exlibra 04.09.06, 18:25 Ludziska właśnie przywiozlam sobie z Włoch butelkę octu balsamicznego. Do czego go najlepiej uzyć? Do jakijś sałatki??? Poradźcie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: antra Re: ocet balsamiczny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.09.06, 18:42 oliwa z oliwek lub z pestek winogron. Wlewasz do szklanki oliwe a potem zyle samo octu. Mozesz dodac troche musztardy, Ostrej troche mniej, slodkiej wiecej. Sol, pieprz, najlepiej swiezy z mlynka, cukier zaleznie od smaku musztardy. wszystko razem dobrze wymieszaj i odstaw do lodowki. Troche pokrojonej cebuli wymieszaj z pokrojonymi w plasterki lub w kostke pomidorami. Zielona salate umyj, otrzep z wody i postaraj sie zeby jak najmniej wody na niej zostalo.Jesli liscie salaty sa grube i daja w zebach uczucie gyzionego papieru to pech. Najlepiej w takiej sytuacji posolic i odstawic na 20 min. do zmiekczenia. Co jeszcze? Co masz. Moze byc odsaczona kukurydza z puszki, pokrojona kalarepa, ogorek konserwowy w plasterkach, swierzy ogorek bardziej pasuje do jogurtu lub smietany, drobno pokrojony seler naciowy, i co tam sie znajdzie. Pokrojony ser mozzarela. Wszystko razem mieszasz i wylewasz na to (jeszcze raz za beltac w szklance) sos salatkowy. Dobrze do tego smakuja kawalki swiezo usmarzonych filetow z indyka. Prosto z patelni wrzucasz je na salatkowa piramide. Zamiast miesa dobre sa tez smazone boczniaki. I jest salata mniam, mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmin Troche oliwek na to i wlasnej inwencji IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.09.06, 18:52 www.markus-froehlich.de/jpg/salat_platte_600x590.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: ocet balsamiczny 04.09.06, 18:53 To jest dosc specyficzna przyprawa wiec lepiej pos;akuj czy na pewno to zjeszm zanim zalejesz tym salatke. Dodaje sie to glownie do salatek, mozna sam (jesli komus ocet bals. naprawde smakuje), a mozna wymieszac z oliwa z oliwek. Proporcje dobierasz w zaleznosci od tego jak "ostra" ma byc salatka. We Wloszech dają to nawet do zwyklej zielonej salaty, a we Francji to zadnej salatki nie dostaniesz zeby nie bylo octu balsamicznego albo jakiegos sosu na nim. Toteż ja - osoba niecierpiąca tego octu - za kazdym razem jak jem w restauracji, to muszę koniecznie zaznaczyć zeby w zadnym daniu nie bylo octu, bo inaczej mozna go znalezc w najdziwniejszych "miejscach" - już widzialam brzoskwine z octem! Bleeee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ocet balsamiczny IP: *.dsl.club-internet.fr 04.09.06, 19:08 albo truskawki z octem balsamicznym :))) akurat sa niezle. Ja podlewam octem balsamicznym patelnie po smazeniu miesa. Octu balsamicznego uzywa sie w ilosciach munimalnych, bo jest zajzajer. Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: ocet balsamiczny 04.09.06, 22:15 hej....cos mi sie wydaje ...no coz aceto balsamico mozesz uzywac do... wszystkiego ja w nim nie oszczedzam jest lagodny i zawiera may procent kwasu bialego uzywa sie do salat a czerwony o gestej konsystencji mozna nawet w malych ilosciach nawet do lodow podawac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ocet balsamiczny IP: *.dsl.club-internet.fr 04.09.06, 22:23 to istnieje jeszcze jakas inna domiana octu balsamicznego niz ten brunatny, gesty ? Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: ocet balsamiczny 05.09.06, 01:09 octow to panie tyle, ojojoj. Wybierac i przebierac. Ale chodzi o ten ciemny, wloski. Do salatkowych dressingow w pierwszym rzedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ocet balsamiczny IP: *.dsl.club-internet.fr 05.09.06, 15:30 a jakze, panie, octow na swiecie tyle, ze glowa peka, ale prawdziwy ocet balsamiczny, to ocet z Modeny :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: ocet balsamiczny 06.09.06, 20:40 Gość portalu: gosc napisał(a): > a jakze, panie, octow na swiecie tyle, ze glowa peka, ale prawdziwy ocet > balsamiczny, to ocet z Modeny :) tak tak tylko ze ten z Modeny jednoroczny kosztuje cos 2 Euro buteleczka ćwiećlitrowa, trzyletni juz kosztuje cos ze 20 Euro a siedmioletni to buteleczka 100 ml kosztowala cos okolo 80 Euro ale tez i uzywa sie go na koniuszku bagietki szklanej - doslownie ociupinkę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ocet balsamiczny IP: *.dsl.club-internet.fr 06.09.06, 22:01 za 2€ nie widzialam, przysiegam !:)) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: ocet balsamiczny 05.09.06, 13:09 Gość portalu: gosc napisał(a): > to istnieje jeszcze jakas inna domiana octu balsamicznego niz ten brunatny, > gesty ? a wiesz ile ten gesty jak miód i ciemnobrunatny siedmioletni kosztuje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ocet balsamiczny IP: *.dsl.club-internet.fr 07.09.06, 14:52 ja akurat kupuje w takim eklepie, gdzie wszystko jest drogie (nie sa to zakupy codzienne) i nie pamietam ile ostatni raz placilam za ocet balsamiczny... 10€ moze. Za to doskonale pamietam, ze za oliwe place 27€ (oliwe kupuje czesciej niz ocet). Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: ocet balsamiczny 07.09.06, 18:45 Gość portalu: gosc napisała: > ja akurat kupuje w takim sklepie, gdzie wszystko jest drogie Pamietaj ze kupujesz we Francji a nie w Słonecznej Modenie w Italii! Skoro w Polsce kosztuje on dyche zet to nie moze tam kosztowac dyche Euro! Ala ale co Ty za Oliwe (jeszcze pytanie ile poł litra czy 5 litrów?!) kupujesz tak drogo! Andrzej (nie sa to zakupy > codzienne) i nie pamietam ile ostatni raz placilam za ocet balsamiczny... 10 > 364; > moze. Za to doskonale pamietam, ze za oliwe place 27€ (oliwe kupuje czesc > iej > niz ocet). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ocet balsamiczny IP: *.dsl.club-internet.fr 08.09.06, 21:21 ojej !!! ja wcale nie kupuje najdrozszej oliwy. Kupuje pewien gatunek, jest to oliwa wloska mimo, ze mieszkam we francji i z oslim uporem moglabym kupowac francuska... ale ja lubie oliwe o bardzo wyrazistym smaku i przedniej jakosci, a taka produkuja Wlosi. W tym samym miejsu kupuje wlasnie ocet balsamiczny - z Modeny :) No i znam taki butik z bardzo wyselekcjonowana "wloszczyzna":) Serio, zaden bajer. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: ocet balsamiczny 08.09.06, 23:14 Gość portalu: gosc napisał(a): > ojej !!! ja wcale nie kupuje najdrozszej oliwy. Zazdroszcze Ci! 30 lat temu kiedysmy uruchamiali w Polsce produkcję autobusów Berliet pomieszkiwalem od czasu do czasu we Francji... jak ten czas leci! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: ocet balsamiczny 05.09.06, 09:07 lina37 napisała: > hej....cos mi sie wydaje ...no coz aceto balsamico mozesz uzywac do... > wszystkiego ja w nim nie oszczedzam jest lagodny i zawiera may procent kwasu > bialego uzywa sie do salat a czerwony o gestej konsystencji mozna nawet w > malych ilosciach nawet do lodow podawac O matko! Jak dla mnie lody z octem, to lody podlane trucizna! :) To jakby ktos robil lody i mu sie w kuchni cos niechcacy wylalo :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: ocet balsamiczny 05.09.06, 09:19 napewno kazdy z nas zna potrawy slodko kwasne -to gra smakow Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: ocet balsamiczny 05.09.06, 09:27 No wlasnie, ja ogolnie nie przepadam za "slodko - kwasnym", std pewnie moj wstret do owocow i lodow polanych octem. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: ocet balsamiczny 05.09.06, 09:25 dodaję do soów do makaronu, czyli wszelkie na bazi epomidorów, grzybów...wedle inwencji. jednak pamiętać należy, że jeśli dodajemy ocet balsamiczny do dań ciepłych, to nalezy go wlać już po wyłączneiuognia, gdyż inaczej utracimy aromat. Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: ocet balsamiczny 05.09.06, 09:45 mam super przepis na salate lodowa z piersia indyka albo kurczaka marynowane w acetto czerwonym -salata lodowa ,ogurek,rokula,pomidor -wszystko pokroic i uformowac na talerzu piers drobiowa umyc i pokroic na paski (okolo3mm grubosci zeby sie krotko pieklo) troszke oliwki na patelnie,paseczki piersi -piec po dwoch stronach zeby byly zloto-brazowe,dobrze posolic ,popieprzyc i zalac dobra porcja octu krotko zagotowac , -porcje piersi ukladac na salacie ,polac marynata ,mozna posypac sezamem lub innym ziarnem pozdrawiam lina Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: ocet balsamiczny 05.09.06, 10:46 A jak wejdziesz na galerie potraw - wpisz w wyszukiwarke "balsamiczny" lub "balsamico" w tresci i przebieraj. Tu wyzej to poczatek tego do czego ludziki dodaja balsamico. Ja ostatnio mam faze na schab duszony w zalewie z balsamico. Odpowiedz Link Zgłoś
exlibra Re: ocet balsamiczny 06.09.06, 16:40 bardzo bardzo bardzo wszystkim dziekuje, na pewno bede ekseperymentować pozdr exlibra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EB kupiłam właśnie Vivę i... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 13:59 jest tam przepis Kurta Schellera na sałatę z oscypkiem, do której przygotowuje się sos z octu balsamicznego z dodatkiem miodu. ocet trzeba gotować tak długo, aż stanie się bardzo gęsty... ciekawe, więc chyba spróbuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmin Re: kupiłam właśnie Vivę i... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.09.06, 14:34 Nie wytrzymalabym gotowanego octu. Z kuchni by mnie wywialo. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.g21 Re: ocet balsamiczny 08.09.06, 08:25 a dlaczego nazywa się balsamiczny...ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: ocet balsamiczny IP: 83.238.166.* 08.09.06, 09:04 Uważany był od początku we Włoszech za coś niezwykle smacznego i to znane nam słowo 'balsam' od tego octu pochodzi. Do nas doszło przez kontynent w plotkach lingwistycznych, że to coś niezwykle smacznego. A teraz po wiekach i sam ocet przyszedł. Czyli w drodze przez kontynent kosmicznych prędkości nie rozwinął:)))) Muszę sprawdzić w moich starych książkach kucharskich czy był używany w Polsce przed prl-owskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: ocet balsamiczny 08.09.06, 08:57 wejdz na wykipedie wlasnie czytalam iza duzo pisania ale twoje pytanie bylo bardzo interesujace ocet balsamiczny wykipedia Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.g21 Re: ocet balsamiczny 09.09.06, 11:29 na ulotce wyczytałam że za czasów Juliusza Cezara uzywany był jako lek...stąd balsamiczny.. Odpowiedz Link Zgłoś