Gość: toja IP: *.pl 14.09.06, 16:36 oprócz zupek krem do czego mozna jeszcze uzyc blendera?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
houhou Re: blender do czego?/ 14.09.06, 16:47 do robienia koktajli, pulpy owocowej (lepsze niż soki z kartonu), kruszenia lodów, miesznia ciasta naleśnikowego. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: blender do czego?/ 14.09.06, 16:47 Do rozdrabniania wszystkiego z wyjątkiem gwoździ, innych metali, kamieni itp i ugotowanych gorących ziemniaków. Pesto możesz zrobić, guacamole różne takie. Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: blender do czego?/ 14.09.06, 22:58 jak wyglada blender mozesz mi jakis link ze zdjecim przeslac? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: blender - wygląda tak: 15.09.06, 11:09 www.tanieje.pl/images/blender_alaska.jpg tak: www.kitchenemporium.com/kitchenemporium/images/gifr55.jpg lub tak: www.kitchencontraptions.com/images/dotcoms_1858_157274623.jpeg Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: blender - wygląda tak: 15.09.06, 11:49 dzieki ba_nita na ciebie mozna liczyc:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maj Re: blender do czego?/ IP: *.core.lanet.net.pl 14.09.06, 16:52 Do robienia wszelkiej maści sosów. Np do spaghetti wrzucam tam paprykę, pomidiry, czosnek, cebulę i w dwie minuty mam sos milion razy lepszy od tych słoikowych sklepowych Jak mięsko piekę to dodaję dookoła marchewkę, pora, cebulę, a jak się upiecze to zlewam to wszystko co z miesa wyszło razem z warzywami, miksuje i mam pycha sos pieczeniowy. Do robienia cukru podru z cukru kryształ. do siekania orzechów, migdałów na proszek. do robienia dipów i sosów sałatkowych Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: blender do czego?/ 14.09.06, 20:55 Majonez , też da się ukręcić - expresowo . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: blender do czego?/ IP: *.pl 14.09.06, 21:48 ojej!!! az tyle mozliwosci????? dzieki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: blender do czego?/ IP: 83.238.166.* 15.09.06, 10:12 Ilość zastosowań wielka i raczej dziwi, że tyle dziewczyn tego nie dostrzega. Blender myć łatwo, montaż żaden, bo tylko jedna jakby pałka w ręku. Ja np. po wyjęciu z garnka mięsa, w garnku miksuję farfocle na sos. A po wyjęciu z zupy farfocli miksuję w garnku resztę - pozostawiam z boku zwykle trochę kalafiora przy kalafiorowej, czy trochę pieczarek przy pieczarkowej, żeby po zmiksowaniu włożyć z powrotem i demostrować, że zupa nie jest z torebki:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Jak wygląda blender? IP: 83.238.166.* 15.09.06, 12:13 Jest niewątpliwie problem z nazewnictwem, ale w ostatnich latach na FK słowo "blender" jakby bardziej przyrosło do tego co ma kształt po prostu pałki trzymanej w ręce podczas pracy - tak mi się wydaje:) Mój post wyżej do tego również się odnosił. Wszelkie plastikowe garnki z obracającym się czy w środku (np. malakser) to zupełnie inna jakość. Taki wyższy od malaksera garnek nazywany jest zwykle mikserem. Wszelkie takie "garnki" dostarczają również dużo sensu do prac kuchennych, ale ten pałkowaty "blender" jest jednak czymś funkcjonalnie dla małej rodziny lepszym. Nie trzeba myć "garnka" z przyległościami. Przelewanie gorącego sosu czy zupy do niego też odpada, bo blender wsadza się w każdy garnek, czy miseczkę i po kłopocie - chociaż warto uważać na ściany w kuchni:))))) Ja lubię technikę w kuchni, ale to małe urządzenie, które mam już 3 lata jest wyjątkowo funkcjonalne na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Słownik Wyrazów Obcych PWN (2005r) 15.09.06, 12:17 blender -ra, -rze, lm -ry, mrz «szklane naczynie do przyrządzania koktajli z wirującymi nożykami w dolnej jego części» <ang.> malakser -ra, -rze, lm -ry, mrz «wieloczynnościowy robot kuchenny do rozdrabniania warzyw, mielenia mięsa, mieszania ciasta itp.» <fr. malaxeur> a, że nazewnictwo się rozszerza to inna rzecz. Językoznawcy nigdy nie nadążą. Odpowiedz Link Zgłoś