sirod78 04.09.06, 09:43 prosze o pomysł na obiad z jabłek oprócz ryżu z jabłkami bo to juz mi sie znudziło.....z góry dziekuje za każdy przepis Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: jco zrobic na obiad z jabłek?? 04.09.06, 09:50 racuchy z jabłkami; zamiast ryżu makaron ;) naleśniki z jabłkami i cynamonem szarlotkę na ciepło :) kaczke nadziewaną jabłkami .... Odpowiedz Link Zgłoś
alcoola Re: jco zrobic na obiad z jabłek?? 04.09.06, 09:52 Placki z jabłkami. Opakowanie serka homo waniliowego (albo zwykłego, wtedy trzeba dodać cukru), jajko, trzy czubate łyżki mąki, pół płaskiej łyżeczki sody, wymieszać dokładnie, ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jabłka pokroić w dowolne kawałeczki, wymieszać z ciastem, smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Posypać cukrem pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kłąb Re: jco zrobic na obiad z jabłek?? IP: *.aster.pl 04.09.06, 12:26 Ciekawe to ciasto z serkiem. Czy ono jest dużo smaczniejsze od zwykłego naleśnikowego? A ta soda to absolutnie niezbędna, czy można sobie darować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza A ze zwykłego sera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 12:40 tez mi się podobaja te serowe placuszki :) Czy mogę je zrobic z takiego zwykłego bałego sera w kostce? jesli tak, to czego mam dodac? Śmietany? jajko? żeby to miało konsystencję serka homo. A może to tylko z serka homo wychodzi? Można do środka dodac inne owoce niż jabłka? dziękuję za odp :) Odpowiedz Link Zgłoś
alcoola Re: jco zrobic na obiad z jabłek?? 04.09.06, 15:13 Nie robiłam nigdy ze zwykłego twardego twarogu, natomiast można robić na zwykłej gęstej śmietanie (kwaśnej - np. Piątnica albo Szefa kuchni) zamiast serka homo - wtedy też trzeba docukrzyć. Soda (albo proszek do pieczenia)nie jest obowiązkowa, po prostu z sodą są bardziej pulchne, ale bez sody też OK.Ja robię najczęściej z serka Danio, który nie jest na tym forum dobrze oceniany, ale moje placuszki są naprawdę pyszne. Używam serków waniliowych albo owocowych. Ostatnio robiłam nie z jabłkiem, ale z brzoskwinią - chyba jeszcze lepsze. W sezonie robiłam też z truskawkami, jednak twardsze owoce lepiej się nadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kłąb Re: jco zrobic na obiad z jabłek?? IP: *.aster.pl 05.09.06, 08:26 Bardzo dziękuję za wszystkie wyjaśnienia :-). Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: jco zrobic na obiad z jabłek?? 04.09.06, 13:10 Był kiedyś taki ładny wierszzyk o robaczku i jabłuszku, który jest odpowiedzią na pytanie tytułowe, ale nie pamiętam dokładnie :) Racuszki - bardzo rzadko jem obiady na słodko, bo nie przepadam, ale racuszki uwielbiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka No jak to? 04.09.06, 15:23 Jan Brzechwa Entliczek-pentliczek Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek, A na tym stoliczku pleciony koszyczek, W koszyczku jabłuszko, w jabłuszku robaczek, A na tym robaczku zielony kubraczek. Powiada robaczek: "I dziadek, i babka, I ojciec, i matka jadali wciąż jabłka, A ja już nie mogę! Już dosyć! Już basta! Mam chęć na befsztyczek!" I poszedł do miasta. Szedł tydzień, a jednak nie zmienił zamiaru, Gdy znalazł się w mieście, poleciał do baru. Są w barach - wiadomo - zwyczaje utarte: Podchodzi doń kelner, podaje mu kartę, A w karcie - okropność! - przyznacie to sami: Jest zupa jabłkowa i knedle z jabłkami, Duszone są jabłka, pieczone są jabłka I z jabłek szarlotka, i komput [placek], i babka! No, widzisz, robaczku! I gdzie twój befsztyczek? Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek. www.literatura.zapis.net.pl/okresy/20leciemiedzywojenne/Brzechwa/entliczek_pentliczek.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmin Re: No jak to? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.09.06, 17:56 samych jablek to nie wiem. Dokup cukini to juz bedzie odmiana. W rondlu albo na pateni troche oliwy, drobno pokrojona cebula a jak sie troche przysmarzy to wrzucasz pokrojone w kostke cukini. Ja wsypuje do tego curry i szczypte pieprzu cayenne. Mieszam co jakis czas a jak cukini sie podsmazy, to dodaje drobno pokrojone jablko. Zmniejszam gaz i pod pokrywke. Po ok. 10 min dolewam powoli smietany. Niezbyt duzo i bez gotowania. Pare minut jeszcze i dorzucam na talerz do makaronu. Mozesz tez zrobic proste ciasto nalesnikowe. Zanurzarz w nim plasterki jablka i na rozgrzaan patelnie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmin Strudel? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.09.06, 19:07 Bawarska jablkowa strucla. Przepisu nie znam ale da sie znalezc polska strucle. W Bawarii tych strucli jast cala masa. Z miesem, z lodami, na slodko, na ostro. Ta jest kartoflana-jablkowa. www.wdr.de/studio/aachen/lokalzeit/service/rezepte/img/kartoffelmenue7.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mo. Re: jco zrobic na obiad z jabłek?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 19:52 U mnie w domu zawsze robiło się makaron z jabłkami: makaron nitki (koniecznie musi być cienki) podgotować, ale tak lekko, żeby się nie rozgotował. Układać w naczyniu warstwami makaron i pokrojone w plastry jabłka, każdą warstwę posypać cukrem i cynamonem. I tak aż się skonczy i makaron i naczynie ;))) A potem zapiec w piekarniku, niestety ani czasu zapiekania ani temperatury nie pamiętam..:( Ale danie jest pyszne. Pewnie dlatego że kojarzy mi się z dzieciństwem:) Odpowiedz Link Zgłoś