Dodaj do ulubionych

kawa troszke inaczej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 10:39
jak moge w domu zrobisc dobra kawe, taka jakas inna. wiem ze mozna jakos z
cynamonem itp. ja sypie rozpuszczalna i zalewam woda. potem mleko i to
wszystko. macie jakies sposoby na pyszna kawe domowa?
a dodam ze mam jeszcze ekspres zwykly. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kas2 Re: kawa troszke inaczej 18.09.06, 11:33
      np gotujesz mlekoz laską cynamonu pienisz i dod do kawy, prościej jet dosypac
      cynamon do kawy moze tez byc kakao, wszelkie likiery typu adwokat itp, jesli
      lubisz smakowe expresso to polecam kawe z wiśniówką
    • Gość: Monika Re: kawa troszke inaczej IP: *.uwoj.gorzow.pl 18.09.06, 11:37
      Kawę z cynamonem polecam. Najlepiej jest wsypać trochę zmielonej przyprawy do kawy zaparzanej w ekspresie przelewowym lub ciśnieniowym. Pyszna jest też kawa z kardamonem - zmiażdżone ziarenka dodajesz do kawy przed zaparzeniem. Taką kawę koniecznie pijesz z mlekiem i cukrem.
    • kiw75 Re: kawa troszke inaczej 18.09.06, 12:59
      Polecam kawę z dodatkiem kardamonu- wspaniała przyprawa także do deserów, win
      (przyrządzaćtak jak z cynamonem)
      • Gość: kamila Re: kawa troszke inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 13:13
        a gdzie moge ta przyprawe kupic? jest w supermarketach? jestem z malego miasta
        wiec u nas ciezko o cokolwiek...
        • Gość: Monika Re: kawa troszke inaczej IP: *.uwoj.gorzow.pl 18.09.06, 14:23
          Kardamon (takie zielone fasolki, wyłuskuje się z nich czarne ziarenka)kupisz w sklepie z kawą i herbatą na wagę . A jak nie, to ostatnio Kamis wypuścił małe paczuszki z kardamonem, w supermarketach powinny być, np. w Tesco widziałam - w dziale z przyprawami, oczywiście.
        • kiw75 Re: kawa troszke inaczej 18.09.06, 21:34
          Kardamon mielony można dostać również w zielarskim sklepie.
        • kiw75 Re: kawa troszke inaczej 18.09.06, 21:37
          Można też kupić w sklepie internetowym www.ekosfera.pl/cgi-
          bin/shop.pl?
          id=1101&sid=26060830&pin=53498024943202&mod=03&towar=261526&pt=&lang=pl-
          pln&pdo=01&psz=7253&pcz=
    • kiranna kawa z mieta 18.09.06, 14:07
      kiedys pilam w kawiarni taka kawe z mieta i pieprzem, byla REWELACYJNA. kupilam
      likier mietowy, zaparzylam kawe, zmielilam pieprz, zeby byl bardziej
      aromatyczny i ...klapa, to nie to :( czy ktos ma sprawdzony przepis na mietowa
      kawe? ozloce!
    • Gość: zadumana Re: kawa troszke inaczej IP: 83.238.166.* 18.09.06, 14:25
      Do kawy dobrze jest dodać wanilię. Moja mama robiła dla gości mocną kawę
      (nierozpuszczalną) w metalowym dzbanku. Praktycznie niemal ją gotowała i
      dodawała na chyba litrowy dzbanek chyba pół laski waniliowej. Aromat był
      niesamowity. Goście na początku nie wiedzieli skąd tak dobry smak kawy. Wanilia
      smak podkreśla, ale nie czuć jej tak dosłownie i trudno zgadnąć skąd nagle
      takie ekstra odczucia.
      Sposób jest chyba opisany w starych polskich książkach kucharskich. Dziś
      możnaby dodać wanilię do "fusów" i czekać co się przefiltruje. Ja piję kawę
      bardzo rzadko, więc metody osobiście nie stosowałam, ale chyba do niej wrócę,
      bo warto gości czasem zaskoczyć:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka