Gość: becik83 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 19:16 kochani zna ktos moze dobry przepois na marchewke gotowana???? prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: marchewka gotowana 04.10.06, 19:28 zalezy co lubisz:)Ja gotuje marchewke krojona w kostke z odrobina masla,soli i cukru.Jak jest miekka zageszczam maka. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena2lbn Re: marchewka gotowana 04.10.06, 19:30 Gotuje cale marchewki na pol miekko,kroje w kostke,dodaje pol paczki mrozonego zielonego groszku i cala puszke kukurydzy.Wszystko razem gotuje do miekkosci.Sol na koniec i lyzka masla.Bez zasmazki i oproszania maka. Dla mnie smak rewelacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: marchewka gotowana IP: 194.54.85.* 04.10.06, 22:38 Ja marchewkę gotuję na mleku z zasmażką na maśle lub tylko oprószona mąką. Można dodać szczyptę kardamonu, carry lub cynamonu. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norsk_skogskatt Re: marchewka gotowana IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 04.10.06, 23:09 fuj. fuj. niszczenie najlepszego w jarzynce. Jak już koniecznie chchesz gotować, to weź jak najmniejsze lub przekrój na pół lub na czworo i gotuj zaledwie 3 do 4 minut, aby była chrupka. Tak zdrowiej i bardziej elegancko prezentuje się na talerzu. ew. do tego jakiś wykwintny sos, pasujący do mięsa czy ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Że głupio zapytam - czym się różni sos wykwintny 04.10.06, 23:11 od niewykwintnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Że głupio zapytam - czym się różni sos wykwin IP: 87.65.149.* 04.10.06, 23:51 1/ Marchewki glacées. Marchewki pokroic na kawalki / mlode zostawic w calosci /, wlozyc do garnaka, dolac wody, aby je przykryly. Posolic, dodac lyzke cukru i 2 lyzki masla. Gotowac, az plyn wyparuje, a marchewki beda miekkie i blyszczace. 2/ Marchewki w smietanie. Przygotowac j/w , a gdy plyn wyparuje zalac goraca smitanka. Odpowiedz Link Zgłoś
wuj_truj Re: marchewka gotowana 08.10.06, 10:21 Bzdura, że gotowana marchewka jest mniej zdrowa od surowej! Gotowana na parze zachowuje cenne składniki, a w dodatku pod wpływem wysokiej temperatury beta- karoten staje się łatwiej przyswajalny - należy oczywiście pamietac o odrobinie tłuszczu. Co prawda IG gotowanej marchwii bardzo podskoczy, ale to nie jest chyba forum dla dbajacych o linię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norsk_skogskatt Re: marchewka gotowana IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 08.10.06, 22:51 nie mówię, aby w ogóle nie gotować, ale tradycyjnie marchewka gotowana, to jest marchewka przegotowana tak, że nie ma smaku, zapachu ani konsystencji. czyli żadnej wartości smakowej, witaminowej ani estetycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: marchewka gotowana 09.10.06, 08:26 A ja nie lubię żadnych rzeczy "aldentowych" wolę miękkie. A marchewka z wody, polana zasmażką czyli bułką z masłem mmmm, pychota :) Albo z młodą fasolką szparagową. Odpowiedz Link Zgłoś
ewab2507 Re: marchewka gotowana 09.10.06, 09:29 ja lubię młodą marchewkę gotowaną w całości w odrobinie posolonej wody. wrzucam do tego ząbek czosnku (cały, tylko lekko ponacinany). zdarza mi się również używać marchewki mrożonej. kupuję taką malutką - baby carrots. ją również gotuję w małej ilości wody, z czosnkiem (j.w.), solę to delikatem (tym w zielonym opakowaniu). gdy marchewka jest już ugotowana robię na patelni zasmażkę z mąki i masła, którą przysmażam na złoto i dodaję do marchewki. Odpowiedz Link Zgłoś