Dodaj do ulubionych

pomidory na zimę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 18:15
jak robicie przecier pomidorowy na zimę, czy go pasteryzujecie?
Obserwuj wątek
    • zona_jarka Re: pomidory na zimę 06.09.06, 07:49
      Kroję umyte pomidory, wrzucam do nierdzewnwgo gara, dodaję sól odrobinę wody i
      gotuję tak długo aż częściowo się "rozlecą" (ewentualnie odparowuję w
      zależności od tego jak gęsty chcemy mieć przecier) czesto mieszając aby się nie
      przypalił, następnie "rozbijam" blenderem na jednolita masę, dosalam, pakuję do
      słoików, pasteryzuję ok 15 min w 110 stopniach. Wadą tej metody jest że
      pozostają pestki ale mi to nie przeszkadza.
      • puniaa Re: pomidory na zimę 06.09.06, 10:23
        A ja robię wg T. Capponi Borawskiej juz wiele lat i sos jest pyszny. Pomidory, cebula, czosnek, seler naciowy, bazylia, pietruszka zielona, oliwa z oliwek. Sos jest delikatny, pomidorowy ale nie tylko, bo w tle są te wszystkie inne smaki. Do makaronu zimą, super. Co roku sobie obiecuję, że nie dam się już wrobić w te kilogramy pomidorów i co roku jest tak samo: Mamo a sos ?
      • puniaa Re: pomidory na zimę 06.09.06, 10:29
        Oczywiscie zapomniałam napisać, że po rozgotowaniu wszystkiego miksuję to w garnku i przelewam przez durszlak/sitko żeby sos był gładki. Potem ew. dosalam i na gorąco do słoików i pod kocyk. A drugi sposób to zamrożenie takiego sosu lub samych zmiksowanych i przetartych pomidorów(surowych) w pudełkach.
    • marghot Re: pomidory na zimę 06.09.06, 10:34
      Można mrozić też całe pomidory, ze skórką.
      Nadają się one jedynie do sosób bądź zup. Na pewno nie na kanapki ;)
    • grazkax Re: pomidory na zimę 06.09.06, 13:42
      a ja robię tak ; male pomidory kroje na ósemki wkładam ciasno do słoika i
      zakręcam potem do gara z wodę i gotuję tak dlugo aż puszczą sok. wejmuję do
      gory dnem i po 12 godz.wynoszę do piwnicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka