Dodaj do ulubionych

Trawa żubrowa (Herba Hierochloe)

29.09.06, 01:05
gdzie kupic to cudo ?
znalazlam aukcje internetowa na www.swiistak.pl ale mam alergie na aukcje
internetowe
Obserwuj wątek
    • Gość: jzp Re: Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 10:13
      a dużo potrzebujesz mogę Ci podesłać
      • qubraq Re: Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) 29.09.06, 18:55
        Czy ja moge dołączyc do proszących o żubrowy "wsad" do nalewki na 1 litr - nie
        wiem ile sie daje - ale w zamian oddam kawałek suchego piołunu takoż na nalwekę
        Mieszkam w W-wie jakbyco
        Andrzej
      • slonecznyslonecznik Re: Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) 13.10.06, 22:05
        a ja moge tez troche dostac??? bardzo prosze :)
    • Gość: pyza Re: Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) IP: *.dip.t-dialin.net 29.09.06, 12:00
      witam,tez mam pytanie co do tej trawy,czy mozna tez swieza wlozyc do wodki,i co
      mozna z nia jeszcze robic?dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
      • Gość: jzp Re: Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 15:03
        Można i świeżą ale trzeba uważać żeby nie przedobrzyć jest bardzo aromatyczna.
        można dodawać do pieczonej dziczyzny, nadaje mięsu specyficzny aromat.
      • nimeska Re: Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) 29.09.06, 15:16
        w sumie to nie wiem ile jej potrzebuje ;D
        i wbrew pozorom jest troche ciekawych przepisow z trawa zubrowa

uzywa sie jej glownie pod postacia suszu

- zubrowka ( 5-6 sztuk dlugosci 25 cm)
        - mozna dodac wywar z trawy do szynki pieczonej
        - ususzone zdzbla namoczyc a nastepnie wlozyc rybie w brzuch przed pieczeniem
        - jako dodatek do marynaty z dziczyzny i cieleciny
        - Jagnię otoczone ziołowym musem z cielęciny w osnowie sosu miętowo - żubrówkowego
        - Dzik marynowany w trawie żubrowej podany z kaszą jaglaną z akcentem szafranu i
        oliwą kminkową
        - Schab z dzika pieczony ze smakiem trawy żubrowej, świeżo podwędzony, podany z
        sufletem pachnącym lasem i liśćmi brukselki w dyniowej kostce z brusznic
        - Gicz cielęca z trawą żubrową
        - Staropolskie filety schabowe z aromatem trawy żubrowej
        - Halibut w sosie jabłkowym
        - Jajka w koszulkach na grzance polane oliwa z aromatem trawy zubrowej
        - Crepinette z polędwiczki cielęcej z borowikami
        - But z polędwicy faszerowanej ziemniakami i oscypkiem w otoczeniu buraków
        - Muflon nadziewany rydzami w sosie borówkowo-tymiankowym z torcikiem warzywnym
        - Comber z jelenia na polencie z leśną nutą
        - Wykwintny torcik z sandacza

Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) rośnie prawie wyłącznie w Polsce w Puszczy
        Białowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryle, która nadaje
        wódce swoisty zapach i smak. Zawiera kumarynę stosowaną w lecznictwie oraz do
        produkcji wyrobów tytoniowych i napojów,
        • gozdzik_w_butonierce zubry maja w tym swoj szczegolny udzial 29.09.06, 19:02
          iz ta trawa nabiera tak swoistego aromatu, probowano bez zubrow i juz niestety
          efekt nie byl identyczny. ale co tam, liczy sie produkt koncowy, czyli niech
          jak najdluzej zyja zubry, bo inaczej nasz flagowy produkt eksporowy padnie.
    • emka_1 turówka wonna 29.09.06, 19:38
      czyli hierochloe odorata jest częściowo chroniona
      www.atlas-roslin.pl/lista-chronionych-traw-turzyc.htm
      przed zakupem dobrze jest sprawdzić, czy legalnie pozyskiwana.
      • Gość: jzp Re: turówka wonna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 19:58
        u mnie na działce rośnie toto i zachwaszcza, zawleczone zostało kilka lat temu
        od kolegi u którego osiągnęło masę krytyczną. Przywiózł kępkę z lasu i tak mu
        się rozrosło, że terez może zaopatrywać małą gorzelnię :). moja też się już
        nieźle rozrosła. w tym roku mam z kilogram suszonej :)
        • lina37 Re: turówka wonna 30.09.06, 23:52
          ..to przeslij ...czekam
          • melolonta.melolonta Re: turówka wonna 01.10.06, 00:40
            Witam,
            A czy ja mogłabym prosić o troszkę żubrówki ŻYWEJ? Lub nasionek?
            Jestem z Warszawy.

Na początek jednak Twoja trawa znalazłaby się na mojej działce, daleko od KABAT.
            Pozdrawiam serdecznie
            I właśnie zaczynam przymilanie się o trawkę.
            A.
    • ampolion Re: Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) 01.10.06, 01:49
      Wódziunia:
      alkohologia.blog.onet.pl/2,ID28822173,DA2005-06-27,index.html
    • Gość: pyza Re: Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.06, 21:18
      witam,minelo pare dni,jak zwrocilam sie z pytaniem,czy mozna do wodki wlozyc
      swieza trawe,dziekuje za odpowiedz i rady.
      wodka wyszla pyszna tzn.zapach i smak,reszte trawy wysuszylam,ma tak mocny
      aromat ze pachnie caly pokoj
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka