Gość: ela IP: *.knc.pl 31.08.06, 12:18 Moja tesciowa zdobyła przepis na leczo z kabaczka, i ma zamiar dziś je zrobic, tyle ze kupiła do tego cukinie i twierdzi uparcie ze to to samo co kabaczek. zaryzykowac i zjesc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Co prawda nie jest to to samo. 31.08.06, 12:24 Niech się teściowa poduczy: pl.wikipedia.org/wiki/Kabaczek pl.wikipedia.org/wiki/Cukinia ale niczym nie ryzykujesz jedząc te warzywa razem np. w leczo jak piszesz. Doskonale do siebie pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: kabaczek=cukinia? 31.08.06, 12:25 nie jest to to samo, ale można zrobić i z jednego i z drugiego i w smaku będzie zbliżone... Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: kabaczek=cukinia? 31.08.06, 12:38 one i tak sa bezsmakowe wiec jak doprawisz taki masz smak.Ale cukinia i kabaczek to jednak nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: kabaczek=cukinia? 31.08.06, 13:08 To bardzo nie to samo. Skora na kabaczku robi sie twarda i mozna zimowac je w piwnicy. Cukinia nie przezyje (przynajmniej u mnie). Cukinie marynuje, kabaczek mi nie bardzo pasuje. Szczerze mowiac jak sa male to podobne - nawet w smaku, ale duze sa zupelnie inne: cukinia jest zwarta, kabaczek po ugotowaniu mozna dzielic w takie paski-wąsy. Maja tez inne srodki. Ale oba MAJĄ smak!!! Uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: kabaczek=cukinia? 31.08.06, 13:27 Jedno i drugie Cucurbita pepo. Ja w zeszlym roku odkrylam przypadkiem, ze kabaczek powstaje z libanskiej cukinii (Zucchini Lebanese czyli summer squash) jesli sie ja zostawi na grzadce przez zapomnienie. U nas sprzedaja te kabaczki in spe wylacznie w formie "baby" - do 15cm, delikatne, jasnozielone, na bialo nakrapiane. We Wloszech zwane sa one Zucchino genovese verde chiaro. Mysle, ze stara zielona cukinia moze smialo zastapic wyrosnieta jasnozielona cukinie vel kabaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
muscovado Re: kabaczek=cukinia? 31.08.06, 14:26 tak Cucurbita pepo. i kabaczek i cukinia i patison i dynia makaronowa. To wszystko jest gatunek Cucurbita pepo, czyli dynia zwyczajna. Sa to jednak rózne formy. W znaczeniu botanicznym. Więc kabaczek to nie cukinia, ani kabaczek makaronowy. Kabaczek makaronowy to dynia makaronowa - bardziej pękate i krótsze od kabaczka dziwadło. :) Odpowiedz Link Zgłoś