nimeska 29.09.06, 01:05 gdzie kupic to cudo ? znalazlam aukcje internetowa na www.swiistak.pl ale mam alergie na aukcje internetowe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jzp Re: Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 10:13 a dużo potrzebujesz mogę Ci podesłać Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) 29.09.06, 18:55 Czy ja moge dołączyc do proszących o żubrowy "wsad" do nalewki na 1 litr - nie wiem ile sie daje - ale w zamian oddam kawałek suchego piołunu takoż na nalwekę Mieszkam w W-wie jakbyco Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznyslonecznik Re: Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) 13.10.06, 22:05 a ja moge tez troche dostac??? bardzo prosze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyza Re: Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) IP: *.dip.t-dialin.net 29.09.06, 12:00 witam,tez mam pytanie co do tej trawy,czy mozna tez swieza wlozyc do wodki,i co mozna z nia jeszcze robic?dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jzp Re: Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 15:03 Można i świeżą ale trzeba uważać żeby nie przedobrzyć jest bardzo aromatyczna. można dodawać do pieczonej dziczyzny, nadaje mięsu specyficzny aromat. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) 29.09.06, 15:16 w sumie to nie wiem ile jej potrzebuje ;D i wbrew pozorom jest troche ciekawych przepisow z trawa zubrowa uzywa sie jej glownie pod postacia suszu - zubrowka ( 5-6 sztuk dlugosci 25 cm) - mozna dodac wywar z trawy do szynki pieczonej - ususzone zdzbla namoczyc a nastepnie wlozyc rybie w brzuch przed pieczeniem - jako dodatek do marynaty z dziczyzny i cieleciny - Jagnię otoczone ziołowym musem z cielęciny w osnowie sosu miętowo - żubrówkowego - Dzik marynowany w trawie żubrowej podany z kaszą jaglaną z akcentem szafranu i oliwą kminkową - Schab z dzika pieczony ze smakiem trawy żubrowej, świeżo podwędzony, podany z sufletem pachnącym lasem i liśćmi brukselki w dyniowej kostce z brusznic - Gicz cielęca z trawą żubrową - Staropolskie filety schabowe z aromatem trawy żubrowej - Halibut w sosie jabłkowym - Jajka w koszulkach na grzance polane oliwa z aromatem trawy zubrowej - Crepinette z polędwiczki cielęcej z borowikami - But z polędwicy faszerowanej ziemniakami i oscypkiem w otoczeniu buraków - Muflon nadziewany rydzami w sosie borówkowo-tymiankowym z torcikiem warzywnym - Comber z jelenia na polencie z leśną nutą - Wykwintny torcik z sandacza Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) rośnie prawie wyłącznie w Polsce w Puszczy Białowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryle, która nadaje wódce swoisty zapach i smak. Zawiera kumarynę stosowaną w lecznictwie oraz do produkcji wyrobów tytoniowych i napojów, Odpowiedz Link Zgłoś
gozdzik_w_butonierce zubry maja w tym swoj szczegolny udzial 29.09.06, 19:02 iz ta trawa nabiera tak swoistego aromatu, probowano bez zubrow i juz niestety efekt nie byl identyczny. ale co tam, liczy sie produkt koncowy, czyli niech jak najdluzej zyja zubry, bo inaczej nasz flagowy produkt eksporowy padnie. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 turówka wonna 29.09.06, 19:38 czyli hierochloe odorata jest częściowo chroniona www.atlas-roslin.pl/lista-chronionych-traw-turzyc.htm przed zakupem dobrze jest sprawdzić, czy legalnie pozyskiwana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jzp Re: turówka wonna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 19:58 u mnie na działce rośnie toto i zachwaszcza, zawleczone zostało kilka lat temu od kolegi u którego osiągnęło masę krytyczną. Przywiózł kępkę z lasu i tak mu się rozrosło, że terez może zaopatrywać małą gorzelnię :). moja też się już nieźle rozrosła. w tym roku mam z kilogram suszonej :) Odpowiedz Link Zgłoś
melolonta.melolonta Re: turówka wonna 01.10.06, 00:40 Witam, A czy ja mogłabym prosić o troszkę żubrówki ŻYWEJ? Lub nasionek? Jestem z Warszawy. Na początek jednak Twoja trawa znalazłaby się na mojej działce, daleko od KABAT. Pozdrawiam serdecznie I właśnie zaczynam przymilanie się o trawkę. A. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) 01.10.06, 01:49 Wódziunia: alkohologia.blog.onet.pl/2,ID28822173,DA2005-06-27,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyza Re: Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.06, 21:18 witam,minelo pare dni,jak zwrocilam sie z pytaniem,czy mozna do wodki wlozyc swieza trawe,dziekuje za odpowiedz i rady. wodka wyszla pyszna tzn.zapach i smak,reszte trawy wysuszylam,ma tak mocny aromat ze pachnie caly pokoj pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś