Dodaj do ulubionych

szybkie potrawy - pomocy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 15:29
Przyjdą dziś goście, dzieci się pochorowały i nie było czasu i możliwości nic
przygotować ani nawet skoczyć do sklepu.Wrócę z pracy, skoczę do sklepu i
muszę coś super szybko przygotować mam na to ok 2 godzin. Prosze o propozycje
(jak wpisałam w wyszukiwarce szybki to wyszła mi zupa w proszku :-O). Zrobię
sałatkę z surowego kalfiora i pomidorów, pyszna i szybka; chili po polsku z
przepisów gazety, tez pychota i szybciutka no i .........??? na co jeszcze
mam czas i co podać. No oczywiście wystawię owoce.
Joanna
Obserwuj wątek
    • jacek1f jak wpiszesz "makaron", to wyjdą Ci w Galerii 01.09.06, 16:03
      setki cudonych przepisów - i wszystko trwa od 12 minut do 20 min góra!
      :-)
    • Gość: jolla7 Re: szybkie potrawy - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 16:04
      podaj na gorąco cieńkie parówki i kiełbaski delikatesowe, połówki jaj ugotowane
      na półmisku polane majonezem i szczypiorkiem.
    • f.l.y Re: szybkie potrawy - pomocy 01.09.06, 16:05
      spagetti od 20 -40 min

leczo? ok. 1 h

ryż gotowany

piers z kurczaka w kawałkach, obsmazasz na patelni z pieczarkami, dodajesz
      smietanę, koperek lub natkę czas. ok. 20 min (jesli najpierw wstawisz ryz
      wsaszetkach)

kluseczki kokardki lub fusili z pesto - raz dwa zrobisz...

w między czasie mozesz zapiec ziemniaki na 'pozniej' a do nich podać
      hmm...pieczone udka z kurczaka - zapiecz je razem i kurczaka i ziemniaki z
      ziołami....
      • f.l.y Re: szybkie potrawy - pomocy 01.09.06, 16:08
        a tak żartem:

zawsze zaczynam od nakrycia stołu przy takich szybkich lub na ostatnią chwilę
        zaplanowanych wizytah gości... - mam wtedy wrażenie, że jak stół nakryty, to mi
        się wszystko szybciej gotuje i przygotowuje :))
    • Gość: senin Re: szybkie potrawy - pomocy IP: *.dsl.dodo.com.au 01.09.06, 19:12
      jak juz zaplanowalas salatke i chili, to znaczy ze makaron albo jakies
      placko/chlebki musza byc

przyrzadz jakies curry - jesli chcesz szybko to zrob je z piersi kurczaka
      (najlepiej piers kurczaka w tajskim curry wychodzi-przepisy jo.hanny w galerii
      potraw)
      mozesz tez "prawidlowe" curry - indyjskie
      z jogurtem - pokroj mieso, dodaj posiekany czosnek, kurkume, kolendre w
      proszku, kumin, chilli, szklanke jogurtu, sol, troche pieprzu- wymieszaj

na patelni zeszklij posiekana w kostke cebule, dodaj kurczaka z jogurtem, smaz
      10 minut (5 minut nawet lepiej - piers nie bedzie sucha)
      zamiast piersi mozesz tak samo kawalki kurczaka zrobic - gotowanie trwa wtedy
      troche dluzej - ok pol godziny

pod koniec gotowania klasycznie posypac zielona kolendra (mozna bez, tez dobre)

• karmin-cynober Re: szybkie potrawy - pomocy 01.09.06, 20:25
        Salatka i chili nie wystarczy? Takie zarloki? Jak juz to tylko dodatkowe
        przystawki. Panierowane czy smazone plasterki cukini podane na talerzu, na
        drugim moze smazone pieczarki, plasterki baklazana zapiekane z mozzarella i tak
        dalej. Kilka dodatkowych talerzy, dania juz sa, po co jeszcze pichcic obiad.
        • Gość: Jarema Re: szybkie potrawy - pomocy IP: *.enterpol.pl 01.09.06, 21:10
          A flaszka gdzie?
          • Gość: kasiaaaaaaaaaa Re: szybkie potrawy - pomocy IP: *.autocom.pl 01.09.06, 22:27
            w lodówce;)
            • Gość: nalesnik ten kalafior to z majonezem? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.09.06, 00:27
              i z pomidorami? moze jeszcze jedna salatke dla odmiany.
              • Gość: Joanna Re: ten kalafior to z majonezem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.06, 20:42
                Gości zrobiło się trochę więcej, przyszło 10osób. Koleżanka przynisła blachę
                domowej roboty pizzy z marchewką, fantastyczna i uratowała mnie w oczach
                wojującej wegetwrianki. Poszło prawie wszystko + winogrona i arbuz pokrojony w
                kostkę. Podoba mi się pomysł podania przystawek w postaci smażonych pieczarek i
                cukini (następnym razem). Alkohol donieśli goście, ja miałam miodówkę robioną w
                zeszłym roku wg. przepisu z forum - ale siekiera :-O.
                Do sałatki daję: małe różyczki kalafiora, pomidory pokrojone w średnią kostkę,
                majonez z jogurtem, koperek, sól. Fantastyczna i fajnie chrupie w zębach.
                Miałam ochotę na jeszcze jakąś sałatkę, ale nie miałam pomysłu na coś
                szybkiego.W lodówce nic nie było, żadnych ziemniaków , ryżu ani innych
                zapychaczy sałatkowych. Mogłam przytransportować każdą ilość puszek i
                słoiczków, ale coś z czymś wymieszać żeby wyszła sałatka to niestety nie umiem.
                Dzięki za podpowiedzi.
                Pozdarawiam
                Joanna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka