Dodaj do ulubionych

nalewka z malin

IP: *.chello.pl 20.09.06, 14:36
Może ktoś wie jak zrobić nalewkę/lub coś innego/ z malin pozostałych po
odciśnieciu soku? Do tej pory wyrzucałam zepsute maliny ale wiem ze niektórzy
wykorzystują je do dalszej obróbki.Dziękuje za wszelkie porady.Bożena
Obserwuj wątek
    • qubraq Re: nalewka z malin 20.09.06, 18:51
      W jaki sposob odciskałaś ten sok z malin? chodzi o to czy cos jeszcze tam
      zostalo - jesli odciskalas na Malince to wyrzuc od razu wytloki bo sa nawet
      suche i na makuche sie nie nadają, ale jesli byly tylko wysladzane cukrem i
      grawitacyjnie odcedzone to zostalo w nich jeszcze tyle soku ze hoho! wszystko
      zalezy od tego co zrobiłas z nimi wczesniej...
      Andrzej
      • Gość: szondelka Re: nalewka z malin IP: *.chello.pl 20.09.06, 19:43
        własnie robię je w sokowniku one nie sa takie suche jak w sokowirówce
        • qubraq Re: nalewka z malin 20.09.06, 23:23
          Gość portalu: szondelka napisała:

> własnie robię je w sokowniku one nie sa takie suche jak w sokowirówce

smialo nalej na nie okowity tzn. mieszanki pół na pół spirytusu i wodki żytniej
          i nalej przynajmniej tyle zeby owoc zakryc ale moze i byc dwa razy tyle - i
          zostaw na rok. Ale jesli masz duzo owocu surowego to lepiej alkoholem nalej
          owoc surowy - pelnosokowy i zostaw na dluuuugo a wytloczyny malinowe uzyj do
          kompotu.. :)
    • Gość: gośc Re: nalewka z malin IP: *.pl 20.09.06, 22:00
      mnie zostały czarne porzeczki po nalewce, co z nimi zrobić????, nasaczone sa
      wódeczką,
      • qubraq Re: nalewka z malin 20.09.06, 23:17
        Gość portalu: gośc napisał(a):

> mnie zostały czarne porzeczki po nalewce, co z nimi zrobić????, nasaczone sa
        > wódeczką,

zasyp cukrem nawet ok. 0,4 kg na litr owocu i wysladzaj tak dlugo dosypujac
        stale swiezego cukru az sie przestanie rozpuszczac wtedy zlej syrop dodaj do
        surowej nastojki smorodyniowej (bo czarna porzeczka to smorodynia) a uzyskasz
        cos a la likier cassis...a zostajace owoce wygotuj do kompotu z suszem
        jablkowym lub pigwowym (nie pigwowcowym!) na przykład... :)
        ja jeszcze po wyslodzeniu owocu smorodyni nalewam na nią domowe wino różane i
        stoi to sobie rok szlachetniejac jeszcze bardziej... :))
    • docg nalewka NIE 21.09.06, 13:52
      nie polecam robić nalewki z takich pozostałości po owocach z tego powodu, że
      nawet jeśli to się da, to dużo lepsza wyjdzie z normalnych, świeżych owoców.
      Koszt owoców w porównaniu do kosztu spirytusu do nalewki jest niewielki, więc z
      praktycznego punktu widzenia dużo lepiej jest te wyciśnięte owoce zużyć do
      czegoś innego (albo wyrzucić), a nalewkę zrobić ze świeżych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka