29.08.24, 12:10
Kolejny wątek kulinarny, a co.

Dostałam całkiem spory kabaczek i nie wiem co z nim zrobić, to takie trochę warzywo bez polotu.

Jedynie leczo mi przychodzi do głowy ale może macie jakieś ciekawe, sprawdzone przepisy? Byle było bez mięsa.
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Kabaczek 29.08.24, 12:14
      Mozna usmazyc w plastrach.
      Mozna upiec z farszem (grzybowy sie nadaje).
    • 35wcieniu Re: Kabaczek 29.08.24, 12:16
      Leczo, placki, faszerowany, duszony, kiszony... Powiedziałabym że jedno z bardziej uniwersalnych, a nie bez polotu.
      • homohominilupus Re: Kabaczek 29.08.24, 12:18
        Jakiś taki bez smaku
        • babcia47 Re: Kabaczek 29.08.24, 16:17
          Za to świetnie przyjmuje inne smaki. Doprawiony czosnkiem, pieprzem, ostea papryka czy aromatycznymi ziołami jest bardzo smaczny i soczysty. Ja po wstępnym solidnym posoleniu i odstawieniu by puściły sok smaze na oleju nawet sote, bez panierki z tym ze wraz z sokiem splywa wiekszosc soli wiec ostatecznie doprawić trzeba przed samą obróbka cieplną. Taki kabaczek ale tez cukinia czy pawilon moxe byc świetnym dodatkiem do drugiego dqnis lub samodzielnym na cieplo na kolację. Czesto robiłam tez nadziewany ryżem z dodatkami, który dusiłam w sosie pomidorowym, mogl byc z mielonym mięsem ale nie musiał. Kabaczek świetnie nadaje się jako skladnik różnych warzyw na cieplo, samodzielnie smażony jak kotlet schabowy w panierce, smakuje tez na zimno lub po starciu na dużych oczkach odsączeniu z soku tj znow intensywne pokolenie i odstawienie na jqkis czas na cedzakach i sitach. Potem doprawiałam, dodawałam jajko t trochę mąki z dodatkiem ziemniaczanej i smażyłam placki. Podawałam z zimnym sosem z jogurtu lub gestej śmietany, dużej ilości czosnku i posiekanych ziol . To danie czasochłonne ale nie mogłam się opedzicbod gości którzy czekali z półmiskiem na kolejną partię
    • elinor.dashwood Re: Kabaczek 29.08.24, 12:17
      Stary prosty przepis
      www.olgasmile.com/kabaczek-z-makaronem.html
    • najbrzydszebutyswiata Re: Kabaczek 29.08.24, 12:18
      Ostatnio robiłam takie placki, smaczne.
      Tekst linku
      Drugi raz chyba bym jednak piekła na blasze zamiast smażyć, jakoś mi długo zeszło.

I lubię taką powiedzmy "mizerię", dwa razy tyle cukinii, co ogórków, starte plus dużo koperku i dressing: czosnek, sól, pieprz i jogurt.
    • mdro Re: Kabaczek 29.08.24, 12:19
      Warzywa do makaronu. Ja co prawda robię z cukinią, ale kabaczek też może być, bo to w zasadzie to samo. Jedna wersja jest podobna do leczo, tylko bez pomidorów i z mniejszą ilością papryki (czyli cebula, papryka, cukinia, ew. bakłażan), można podsmażyć i krótko udusić, można upiec. Ja robię z makaronem wstążki, posypane ostrym serem. Druga wersja: cukinia, cebula, suszone pomidory, na koniec śmietana. Ja robię z kurczakiem albo/i boczkiem, ale bez tego też powinno być dobre. Na ogół robię z penne.
    • wapaha Re: Kabaczek 29.08.24, 12:21
      w tym roku w pl jest chyba plaga cukiniowego urodzaju wink - dostałam już kilka razy, od 3 różnych osób wink
      obecnego kabaczka w połowie pokroję na plastry i upiekę -skropiony oliwą, przyprawiony, wraz z innymi warzywami ( ziemniak,batat,papryka, marchew) . Do tego grillowany filet z indyka
      • mava12 Re: Kabaczek 29.08.24, 12:25
        >w tym roku w pl jest chyba plaga cukiniowego urodzaju

kabaczek a cukinia to nie to samo.
        • wapaha Re: Kabaczek 29.08.24, 12:27
          mava12 napisała:

>
          > kabaczek a cukinia to nie to samo.

owszem, to samo
          • mava12 Re: Kabaczek 29.08.24, 12:47
            ta sama rodzina.
            Jednak kabaczek jest zółty, wiekszy i ma innym smak. Ma też większe pestki, czasami dosyć duze (ja lubię).
            Cukinie sa zdecydowanie mniejsze, choc są i zielone i zółte, ale smak inny, delikatniejszy.. I nie mają takich pestek.
            • elinborg Re: Kabaczek 29.08.24, 12:51
              Jak cukinia dorośnie na krzaku, to stanie się kabaczkiem.
              Mały żółty kabaczek to cukinia.
            • katriel Re: Kabaczek 29.08.24, 15:30
              > ta sama rodzina.

A nawet ten sam gatunek (Cucurbita pepo), ale do tego samego gatunku przynależą też dynie i patisony. (A moja mama uprawiała kiedyś kabaczki w ogródku. Z jednego zebrała nasiona i wysiała w następnym roku. Wyrosły jej patisony.)
            • wapaha Re: Kabaczek 29.08.24, 19:27
              mava12 napisała:

> ta sama rodzina.
              > Jednak kabaczek jest zółty, wiekszy i ma innym smak. Ma też większe pestki, cza
              > sami dosyć duze (ja lubię).
              > Cukinie sa zdecydowanie mniejsze, choc są i zielone i zółte, ale smak inny, del
              > ikatniejszy.. I nie mają takich pestek.

kabaczek to dorosła cukinia smile
              i może być i żółty i zielony smile
              • babcia47 Re: Kabaczek 29.08.24, 22:18
                Dokladnie, kabaczkiem nazywa się dużą, dojrzala cukinie z twardymi pestkami i gruba skorą a cukinią male miękkie, wielkości ogórka. To ta sama roślina tylko rozny rozmiar i stopień dojrzałości. Kolor nie ma znaczenia
    • mava12 Re: Kabaczek 29.08.24, 12:24
      uwielbiam kabaczki...ale jakoś w tym sezonie widziałam tylko takie olbrzymy, mocno pożółkłe i przejrzałe.
      U mnie młode kabaczki (jasnozielone i niewielkie) je się smażone, jak pisze tt-tka. Plastry smażone - jajko a potem bułka tarta. Na talerzu każdy posypuje swoją ulubioną przyprawą, ja chińską 5 smaków.
      Przepis z olgasmile też lubie, ale to tylko ja więc rzadko robie, tylko dla siebie.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Kabaczek 29.08.24, 12:29
      Jak duży, to nadziewany zrobić.
      Pokroić w poprzek na kawałki o grubości takiej, jak ci się do garnka, w którym można zapiekać w piekarniku zmieszczą. Ułożyć ściśle w garnku na plasterkach pomidorów, nadziać ryżem z warzywami, jak ma być bez mięsa.
      Ryż podgotować trochę. Cebulę usmażyć, dodać do niej paprykę, fasolkę szparagową, marchew i co ta jeszcze chcesz + przyprawy, poddusić aż trochę zmięknie, wymieszać z ryżem w proporcji dowolnej i nałożyć ściśle do kawałków kabaczka, kawałki nakryć plastrami pomidorów, najlepiej bez skórki, zalać wszystko sosem pomidorowym jakim lubisz, przynajmniej do połowy wysokości kawałków kabaczka i wstawić do piekarnika. Jak ryż będzie miękki to jeść. Ja dodaję jeszcze surowe mielone mięso, ale jak chcesz bez mięsa, to też będzie dobre.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Kabaczek 29.08.24, 12:35
        Albo podsmażyć cebule, dodać pokrojony w kostkę kabaczek, przyprawy, najlepiej świeże, zielone, paprykę, batata, albo marchew, można też fasolę ugotowaną i inne warzywa, poddusić do miękkości i jest pycha. Można też pomidory dorzucić, świeże, albo przecier. Z makaronem, albo ryżem, albo samo można jeść.
        • homohominilupus Re: Kabaczek 29.08.24, 12:37
          Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
      • tt-tka Re: Kabaczek 29.08.24, 12:56
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Jak duży, to nadziewany zrobić.
        > Pokroić w poprzek na kawałki

Zbrodnia !!! smile

ja nadziewany roblam z calosci - przekrawa sie wzdluz na pol, takie dwie lodki z tego sa, wydlubuje troche miazszu, nadziewa i zapieka
        mozna piec zawiniety w folie, mozna bez folii, mozna nawet po nadzianiu zlozyc go ponownie w calosc (obwiazac nitka, zeby sie nie rozsypal)
        • tt-tka Re: Kabaczek 29.08.24, 13:11
          Przypomnialo mi sie, mama podgotowywala/podduszala, a potem taki jeszcze twardawy zapiekala z pomidorami przyprawionymi na ostro - bardzo dobre to bylo
    • primula.alpicola Re: Kabaczek 29.08.24, 12:41
      Też dostałam jakiś czas temu, ogromny był niczym granatnik z Kinendy Głównej
      Zleciłam obranie ze skóry, pokrojenie wzdłuż na 4 części i wydrążenie pestek. Pokroiłam, polałam oliwą i posypałam przyprawami i poszedł do frajera. W czasue kiedy się piekł, zrobiłam sos czosnkowy ze skyra (skuru?)
    • thea19 Re: Kabaczek 29.08.24, 12:44
      ja mam w planie babkę jak ziemniaczaną bo leczo mi juz zbrzydło
    • paszczakowna1 Re: Kabaczek 29.08.24, 13:08
      Można też zrobić zupę a la dyniowa, na ostro.
    • feniks_z_popiolu Re: Kabaczek 29.08.24, 15:56
      Jak nie leczo, placki itp. itd. z tego wątku to może zamrozić? Czasami też mam nadmiar cukinii/kabaczka i wtedy mrożę do późniejszego zużycia i oprócz standardowego wykorzystania dodaję potem do zapiekanek warzywnych, sosów, past.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Kabaczek 29.08.24, 22:46
      Z cukini robię zupę krem - jak już duża to obieram skórę i wywalam miąższ.
      Risotto z cukinią i ziemniaki z cukinia na patelni z jogurtem.
      Nie smażę placków bo jie lubię i to samo z leczo - też nie lubię.
      Jak młoda to uzywam cukini kak ogórka, np. na kanapki czy do sałatek.
    • livia.kalina Re: Kabaczek 29.08.24, 23:03
      Ja ostatnio znalazłam przepis na fb, ponoć to turecka potrawa. kabaczka się myje i przekraja wzdłuż. Nacina całego na krzyż, z obu stron. Przyprawia, mocno obtacza w jajku oraz mieszance bułki tartej i tartego sera (tylko teraz zapomniałam jakiego). Piecze w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Nie trzeba odwracać. Po wyciągnięciu obficie posypuje świeżymi ziołami. Ja posypałam tez kaprami. Bardzo mi smakował.
      • thea19 Re: Kabaczek 30.08.24, 08:39
        Parmezan
    • mimfa Re: Kabaczek 29.08.24, 23:05
      Zupa krem, pieczone panierowane w jajku i bułce z serem, pasztet i można cienko pokroić i potraktować jak spód do pizzy.
    • cranberries1983 Re: Kabaczek 30.08.24, 08:41
      baba ganoush? smazony, pieczony?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka