superowy.
      • brynia2 Re: Prosze oto przepis na wyśmienity biszkopt 29.08.06, 15:46
        Betsuniu, a gdzie ten przepis?
    • Gość: wiolka Re: Biszkopt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 21:41
      ja piekę bez termoobiegu i górna i dolna grzałka
    • bartus87 Re: Biszkopt 30.08.06, 15:30
      A mój trochę inny.

      -6 jajek
      -1 szklanka cukru
      -0,5 szklanki mąki pszennej
      -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
      -1 niepełna łyzeczka proszku do pieczenia
      - odrobina tłuszczu do formy

      WYKONANIE:
      Jajka wybić i oddzielić żółtka od białek, białka włożyć do naczynia a żółtka
      można na miseczkę. Białka ubic na sztywną pianę, dodać cały cukier i nadal
      ubijać aż cukier sie rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku i nadal
      ubijać. Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodac do masy
      jajecznej. Delikatnie wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem,
      delikatnie wygładzić. Wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 170-180
      stopni C. Nie otwierac piekarnika podczas pieczenia. Ja zawsze wyjmuje gdy
      ciasto odstaje od brzegów wtedy jest dobre- mi zawsze wychodzi.

      Polecam i życzę udanych wypieków.

      NAPISZ JAK WYSZŁO


      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=42452

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka